Τι είναι ένα αρχείο PCT;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία PCT & PICT

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου PCT είναι ένα αρχείο εικόνας Macintosh και ήταν η προεπιλεγμένη μορφή αρχείου για το πρόγραμμα (τώρα διακοπεί) Mac QuickDraw . Παρόλο που κάποιες εφαρμογές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη μορφή PCT, το PDF έχει όλα εκτός από την αντικατάστασή του.

Τα δεδομένα εικόνας σε ένα αρχείο εικόνας Macintosh Picture Image ενδέχεται να είναι στην αρχική μορφή PICT 1 ή στη μορφή PICT 2 που εισήχθη στο Color QuickDraw. Η πρώτη μπορεί να αποθηκεύσει οκτώ χρώματα, ενώ η δεύτερη και νεότερη μορφή υποστηρίζει χιλιάδες χρώματα.

Ανάλογα με την εφαρμογή που το δημιούργησε, ενδέχεται να βρείτε αρχεία εικόνας Macintosh με την επέκταση αρχείου .PCT ή .PICT, αλλά και οι δύο τύποι αρχείων είναι στην ίδια μορφή.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο PCT

Παρόλο που το πρόγραμμα QuickDraw έχει διακοπεί, τα αρχεία PCT και των δύο μορφών μπορούν να ανοίξουν με πολλά δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών, μερικά από τα οποία ίσως έχετε ήδη εγκαταστήσει ή έχετε ήδη εγκαταστήσει.

Για παράδειγμα, σχεδόν κάθε εργαλείο της Adobe μπορεί να ανοίξει αρχεία PCT, όπως τα Photoshop, Illustrator, Fireworks και After Effects.

Συμβουλή : Εάν χρησιμοποιείτε το Photoshop για να ανοίξετε το αρχείο PICT, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το στοιχείο μενού File> Import> Frames Video to Layers ....

Εκτός από αυτές τις εφαρμογές, προγράμματα όπως το XnView, το GIMP, το Corel PaintShop Pro, το Apple Preview και πιθανότατα τα περισσότερα δημοφιλή εργαλεία γραφικών περιλαμβάνουν επίσης υποστήριξη για τις μορφές PICT 1 και PICT 2.

Σημείωση: Συνιστούμε να μετατρέψετε το αρχείο PCT που διαθέτετε σε μορφή που είναι πιο δημοφιλής και χρησιμοποιήσιμη σε σύγχρονους συντάκτες και θεατές εικόνων. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μοιραστείτε την εικόνα με άλλους και να είστε σίγουροι ότι θα μπορούν να την ανοίξουν ή να την επεξεργαστούν. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τη μετατροπή αρχείων PCT σε αυτή την ενότητα παρακάτω.

Αν διαπιστώσετε ότι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα που ανοίγει τα αρχεία PCT ή PICT όταν κάνετε διπλό κλικ σε αυτά, αλλά προτιμάτε να είναι διαφορετικό πρόγραμμα, ανατρέξτε στο θέμα Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη επέκταση αρχείου tutorial για βοήθεια. Μπορείτε να αλλάξετε ποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή σας ανοίγει αυτά τα αρχεία σε οποιοδήποτε υποστηρίζει αρχεία PCT.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο PCT

Ο ευκολότερος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο PCT σε άλλη μορφή εικόνας είναι να χρησιμοποιήσετε το XnView. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από το μενού Αρχείο> Αποθήκευση ως ... ή Αρχείο> Εξαγωγή ... για να μετατρέψετε PCT σε οποιοδήποτε αριθμό άλλων, πιο κοινών μορφών εικόνας.

Μπορεί επίσης να έχετε τύχη χρησιμοποιώντας έναν από τους ανοιχτές PCT που αναφέρονται παραπάνω. Ορισμένες από αυτές ενδέχεται να υποστηρίζουν την εξαγωγή ή την αποθήκευση ενός ανοιχτού αρχείου PCT ή PICT σε άλλη μορφή.

Μια άλλη επιλογή είναι να φορτώσετε το αρχείο PCT στο Online-Convert.com. Μόλις μεταφορτωθεί στον ιστότοπο, θα μετατρέψει το αρχείο PCT σε JPG , PNG , BMP , GIF και σε πολλές άλλες παρόμοιες μορφές αρχείων εικόνας. Όντας ένα ηλεκτρονικό εργαλείο, αυτή η μέθοδος λειτουργεί εξίσου καλά σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα , είτε πρόκειται για Mac, Windows, Linux, κ.λπ.