Τι είναι ένα αρχείο TGA;

Πώς να ανοίξετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε αρχεία TGA

Ένα αρχείο με επέκταση αρχείου TGA είναι ένα αρχείο εικόνας του προσαρμογέα γραφικών Truevision. Είναι επίσης γνωστό ως αρχείο Targa Graphic, Truevision TGA, ή απλά TARGA, το οποίο αντιπροσωπεύει τον προσαρμογέα γραφικών Truefision Advanced Raster Graphics.

Οι εικόνες στη μορφή γραφικών Targa ενδέχεται να αποθηκευτούν στην ακατέργαστη μορφή τους ή με τη συμπίεση, η οποία μπορεί να προτιμάται για εικονίδια, σχέδια γραμμών και άλλες απλές εικόνες. Αυτή η μορφή φαίνεται συχνά συνδεδεμένη με αρχεία εικόνων που χρησιμοποιούνται στα βιντεοπαιχνίδια.

Σημείωση: Το TGA σημαίνει επίσης διάφορα πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή αρχείου TARGA. Για παράδειγμα, το Gaming Armageddon και ο προσαρμογέας Tandy Graphics Adapter χρησιμοποιούν και τη συντομογραφία TGA. Το τελευταίο, ωστόσο, σχετίζεται με τα συστήματα υπολογιστών αλλά όχι με αυτή τη μορφή εικόνας. ήταν ένα πρότυπο προβολής για προσαρμογείς βίντεο IBM που θα μπορούσαν να εμφανίσουν έως και 16 χρώματα.

Πώς να ανοίξετε ένα αρχείο TGA

Τα αρχεία TGA μπορούν να ανοίξουν με τα Adobe Photoshop, GIMP, Paint.NET, Corel PaintShop Pro, TGA Viewer και πιθανώς μερικά άλλα δημοφιλή εργαλεία φωτογραφίας και γραφικών.

Εάν το αρχείο TGA είναι σχετικά μικρού μεγέθους και δεν χρειάζεται να το διατηρήσετε στη μορφή TGA, ίσως είναι πολύ γρηγορότερο να το μετατρέψετε σε μια πιο κοινή μορφή με έναν online μετατροπέα αρχείων (βλ. Παρακάτω). Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε το μετατραπέν αρχείο με ένα πρόγραμμα που πιθανώς έχετε ήδη, όπως το προεπιλεγμένο πρόγραμμα προβολής φωτογραφιών στα Windows.

Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο TGA

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη έναν από τους θεατές εικόνας / συντάκτες από τα παραπάνω, μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο TGA στο πρόγραμμα και στη συνέχεια να το αποθηκεύσετε σε κάτι άλλο, όπως JPG , PNG ή BMP .

Ένας άλλος τρόπος για να μετατρέψετε ένα αρχείο TGA είναι να χρησιμοποιήσετε μια δωρεάν υπηρεσία μετατροπής εικόνας online ή ένα πρόγραμμα λογισμικού χωρίς σύνδεση . Οι online μετατροπείς αρχείων όπως το FileZigZag και το Zamzar μπορούν να μετατρέπουν τα αρχεία TGA σε δημοφιλή φορμά, καθώς και σε TIFF , GIF, PDF , DPX, RAS, PCX και ICO.

Μπορείτε να μετατρέψετε το TGA σε VTF (βαλβίδα υφής), μια μορφή που χρησιμοποιείται συνήθως σε βιντεοπαιχνίδια, εισάγοντάς το στο VTFEdit.

Είναι δυνατή η μετατροπή TGA σε DDS (DirectDraw Surface) με το Easy2Convert TGA σε DDS (tga2dds). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φορτώσετε το αρχείο TGA και στη συνέχεια να επιλέξετε ένα φάκελο για να αποθηκεύσετε το αρχείο DDS. Η μετατροπή παρτίδας TGA σε μετατροπή DDS υποστηρίζεται στην επαγγελματική έκδοση του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μορφή TARGA

Η μορφή Targa σχεδιάστηκε αρχικά το 1984 από την Truevision, η οποία αργότερα αγοράστηκε από την Pinnacle Systems το 1999. Η Avid Technology είναι τώρα ο σημερινός ιδιοκτήτης της Pinnacle Systems.

Το AT & T EPICenter καθόρισε τη μορφή TGA στην αρχή της ηλικίας του. Είναι οι πρώτες δύο κάρτες, ο VDA (προσαρμογέας οθόνης βίντεο) και ο ICB (πίνακας συλλογής εικόνων), ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τη μορφή, γι 'αυτό τα αρχεία αυτού του τύπου χρησιμοποιούσαν τις επεκτάσεις αρχείων .VDA και .ICB. Ορισμένα αρχεία TARGA ενδέχεται επίσης να τελειώνουν με .VST.

Η μορφή TARGA μπορεί να αποθηκεύσει δεδομένα εικόνας σε 8, 15, 16, 24 ή 32 bit ανά pixel. Εάν τα 32, 24 bit είναι RGB και τα άλλα 8 είναι για ένα κανάλι άλφα.

Ένα αρχείο TGA μπορεί να είναι ακατέργαστο και ασυμπίεστο ή μπορεί να χρησιμοποιήσει μια χωρίς απώλειες, συμπίεση RLE. Αυτή η συμπίεση είναι μεγάλη για εικόνες όπως εικόνες και σχέδια γραμμών επειδή δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο φωτογραφικές εικόνες.

Όταν η μορφή TARGA κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε μόνο με το λογισμικό βαφής TIPS, το οποίο ήταν δύο προγράμματα μεμονωμένα ονομαζόμενα ICB-PAINT και TARGA-PAINT. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για έργα σχετικά με την τηλεδιάσκεψη σε απευθείας σύνδεση ακίνητης περιουσίας και βίντεο.

Δεν μπορείτε ακόμη να ανοίξετε το αρχείο σας;

Ορισμένες μορφές αρχείων χρησιμοποιούν επεκτάσεις αρχείων που μοιράζονται μερικά από τα ίδια γράμματα ή μοιάζουν απαρατικά παρόμοια. Ωστόσο, μόνο επειδή δύο ή περισσότερες μορφές αρχείων έχουν παρόμοιες επεκτάσεις αρχείων δεν σημαίνει ότι τα ίδια τα αρχεία σχετίζονται καθόλου και μπορούν να ανοίξουν με τα ίδια προγράμματα.

Αν το αρχείο σας δεν ανοίγει με καμία από τις παραπάνω προτάσεις, ελέγξτε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε εσφαλμένη ανάγνωση της επέκτασης αρχείου. Ενδέχεται να δημιουργείτε σύγχυση με ένα αρχείο TGZ ή TGF (Trivial Graph Format) με ένα αρχείο Targa Graphic.

Μια άλλη μορφή αρχείου με παρόμοια γράμματα ανήκει στη μορφή αρχείου δεδομένων DataFlex, η οποία χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου TAG. Το GTA είναι παρόμοιο, αλλά ανήκει στη μορφή αρχείου του αρχείου εργαλείων του Microsoft Groove.