Πώς να καθαρίσετε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας

01 από 08

Καθαρίστε μια Μονάδα Σημείου και Σκοποβολής

Μια καθαρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή δεν φαίνεται μόνο καλύτερα, αλλά θα λειτουργήσει καλύτερα, δίνοντάς σας δύο μεγάλους λόγους για να διατηρήσετε το μοντέλο σας σε κορυφαία κατάσταση.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μάθετε πώς να καθαρίσετε μια φωτογραφική μηχανή. Για παράδειγμα, καθαρίζοντας τον φακό της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, θα εξασφαλίσετε ακριβείς φωτογραφίες. Με τον καθαρισμό της οθόνης LCD, θα διασφαλίσετε ότι μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση κάθε φωτογραφίας με την καλύτερη δυνατή ποιότητα πριν αποφασίσετε ποιες λήψεις θα διαγράψετε. Παρόλο που δεν φαίνεται όπως αυτό, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα της φωτογραφικής μηχανής απλά μαθαίνοντας πώς να καθαρίσετε σωστά τη φωτογραφική μηχανή.

Οι βήμα προς βήμα οδηγίες που παρέχονται εδώ απευθύνονται κυρίως σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές τύπου point-and-shoot. Εκείνοι που διαθέτουν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τύπου SLR ίσως χρειαστεί να καθαρίσουν περιστασιακά τον αισθητήρα εικόνας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να καθαρίσετε μια φωτογραφική μηχανή!

02 από 08

Αναλώσιμα για καθαρισμό

Λάβετε υπόψη κατά την εξέταση αυτής της λίστας ότι μπορεί να μην χρειαστείτε κάθε προμήθεια που παρατίθεται εδώ για να μάθετε πώς να καθαρίζετε τα διάφορα εξαρτήματα της φωτογραφικής μηχανής σας. Το πρώτο στοιχείο, ένα πανί μικροϊνών, είναι αυτό που χρειάζεστε πάνω από όλους τους άλλους, λόγω της ικανότητάς του να καθαρίζει όλα τα μέρη της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής σας. Το κατάστημα φωτογραφικής μηχανής σας θα πρέπει να μπορεί να σας πουλήσει ένα αντι-στατικό πανί μικροϊνών, το οποίο θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από όλα τα χημικά και τα έλαια, καθιστώντας σας πιο εύκολο να καθαρίσετε την κάμερά σας.

03 του 08

Προμήθειες για αποφυγή κατά τον καθαρισμό

Όταν πραγματοποιείτε τη διαδικασία καθαρισμού της φωτογραφικής μηχανής, μην χρησιμοποιείτε αυτά τα στοιχεία για να καθαρίσετε το φακό ή την οθόνη LCD σε καμία περίπτωση:

04 του 08

Καθαρισμός του φακού στο σπίτι

Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να καθαρίσετε τον φακό της ψηφιακής κάμερας, αφαιρώντας χαλαρά σωματίδια.

Για αυτή την ενότητα, συζητώντας πώς να καθαρίσετε την κάμερά σας, θα υποθέσουμε ότι έχετε αρκετό χρόνο για να καθαρίσετε το φακό.

  1. Ενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή, εάν χρειάζεται, για να ανοίξετε το κάλυμμα του φακού.
  2. Γυρίστε την κάμερα έτσι ώστε ο φακός να βλέπει προς τη γη. Αφαιρέστε απαλά τον φακό για να απελευθερώσετε τυχόν αδέσποτα σωματίδια.
  3. Εάν εξακολουθείτε να παρατηρείτε σωματίδια στα άκρα του φακού, τα αφαιρέστε πολύ απαλά με μια μικρή, μαλακή βούρτσα.
  4. Τρίψτε απαλά τον φακό με το ύφασμα μικροϊνών, κινούμενος με κυκλική κίνηση. Ξεκινήστε στη μέση του φακού και φτιάξτε το δρόμο σας στις άκρες.
  5. Εάν το ύφασμα μικροϊνών δεν αφαιρεί όλο το άσχημο ή λεκέδες, χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες υγρού καθαρισμού φακών ή καθαρού νερού. Τοποθετήστε τις σταγόνες πάνω στο πανί, όχι πάνω στο φακό. Στη συνέχεια, επαναλάβετε την κυκλική κίνηση του υφάσματος. Αρχικά χρησιμοποιήστε την υγρή περιοχή του υφάσματος και, στη συνέχεια, επαναλάβετε την κίνηση με μια στεγνή περιοχή του υφάσματος.

05 του 08

Καθαρισμός του φακού στο πάτημα

Αν χρειαστεί να καθαρίσετε το φακό της κάμερας μακριά από το σπίτι χωρίς την προμήθεια καθαρισμού σας, χρησιμοποιήστε απαλά ένα μαλακό, καθαρό βαμβακερό πανί.

Μπορεί να υπάρχουν στιγμές όπου είστε πεζοπορία ή σε ένα ballgame και θα πρέπει να καθαρίσετε τη φωτογραφική μηχανή σας ή ο φακός σας πρέπει να καθαριστεί. Εάν γνωρίζετε ότι θα χρησιμοποιήσετε την κάμερα σε εξωτερικούς χώρους, πάρτε τα αναλώσιμα καθαρισμού στην τσάντα σας. Αν ξεχάσατε τα αναλώσιμα καθαρισμού σας και δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι να γυρίσετε στο σπίτι για να καθαρίσετε το φακό, δοκιμάστε αυτά τα εναλλακτικά βήματα:

  1. Ενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή, εάν χρειάζεται, για να ανοίξετε το κάλυμμα του φακού.
  2. Γυρίστε την κάμερα έτσι ώστε ο φακός να βλέπει προς τη γη. Αφαιρέστε απαλά τον φακό για να απελευθερώσετε τυχόν αδέσποτα σωματίδια. Εάν συνεχίσετε να παρατηρείτε σωματίδια, χτυπήστε με λίγο περισσότερη δύναμη. Μην σκουπίζετε τον φακό με ένα πανί ή με το δάχτυλό σας για να απομακρύνετε τυχόν σωματίδια ή τρίψιμο, ή μπορείτε να χαράξετε το φακό.
  3. Με τον φακό απαλλαγμένο από τρίψιμο, βρείτε το πιο μαλακό και καθαρό βαμβακερό ύφασμα που είναι διαθέσιμο, όπως ένα μαντήλι από βαμβάκι ή μια καθαρή πανί μωρού με πανί. Βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα είναι απαλλαγμένο από χημικά, έλαια και αρώματα. Σκουπίστε τον φακό πολύ απαλά με κυκλική κίνηση.
  4. Εάν το ύφασμα από μόνο του δεν καθαρίζει το φακό, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες καθαρού νερού στο ύφασμα πριν σκουπίσετε απαλά το φακό. Αφού χρησιμοποιήσετε την υγρή περιοχή του υφάσματος, χρησιμοποιήστε ξανά την στεγνή περιοχή.
  5. Αν δεν υπάρχει μαλακό, καθαρό ύφασμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ιστό προσώπου, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Να είστε απολύτως βέβαιοι ότι ο ιστός του προσώπου είναι απαλλαγμένος από έλαια και λοσιόν ή θα μολύνετε το φακό σας πολύ χειρότερα από ό, τι ήταν πριν ξεκινήσετε. Αποφύγετε τον ιστό του προσώπου αν δεν έχετε άλλη επιλογή και δεν μπορείτε να περιμένετε μέχρι αργότερα για να καθαρίσετε το φακό. Χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες νερού με τον ιστό.

06 του 08

Καθαρισμός της οθόνης LCD

Χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών ή ένα αντι-στατικό ηλεκτρονικό καθαριστικό καθαριστικό χωρίς οινόπνευμα για να καθαρίσετε την οθόνη LCD της ψηφιακής κάμερας.

Καθώς συνεχίζετε να μαθαίνετε πώς να καθαρίζετε την κάμερά σας, είναι σημαντικό να καθαρίσετε την οθόνη LCD επίσης.

  1. Απενεργοποιήστε τη μηχανή. Είναι πιο εύκολο να δείτε μουντζούρες και σκόνη στο μαύρο φόντο μιας ενεργοποιημένης LCD οθόνης.
  2. Χρησιμοποιήστε μια μικρή, μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε τη σκόνη από την οθόνη LCD. Αν δεν υπάρχει πινέλο, μπορείτε να φυσήξετε απαλά στην οθόνη, αν και αυτή η μέθοδος δεν λειτουργεί καλά σε μια μεγάλη οθόνη LCD.
  3. Χρησιμοποιήστε το στεγνό πανί μικροϊνών για να καθαρίσετε απαλά την οθόνη LCD. Μετακινήστε το ύφασμα μπροστά και πίσω οριζόντια κατά μήκος της οθόνης.
  4. Αν το στεγνό πανί δεν λειτουργεί για να αφαιρέσετε όλα τα μουτζούρα, μπορείτε να ελαφρύνετε ελαφρά το ύφασμα με μια σταγόνα ή δύο καθαρό νερό πριν σκουπίσετε ξανά την οθόνη LCD. Καλύτερα, αν έχετε μια τηλεόραση LCD στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια υγρά, αντιστατικά, χωρίς αλκοόλ ηλεκτρονικά μαντηλάκια καθαρισμού στην LCD ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιείτε στην τηλεόραση.
  5. Όπως και με το φακό, αποφύγετε να καθαρίσετε την οθόνη υγρών κρυστάλλων ή χαρτιού, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοπετσέτες, των χαρτομάντηλων και των χαρτοπετσετών.

07 του 08

Καθαρισμός του σώματος της κάμερας

Όταν καθαρίζετε το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σκόπευτρο και στο ενσωματωμένο φλας.

Καθώς μαθαίνετε πώς να καθαρίζετε το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Απενεργοποιήστε την κάμερα.
  2. Εάν έχετε τραβήξει σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο άνεμος μπορεί να έχει εμφυσήσει άμμο ή βρωμιά πάνω στη φωτογραφική μηχανή, χρησιμοποιήστε πρώτα μια μικρή βούρτσα για να καθαρίσετε τυχόν τρίψιμο ή μικροσκοπικά σωματίδια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη ραφή όπου συναντάται το σώμα της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, οι υποδοχές της φωτογραφικής μηχανής, οι θύρες της μπαταρίας και της κάρτας μνήμης και οι περιοχές όπου τα κουμπιά και τα κουμπιά της φωτογραφικής μηχανής εκτείνονται από το σώμα. Το τρίψιμο σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δρόμο εισάγοντας στο εσωτερικό του σώματος της κάμερας και καταστρέφοντας τα εξαρτήματα.
  3. Στη συνέχεια, καθαρίστε το σκόπευτρο και το μπροστινό μέρος του ενσωματωμένου φλας, εάν η ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή περιέχει αυτά τα στοιχεία. Χρησιμοποιήστε την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιήσατε με το γυαλί στο μπροστινό μέρος του φακού. Χρησιμοποιήστε πρώτα ένα στεγνό πανί μικροϊνών και απλώς σκουπίστε το ύφασμα, εάν είναι απαραίτητο, για ένα επίμονο μουντό.
  4. Τέλος, καθαρίστε το σώμα με ένα στεγνό πανί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μικροϊνών, αλλά ίσως είναι καλύτερο να αποθηκεύσετε το πανί μικροϊνών μόνο για το φακό, το σκόπευτρο και την οθόνη LCD. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε το πανί γύρω από τα κουμπιά, τα κουμπιά και τους συνδετήρες της φωτογραφικής μηχανής. Εάν ο φακός ζουμ της φωτογραφικής μηχανής εκτείνεται από το σώμα της φωτογραφικής μηχανής, ενεργοποιήστε την κάμερα και καθαρίστε απαλά το εξωτερικό περίβλημα του φακού ζουμ.
  5. Αν το στεγνό πανί δεν λειτουργεί σε μια ιδιαίτερα βρώμικη περιοχή του σώματος της φωτογραφικής μηχανής, μπορείτε να ελαφρύνετε λίγο το πανί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο περισσότερη δύναμη όταν καθαρίζετε το σώμα της φωτογραφικής μηχανής σε σχέση με τον καθαρισμό του ευαίσθητου φακού ή της οθόνης LCD.

08 από 08

Συμβουλές τελικού καθαρισμού

Για τα τελικά βήματα κατά την εκμάθηση πώς να καθαρίσετε την κάμερά σας, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές!