Πώς να σαρώσετε γρήγορα και να ψηφιοποιήσετε φωτογραφίες

Είτε είναι εξοπλισμένο με σαρωτή είτε με smartphone, μπορείτε να ψηφιοποιήσετε τις φωτογραφίες σε χρόνο εγγραφής (αν υποθέσουμε ότι η επεξεργασία και οι επαφές θα γίνουν αργότερα). Λάβετε υπόψη ότι ένας ειδικός σαρωτής θα οδηγήσει σε σαρώσεις υψηλότερης ποιότητας, αλλά ένα smartphone μπορεί να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες με μια ματιά. Εδώ είναι πώς να ξεκινήσετε.

Προετοιμασία των φωτογραφιών

Μπορεί να φαίνεται ότι η προετοιμασία των φωτογραφιών θα σας κοστίσει πολύ χρόνο, αλλά δεν έχει νόημα να αφιερώσετε χρόνο για να σαρώσετε τις φωτογραφίες, αν δεν θα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα. Με τη σάρωση των φωτογραφιών μαζί σε ομάδες (γενέθλια, γάμους, ημερομηνία), είναι ευκολότερο να τα αρχειοθετήσετε αργότερα.

Καθαρίστε το Smear

Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι, σκουπίστε τις φωτογραφίες καθώς τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα, μουντζούρες ή σκόνη θα εμφανιστούν στη σάρωση (και μπορεί να μην είναι αποθηκευμένα). Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει το στρώμα του σαρωτή επίσης.

Γρήγορη σάρωση με σαρωτή

Αν έχετε και είστε εξοικειωμένοι με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργασίας / σάρωσης εικόνων για το σαρωτή σας, κολλήστε με αυτό που γνωρίζετε. Διαφορετικά, αν δεν είστε σίγουροι για το τι να χρησιμοποιήσετε και απλά θέλετε να ξεκινήσετε, ο υπολογιστής σας διαθέτει κάποιο τέλεια ικανό λογισμικό που έχει ήδη εγκατασταθεί ως μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, είναι το Windows Fax & Scan και στο Mac ονομάζεται Σύλληψη εικόνας.

Μόλις εισέλθετε στο πρόγραμμα, θα χρειαστεί να ελέγξετε / να τροποποιήσετε μερικές βασικές ρυθμίσεις (μερικές φορές εμφανίζονται μετά την επιλογή "επιλογές" ή "εμφάνιση περισσότερων") πριν ξεκινήσετε τη σάρωση.

Τοποθετήστε όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες στον σαρωτή, αφήνοντας μεταξύ τους τουλάχιστον μία όγδοη ίντσα χώρου. Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες των φωτογραφιών είναι ευθυγραμμισμένες και παράλληλες μεταξύ τους (αυτό γίνεται για πιο γρήγορη περικοπή αργότερα). Κλείστε το καπάκι, ξεκινήστε τη σάρωση και ελέγξτε την προκύπτουσα εικόνα. Αν τα πάντα φαίνονται καλά, τοποθετήστε προσεκτικά ένα νέο σύνολο φωτογραφιών στο σαρωτή και συνεχίστε. Αργότερα θα μπορείτε να διαχωρίσετε τις φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη σάρωση.

Όταν ολοκληρώσετε την επεξεργασία όλων των φωτογραφιών, η εργασία ολοκληρώνεται. Τεχνικά. Κάθε αποθηκευμένο αρχείο είναι ένα κολάζ εικόνων, οπότε απαιτείται λίγο περισσότερη δουλειά για να τα χωρίσετε ξεχωριστά. Όταν είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών για να ανοίξετε ένα αρχείο σαρωμένης εικόνας. Θα θελήσετε να περικόψετε μία από τις μεμονωμένες φωτογραφίες, να περιστρέψετε (αν είναι απαραίτητο) και στη συνέχεια να αποθηκεύσετε ως ξεχωριστό αρχείο (εδώ μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα σημαντικό όνομα αρχείου για καλύτερη οργάνωση). Κάντε κλικ στο κουμπί αναίρεσης έως ότου η εικόνα επανέλθει στην αρχική, μη παραγεμισμένη κατάσταση. Συνεχίστε αυτήν τη διαδικασία περικοπής έως ότου αποθηκεύσετε ένα ξεχωριστό αντίγραφο κάθε εικόνας σε κάθε αρχείο σαρωμένης εικόνας.

Πολλά προγράμματα λογισμικού επεξεργασίας εικόνας / σάρωσης προσφέρουν μια λειτουργία παρτίδας που αυτοματοποιεί την τεχνική σάρωσης-καλλιέργεια-περιστροφή-αποθήκευση. Αξίζει να περάσετε μερικά λεπτά για να δείτε αν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε - θα εξοικονομήσετε χρόνο και κάνοντας κλικ.

Γρήγορη σάρωση με ένα smartphone

Εφόσον οι περισσότεροι από εμάς δεν διαθέτουμε έναν ειδικό σαρωτή μαζί μας, μπορούμε να κοιτάξουμε το smartphone για βοήθεια. Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές εκεί έξω για αυτό το έργο, ένα που είναι γρήγορο και δωρεάν είναι μια εφαρμογή από την Google που ονομάζεται PhotoScan. Είναι διαθέσιμο για Android και διατίθεται για iOS.

Ενώ το PhotoScan θα σας προωθήσει σε αυτό που πρέπει να κάνετε, δείτε πώς λειτουργεί: τοποθετήστε τη φωτογραφία μέσα στο πλαίσιο που εμφανίζεται στην εφαρμογή. Πατήστε το κουμπί σάρωσης για να ξεκινήσει η επεξεργασία. θα δείτε τέσσερις λευκές κουκίδες να εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιο. Ευθυγραμμίστε τη συσκευή σας πάνω από τις τελείες μέχρι να γίνει μπλε. αυτά τα πρόσθετα πλάνα από διαφορετικές γωνίες χρησιμοποιούνται από την εφαρμογή για την εξάλειψη ενοχλητικών αντανακλάσεων και σκιών. Όταν ολοκληρωθεί, η λειτουργία PhotoScan εκτελεί αυτόματα τις ραφές, την αυτόματη βελτίωση, την περικοπή, την αλλαγή μεγέθους και την περιστροφή. Τα αρχεία αποθηκεύονται στο smartphone σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του Google PhotoScan: