Πώς να πάρετε το Bokeh Effect σε φωτογραφίες Smartphone

Φέρτε την καλλιτεχνική σας πλευρά με αυτό το ελκυστικό εφέ φωτογραφίας

Η φωτογραφία Bokeh είναι δημοφιλής ανάμεσα στους σκοπευτές DSLR και φωτογραφικών μηχανών, αλλά τώρα είναι δυνατό να μιμηθούμε το αποτέλεσμα σε μια κάμερα smartphone. Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, ο bokeh είναι η ποιότητα των περιοχών που δεν είναι εστιασμένες σε μια εικόνα, ακριβώς οι λευκοί κύκλοι στο φόντο, οι οποίοι στην ψηφιακή φωτογραφία προκαλούνται από το σχήμα του φακού της κάμερας. Είναι μια τεχνική που προσθέτει γελοιοποίηση σε πορτραίτα, κοντινά πλάνα και άλλες λήψεις όπου το φόντο δεν χρειάζεται να είναι στο επίκεντρο. Μόλις το αναγνωρίσετε, θα αρχίσετε να βλέπετε το bokeh παντού.

Τι είναι ο Μποκέ;

Ένα κοντινό πλάνο του εφέ bokeh. Jill Wellington.Pixabay

Ο Bokeh, προφέρεται BOH-kay, προέρχεται από την ιαπωνική λέξη boke, που σημαίνει θόλωμα ή ομίχλη ή boke-aji, που σημαίνει ποιότητα θολού. Η επίδραση προκαλείται από ένα μικρό βάθος πεδίου , που είναι η απόσταση μεταξύ του πλησιέστερου αντικειμένου σε εστίαση και του πιο μακρινού σε μια φωτογραφία.

Όταν χρησιμοποιείτε μια φωτογραφική μηχανή DSLR ή μια φωτογραφική μηχανή, ο συνδυασμός του ανοίγματος , της εστιακής απόστασης και της απόστασης μεταξύ του φωτογράφου και του θέματος δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα. Το διάφραγμα ελέγχει πόσο φως φτάνει, ενώ το εστιακό μήκος καθορίζει πόση σκηνή μια κάμερα συλλαμβάνει και εκφράζεται σε χιλιοστά (δηλ. 35 mm).

Ένα μικρό βάθος πεδίου οδηγεί σε μια φωτογραφία στην οποία το προσκήνιο είναι σε έντονη εστίαση, ενώ το φόντο είναι θολή. Ένα παράδειγμα bokeh είναι σε ένα πορτρέτο, όπως η πρώτη φωτογραφία παραπάνω, όπου το θέμα είναι εστιασμένο και το φόντο είναι εκτός εστίασης. Ο Bokeh, τα λευκά σφαίρα στο παρασκήνιο, προκαλείται από το φακό της κάμερας, συνήθως όταν βρίσκεται σε ευρύ άνοιγμα, γεγονός που επιτρέπει περισσότερο φωτισμό.

Φωτογραφία Bokeh για τα Smartphones

Σε ένα smartphone, το βάθος πεδίου και το bokeh λειτουργούν διαφορετικά. Τα απαραίτητα στοιχεία είναι η ισχύς επεξεργασίας και το σωστό λογισμικό. Η κάμερα smartphone πρέπει να αναγνωρίζει το προσκήνιο και το φόντο μιας φωτογραφίας και στη συνέχεια να θολώνει το φόντο διατηρώντας το προσκήνιο εστιασμένο. Έτσι, αντί να συμβεί όταν σπάσει η φωτογραφία, δημιουργείται το bokeh smartphone μετά τη λήψη της φωτογραφίας.

Πώς να πάρετε ένα φόντο Bokeh

Ένα άλλο παράδειγμα του εφέ bokeh. Rob / Flickr

Στην παραπάνω φωτογραφία, πυροβόλησε με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ο φωτογράφος είχε κάποια διασκέδαση συνδυάζοντας φυσαλίδες με bokeh, όπου μεγάλο μέρος της σκηνής είναι εκτός εστίασης. Ένα smartphone με κάμερα διπλού φακού θα πυροβολήσει δύο εικόνες ταυτόχρονα και στη συνέχεια θα τα συνδυάσει για να πάρει αυτό το φαινόμενο βάθους πεδίου και bokeh.

Ενώ τα νεότερα smartphones έχουν διπλές κάμερες φακού, είναι δυνατή η λήψη bokeh μόνο με ένα φακό, με τη λήψη μιας εφαρμογής τρίτου μέρους που θα σας δώσει τα εργαλεία για να δημιουργήσετε το εφέ. Οι επιλογές περιλαμβάνουν το AfterFocus (Android | iOS), το Bokeh Lens (iOS μόνο) και το DOF Simulator (Android και PC). Υπάρχουν πολλοί άλλοι διαθέσιμοι, επίσης, για να κατεβάσετε μερικές εφαρμογές, να τους δοκιμάσετε και να επιλέξετε το αγαπημένο σας.

Αν έχετε ένα ναυαρχικό τηλέφωνο από την Apple, το Google, τη Samsung ή άλλες μάρκες, η κάμερα σας έχει πιθανώς διπλό φακό και μπορείτε να πάρετε bokeh χωρίς μια εφαρμογή. Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, θα πρέπει να μπορείτε να επιλέγετε τι να εστιάσετε και τι να θολάτε και σε ορισμένες περιπτώσεις να επαναπροσανατολίζετε αφού τραβήξετε μια φωτογραφία. Ορισμένα smartphones διαθέτουν επίσης κάμερα διπλού φακού που βλέπει προς τα εμπρός για γελοίες εγωκεντρικές σχέσεις. Πάρτε μερικά γυρίσματα πρακτικής για να τελειοποιήσετε την τεχνική σας, και θα είστε ένας εμπειρογνώμονας σε χρόνο μηδέν.