Οι λειτουργίες CHAR και CODE του Excel

01 από 02

Λειτουργία Excel CHAR / UNICHAR

Εισαγωγή χαρακτήρων και συμβόλων με τις λειτουργίες CHAR και UNICHAR. © Ted French

Κάθε χαρακτήρας που εμφανίζεται στο Excel είναι στην πραγματικότητα ένας αριθμός.

Οι υπολογιστές λειτουργούν μόνο με αριθμούς. Τα γράμματα του αλφαβήτου και άλλων ειδικών χαρακτήρων - όπως το "&" ή "#" - ή "hashtag" - αποθηκεύονται και εμφανίζονται με την ανάθεση διαφορετικού αριθμού για κάθε ένα.

Αρχικά, δεν χρησιμοποιούν όλους τους υπολογιστές το ίδιο σύστημα αρίθμησης ή σελίδα κωδικού όταν αρίθμηση των διαφορετικών χαρακτήρων.

Για παράδειγμα, η Microsoft ανέπτυξε κώδικα σελίδες βασισμένες στο σύστημα κώδικα ANSI - ANSI είναι σύντομη για το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων - ενώ οι υπολογιστές Macintosh χρησιμοποίησαν το σύνολο χαρακτήρων Macintosh .

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν προσπαθείτε να μετατρέψετε τους κωδικούς χαρακτήρων από το ένα σύστημα στο άλλο με αποτέλεσμα τα αλλοιωμένα δεδομένα.

Παγκόσμιο σύνολο χαρακτήρων

Για να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα, ένα καθολικό σύνολο χαρακτήρων γνωστό ως σύστημα Unicode αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 και δίνει όλους τους χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται σε όλα τα συστήματα υπολογιστών έναν μοναδικό κώδικα χαρακτήρων.

Υπάρχουν 255 διαφορετικοί κωδικοί χαρακτήρων ή σημεία κώδικα στη σελίδα κώδικα ANSI των Windows, ενώ το σύστημα Unicode έχει σχεδιαστεί για να κρατά πάνω από ένα εκατομμύριο σημεία κώδικα.

Για λόγους συμβατότητας, τα πρώτα 255 σημεία κώδικα του νεότερου συστήματος Unicode ταιριάζουν με αυτά του συστήματος ANSI για χαρακτήρες και αριθμούς δυτικής γλώσσας.

Για αυτούς τους τυπικούς χαρακτήρες, οι κώδικες προγραμματίζονται στον υπολογιστή, έτσι ώστε η πληκτρολόγηση ενός γράμματος στο πληκτρολόγιο να εισάγει τον κωδικό για το γράμμα στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται.

Μη τυποποιημένοι χαρακτήρες και σύμβολα - όπως το σύμβολο πνευματικών δικαιωμάτων - © - ή χαρακτήρες με τονισμένο χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες γλώσσες μπορούν να εισαχθούν σε ένα πρόγραμμα, πληκτρολογώντας τον κωδικό ANSI ή τον αριθμό Unicode για τον χαρακτήρα στην επιθυμητή θέση.

Λειτουργίες Excel CHAR και CODE

Το Excel διαθέτει πολλές λειτουργίες που λειτουργούν με αυτούς τους αριθμούς άμεσα: CHAR και CODE για όλες τις εκδόσεις του Excel, συν UNICHAR και UNICODE που παρουσιάζονται στο Excel 2013.

Οι λειτουργίες CHAR και UNICHAR επιστρέφουν το χαρακτήρα για έναν δεδομένο κώδικα ενώ οι λειτουργίες CODE και UNICODE κάνουν το αντίθετο - δίνουν τον κώδικα για ένα δεδομένο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα,

Παρομοίως, αν οι δύο λειτουργίες είχαν εντοιχιστεί μαζί με τη μορφή

= ΚΩΔΙΚΟΣ (CHAR (169))

η απόδοση για τον τύπο θα είναι 169, αφού οι δύο λειτουργίες κάνουν την αντίθετη δουλειά του άλλου.

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα των συνθηκών CHAR / UNICHAR

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη συνάρτηση CHAR είναι:

= CHAR (Αριθμός)

ενώ η σύνταξη για τη συνάρτηση UNICHAR είναι:

= UNICHAR (Αριθμός)

Αριθμός - (απαιτείται) ένας αριθμός μεταξύ 1 και 255 που καθορίζει ποιο χαρακτήρα θέλετε.

Σημειώσεις :

Το όρισμα Αριθμό μπορεί να εισαχθεί αριθμού απευθείας στη συνάρτηση ή μια αναφορά κυψέλης στη θέση του αριθμού σε ένα φύλλο εργασίας .

-Αν το όρισμα Αριθμός δεν είναι ακέραιος μεταξύ 1 και 255, η συνάρτηση CHAR θα επιστρέψει το #VALUE! όπως παρουσιάζεται στη γραμμή 4 στην παραπάνω εικόνα

Για κωδικούς αριθμούς μεγαλύτερους από 255, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία UNICHAR.

-Εάν εισάγεται μηδενικό (0) όρισμα Αριθμός , οι λειτουργίες CHAR και UNICHAR θα επιστρέψουν το #VALUE! όπως παρουσιάζεται στη σειρά 2 της παραπάνω εικόνας

Εισαγωγή της λειτουργίας CHAR / UNICHAR

Οι επιλογές για την εισαγωγή οποιασδήποτε από τις λειτουργίες περιλαμβάνουν την πληκτρολόγηση της λειτουργίας με το χέρι, όπως:

= CHAR (65) ή = UNICHAR (Α7)

ή χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου "Λειτουργίες" για να εισαγάγετε τη λειτουργία και το όρισμα Αριθμός .

Τα παρακάτω βήματα χρησιμοποιήθηκαν για να εισαγάγετε τη συνάρτηση CHAR στο στοιχείο Β3 στην παραπάνω εικόνα:

  1. Κάντε κλικ στο κελί B3 για να γίνει το ενεργό κελί - η θέση όπου εμφανίζονται τα αποτελέσματα της λειτουργίας
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Φόρμες του μενού κορδέλας
  3. Επιλέξτε Κείμενο από την κορδέλα για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα λειτουργιών
  4. Κάντε κλικ στο CHAR στη λίστα για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας
  5. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στη γραμμή Αριθμός
  6. Κάντε κλικ στο κελί A3 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στο παράθυρο διαλόγου
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία και να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου
  8. Ο χαρακτήρας του θαυμαστικού - ! - πρέπει να εμφανίζεται στο κελί B3 αφού ο κωδικός χαρακτήρων ANSI είναι 33 χαρακτήρες
  9. Όταν κάνετε κλικ στο κελί E2, η πλήρης λειτουργία = CHAR (A3) εμφανίζεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας

Χρήση της λειτουργίας CHAR / UNICHAR

Χρήσεις για τις λειτουργίες CHAR / UNICHAR θα ήταν η μετάφραση των αριθμών σελίδας κώδικα σε χαρακτήρες για αρχεία που δημιουργήθηκαν σε άλλους τύπους υπολογιστών.

Για παράδειγμα, η συνάρτηση CHAR χρησιμοποιείται συχνά για την κατάργηση των ανεπιθύμητων χαρακτήρων που εμφανίζονται με τα εισαγόμενα δεδομένα. Η λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες λειτουργίες του Excel όπως TRIM και SUBSTITUTE σε τύπους που έχουν σχεδιαστεί για την αφαίρεση αυτών των ανεπιθύμητων χαρακτήρων από ένα φύλλο εργασίας.

02 του 02

Λειτουργία Excel CODE / UNICODE

Βρείτε κωδικούς χαρακτήρων με τις λειτουργίες CODE και UNICODE. © Ted French

Η σύνταξη και τα επιχειρήματα της συνάρτησης CODE / UNICODE

Η σύνταξη μιας συνάρτησης αναφέρεται στη διάταξη της λειτουργίας και περιλαμβάνει το όνομα, τις αγκύλες και τα επιχειρήματα της συνάρτησης.

Η σύνταξη για τη λειτουργία CODE είναι:

= ΚΩΔΙΚΟΣ (Κείμενο)

ενώ η σύνταξη για τη συνάρτηση UNICODE είναι:

= UNICODE (κείμενο)

Κείμενο - (απαιτείται) ο χαρακτήρας για τον οποίο θέλετε να βρείτε τον αριθμό κώδικα ANSI.

Σημειώσεις :

Το όρισμα Κείμενο μπορεί να είναι ένας χαρακτήρας που περιβάλλεται από διπλά εισαγωγικά ("") που εισάγονται απευθείας στη συνάρτηση ή μια αναφορά κυψέλης στη θέση του χαρακτήρα σε ένα φύλλο εργασίας όπως φαίνεται στις γραμμές 4 και 9 στην παραπάνω εικόνα

Αν το όρισμα κειμένου παραμείνει άδειο, η λειτουργία CODE θα επιστρέψει το #VALUE! όπως παρουσιάζεται στη σειρά 2 της παραπάνω εικόνας.

Η λειτουργία ΚΩΔΙΚΟΣ εμφανίζει μόνο τον κωδικό χαρακτήρα για ένα μόνο χαρακτήρα. Αν το παράθυρο κειμένου περιέχει περισσότερους από έναν χαρακτήρες - όπως η λέξη Excel που εμφανίζεται στις γραμμές 7 και 8 στην παραπάνω εικόνα - εμφανίζεται μόνο ο κωδικός για τον πρώτο χαρακτήρα. Στην περίπτωση αυτή είναι ο αριθμός 69 ο οποίος είναι ο κωδικός χαρακτήρων για το κεφαλαίο γράμμα Ε .

Υπερψήφια γράμματα έναντι μικρών γραμμάτων

Με κεφαλαία ή κεφαλαία γράμματα στο πληκτρολόγιο έχουν διαφορετικούς κωδικούς χαρακτήρων από τα αντίστοιχα πεζά ή μικρά γράμματα.

Για παράδειγμα, ο κωδικός UNICODE / ANSI για το κεφαλαίο "A" είναι 65 ενώ ο μικρότερος κωδικός UNICODE / ANSI "a" είναι 97 όπως φαίνεται στις γραμμές 4 και 5 στην παραπάνω εικόνα.

Εισαγωγή στη λειτουργία CODE / UNICODE

Οι επιλογές για την εισαγωγή οποιασδήποτε από τις λειτουργίες περιλαμβάνουν την πληκτρολόγηση της λειτουργίας με το χέρι, όπως:

= ΚΩΔΙΚΟΣ (65) ή = UNICODE (A6)

ή χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου των λειτουργιών για να εισάγετε τη λειτουργία και το όρισμα κειμένου .

Τα παρακάτω βήματα χρησιμοποιήθηκαν για να εισαγάγετε τη λειτουργία ΚΩΔΙΚΟΣ στο κελί B3 στην παραπάνω εικόνα:

  1. Κάντε κλικ στο κελί B3 για να γίνει το ενεργό κελί - η θέση όπου εμφανίζονται τα αποτελέσματα της λειτουργίας
  2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Φόρμες του μενού κορδέλας
  3. Επιλέξτε Κείμενο από την κορδέλα για να ανοίξετε την αναπτυσσόμενη λίστα λειτουργιών
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή ΚΩΔΙΚΟΣ στη λίστα για να εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου της λειτουργίας
  5. Στο παράθυρο διαλόγου, κάντε κλικ στη γραμμή κειμένου
  6. Κάντε κλικ στο κελί A3 στο φύλλο εργασίας για να εισαγάγετε εκείνη την αναφορά κυττάρων στο παράθυρο διαλόγου
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να ολοκληρώσετε τη λειτουργία και να κλείσετε το παράθυρο διαλόγου
  8. Ο αριθμός 64 θα πρέπει να εμφανίζεται στο κελί B3 - αυτός είναι ο κωδικός χαρακτήρων για τον χαρακτήρα "&"
  9. Όταν κάνετε κλικ στο κελί B3, η πλήρης λειτουργία = CODE (A3) εμφανίζεται στη γραμμή τύπων πάνω από το φύλλο εργασίας