Τι είναι ένα αρχείο JPG ή JPEG;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία JPG / JPEG

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου JPG ή JPEG (και οι δύο προφέρονται "jay-peg") είναι ένα αρχείο εικόνας JPEG. Ο λόγος για τον οποίο ορισμένα αρχεία εικόνων JPEG χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .JPG σε σχέση με το .JPEG εξηγείται παρακάτω, αλλά ανεξάρτητα από την επέκταση, είναι και τα δύο ακριβώς ίδια μορφή αρχείου.

Τα αρχεία JPG χρησιμοποιούνται ευρέως επειδή ο αλγόριθμος συμπίεσης μειώνει σημαντικά το μέγεθος του αρχείου, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για κοινή χρήση, αποθήκευση και εμφάνιση σε ιστότοπους. Ωστόσο, αυτή η συμπίεση JPEG μειώνει επίσης την ποιότητα της εικόνας, η οποία μπορεί να είναι αισθητή εάν είναι πολύ συμπιεσμένη.

Σημείωση: Ορισμένα αρχεία εικόνων JPEG χρησιμοποιούν την επέκταση αρχείου .JPE, αλλά αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Τα αρχεία JFIF είναι αρχεία μορφής JPEG File Interchange Format, τα οποία χρησιμοποιούν επίσης συμπίεση JPEG αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα αρχεία JPG.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο JPG / JPEG

Τα αρχεία JPG υποστηρίζονται από όλους τους θεατές εικόνων και τους εκδότες. Είναι η πιο ευρέως αποδεκτή μορφή εικόνας.

Μπορείτε να ανοίξετε αρχεία JPG με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού όπως το Chrome ή τον Firefox (μεταφορά τοπικών αρχείων JPG στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης) ή ενσωματωμένα προγράμματα Microsoft όπως Paint, Microsoft Windows Photos και Microsoft Photo Viewer. Εάν βρίσκεστε σε Mac, η Apple Preview και η Apple Photos μπορούν να ανοίξουν το αρχείο JPG.

Το Adobe Photoshop, το GIMP και ουσιαστικά οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που προβάλλει εικόνες, συμπεριλαμβανομένων των online υπηρεσιών όπως το Google Drive, υποστηρίζει και αρχεία JPG.

Οι κινητές συσκευές παρέχουν επίσης υποστήριξη για το άνοιγμα των αρχείων JPG, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα δείτε στο email σας και μέσω μηνυμάτων κειμένου χωρίς να χρειάζεστε μια συγκεκριμένη εφαρμογή προβολής JPG.

Ορισμένα προγράμματα ενδέχεται να μην αναγνωρίζουν μια εικόνα ως αρχείο εικόνας JPEG, εκτός εάν έχει την κατάλληλη επέκταση αρχείου που αναζητά το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι βασικοί επεξεργαστές εικόνων και θεατές θα ανοίξουν μόνο αρχεία .JPG και δεν θα ξέρουν ότι το αρχείο .JPEG που έχετε είναι το ίδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε απλά να μετονομάσετε το αρχείο ώστε να έχει την επέκταση αρχείου που κατανοεί το πρόγραμμα.

Σημείωση: Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν επεκτάσεις αρχείων που μοιάζουν με αρχεία .JPG αλλά στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το JPR (JBuilder Project ή Fugawi Projection), το JPS (Stereo JPEG Image ή το Akeeba Backup Archive) και το JPGW (JPEG World).

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο JPG / JPEG

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι για να μετατρέψετε αρχεία JPG. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα προβολής / επεξεργαστή εικόνων για να το αποθηκεύσετε σε μια νέα μορφή (αν υποτεθεί ότι υποστηρίζεται η λειτουργία) είτε να συνδέσετε το αρχείο JPG σε ένα πρόγραμμα μετατροπής εικόνων .

Για παράδειγμα, το FileZigZag είναι ένας online μετατροπέας JPG που μπορεί να αποθηκεύσει το αρχείο σε διάφορες άλλες μορφές όπως PNG , TIF / TIFF , GIF , BMP , DPX, TGA , PCX και YUV.

Μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε αρχεία JPG σε μορφή MS Word όπως DOCX ή DOC με το Zamzar , το οποίο είναι σαν το FileZigZag στο ότι μετατρέπει το αρχείο JPG σε απευθείας σύνδεση. Επίσης, αποθηκεύει JPG σε ICO, PS, PDF και WEBP, μεταξύ άλλων μορφών.

Συμβουλή: Εάν θέλετε απλώς να εισαγάγετε ένα αρχείο JPG σε ένα έγγραφο του Word, δεν χρειάζεται να μετατρέψετε το αρχείο σε μορφή αρχείου MS Word. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια συζήτηση δεν κάνει για ένα πολύ καλά μορφοποιημένο έγγραφο. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο μενού INSERT> Pictures του Word για να συνδέσετε το JPG απευθείας στο έγγραφο ακόμα και αν έχετε ήδη κείμενο εκεί.

Ανοίξτε το αρχείο JPG στη Microsoft Paint και χρησιμοποιήστε το μενού Αρχείο> Αποθήκευση ως για να το μετατρέψετε σε BMP, DIB, PNG, TIFF κλπ. Οι άλλοι θεατές και συντάκτες JPG που αναφέρονται παραπάνω υποστηρίζουν παρόμοιες επιλογές μενού και μορφές αρχείων εξόδου.

Η χρήση του ιστοτόπου Convertio είναι ένας τρόπος για να μετατρέψετε το JPG σε EPS αν θέλετε το αρχείο εικόνας να είναι σε αυτή τη μορφή. Αν αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε να δοκιμάσετε το AConvert.com.

Παρόλο που ο ιστότοπος το κάνει να φαίνεται ότι λειτουργούν μόνο αρχεία PNG, το Online PNG σε SVG Converter θα μετατρέψει επίσης ένα αρχείο JPG στη μορφή εικόνας SVG (φορέα).

Είναι το .JPG το ίδιο με το .JPEG;

Αναρωτιέστε ποια είναι η διαφορά μεταξύ JPEG και JPG; Οι μορφές αρχείων είναι πανομοιότυπες αλλά το ένα έχει ένα επιπλέον γράμμα εκεί. Πραγματικά ... αυτή είναι η μόνη διαφορά.

Τόσο το JPG όσο και το JPEG αντιπροσωπεύουν ένα σχήμα εικόνας που υποστηρίζεται από την Joint Photographic Experts Group και έχει το ίδιο ακριβώς νόημα. Ο λόγος για τις διαφορετικές επεκτάσεις αρχείων έχει να κάνει με τις πρώτες εκδόσεις των Windows που δεν δέχονται τη μεγαλύτερη επέκταση.

Όπως τα αρχεία HTM και HTML , όταν η μορφή JPEG εισήχθη για πρώτη φορά, η επίσημη επέκταση αρχείου ήταν JPEG (με τέσσερα γράμματα). Ωστόσο, τα Windows είχαν τότε μια απαίτηση ότι όλες οι επεκτάσεις αρχείων δεν θα μπορούσαν να υπερβούν τα τρία γράμματα, γι 'αυτό. Το JPG χρησιμοποιήθηκε για την ίδια ακριβώς μορφή. Οι υπολογιστές Mac, ωστόσο, δεν είχαν τέτοιο περιορισμό.

Αυτό που συνέβη ήταν ότι και οι δύο επεκτάσεις αρχείων χρησιμοποιήθηκαν και στα δύο συστήματα και στη συνέχεια τα Windows άλλαξαν τις απαιτήσεις τους για να δεχθούν μεγαλύτερες επεκτάσεις αρχείων, αλλά το JPG εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται. Επομένως, τα αρχεία JPG και JPEG κυκλοφόρησαν και συνεχίζουν να δημιουργούνται.

Ενώ υπάρχουν και οι δύο επεκτάσεις αρχείων, οι μορφές είναι ακριβώς ίδιες και μπορούν να μετονομαστούν στο άλλο χωρίς απώλεια λειτουργικότητας.