Ανάλυση και Βάθος βάθους χρώματος σε όλες τις απεικονίσεις, όχι μόνο σάρωση

Μια βαθύτερη κατανόηση της οπτικής ανάλυσης

Αν σαρώνετε αποδείξεις, έγγραφα ή μια περιστασιακή οικογενειακή φωτογραφία, επαρκεί ο σαρωτής στο εκτυπωτή all-in-one . Ωστόσο, για άλλους σκοπούς, μπορεί να χρειαστείτε αυτόνομο σαρωτή. Ένα περιβάλλον γραφείου χρειάζεται έναν σαρωτή εγγράφων . Ένας γραφικός καλλιτέχνης ή ένας φωτογράφος μπορεί να χρειαστεί ένα σαρωτή φωτογραφιών.

Οπτική ανάλυση σαρωτή

Στους σαρωτές, η οπτική ανάλυση αναφέρεται στην ποσότητα πληροφοριών που μπορεί να ανιχνεύσει ο σαρωτής σε κάθε οριζόντια γραμμή που υπολογίζεται σε κουκκίδες ανά ίντσα (dpi). Η υψηλότερη ανάλυση dpi ισούται με υψηλότερη ανάλυση και εικόνες υψηλότερης ποιότητας με περισσότερες λεπτομέρειες. Η τυπική οπτική ανάλυση σε πολλούς εκτυπωτές / σαρωτές all-in-one είναι 300 dpi, κάτι που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων. Η ανάλυση των εκτυπωτών εγγράφων γραφείου βαρέως τύπου είναι συχνά 600 dpi. Οι οπτικές αναλύσεις μπορούν να φανούν πολύ υψηλές σε επαγγελματικούς σαρωτές φωτογραφιών - έως και 6400 dpi δεν είναι ασυνήθιστο.

Η σάρωση υψηλότερης ανάλυσης δεν αντιστοιχεί πάντα σε καλύτερη σάρωση. Οι σαρώσεις υψηλής ανάλυσης έρχονται με τεράστια μεγέθη αρχείων. Θα αφιερώσουν πολύ χώρο στον υπολογιστή σας και θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να ανοίξουν, να επεξεργαστούν και να εκτυπωθούν. Μην σκεφτείτε ούτε καν να τους στείλετε email.

Ποια λύση χρειάζεστε;

Πόση υψηλή ανάλυση χρειάζεστε εξαρτάται από το πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα. Ένα έγγραφο κειμένου που είναι κρυστάλλινο σε 300 dpi δεν θα είναι καθόλου σαφέστερο για τον απλό θεατή σε 6400 dpi.

Χρώμα και βάθος bit

Το χρώμα ή το βάθος bit είναι η ποσότητα πληροφοριών που συγκεντρώνει ο σαρωτής για το έγγραφο ή τη φωτογραφία που σαρώτε: Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος bit, τόσο περισσότερα χρώματα χρησιμοποιούνται και τόσο καλύτερη είναι η σάρωση. Οι εικόνες σε κλίμακα του γκρι είναι εικόνες 8 bit, με 256 επίπεδα γκρι. Οι έγχρωμες εικόνες που σαρώνονται με σαρωτή 24-bit θα έχουν σχεδόν 17 εκατομμύρια χρώματα. Οι σαρωτές 36-bit σας δίνουν περισσότερα από 68 δισεκατομμύρια χρώματα.

Το συμβιβασμό είναι τεράστιο μέγεθος αρχείων. Αν δεν είστε επαγγελματίας φωτογράφος ή σχεδιαστής γραφικών, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ανησυχείτε για το βάθος bit, καθώς οι περισσότεροι σαρωτές έχουν βάθος χρώματος τουλάχιστον 24 bit.

Η ανάλυση και το βάθος bit επηρεάζουν την τιμή ενός σαρωτή. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση και το βάθος bit, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή.

Αλλαγή μεγέθους μιας σάρωσης

Αν διαθέτετε εμπορικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, όπως το Adobe Photoshop, μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος της σάρωσης προς τα κάτω για να εξοικονομήσετε χώρο και να μην μειώσετε σημαντικά την ποιότητα. Έτσι, εάν ο σαρωτής σαρώνει σε 600 dpi και σκοπεύετε να τοποθετήσετε τη σάρωση στον ιστό, όπου η ανάλυση 72 dpi είναι η τυπική ανάλυση οθόνης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το αλλάξετε το μέγεθος. Ωστόσο, η αλλαγή μεγέθους μιας σάρωσης προς τα πάνω είναι μια κακή ιδέα από την άποψη της ποιότητας.