Τι είναι η μορφή HE-AAC;

Εισαγωγή στην HE-AAC

Το HE-AAC (το οποίο συχνά αναφέρεται ως aacPlus ) είναι ένα σύστημα συμπίεσης απώλειας για ψηφιακό ήχο και είναι σύντομο για High Encoding Advanced Audio Encoding. Είναι βελτιστοποιημένο για χρήση με εφαρμογές συνεχούς ροής, όπου απαιτούνται χαμηλά ποσοστά δυαδικών ψηφίων, όπως ραδιόφωνο στο Διαδίκτυο, υπηρεσίες μουσικής συνεχούς ροής κλπ. Υπάρχουν δύο εκδόσεις αυτού του σχήματος συμπίεσης που είναι διαμορφωμένες ως HE-AAC και HE-AAC V2. Η δεύτερη αναθεώρηση χρησιμοποιεί πιο ενισχυμένα χαρακτηριστικά και είναι πιο τυποποιημένη από την πρώτη έκδοση (HE-AAC).

Υποστήριξη για τη μορφή HE-AAC

Στην ψηφιακή μουσική, υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς υποστηρίζεται και χρησιμοποιείται η μορφή HE-AAC. Αυτά περιλαμβάνουν:

Η πρώτη έκδοση του HE-AAC

Οι προγραμματιστές της HE-AAC, Coding Technologies , δημιούργησαν για πρώτη φορά το σύστημα συμπίεσης, ενσωματώνοντας την αναπαραγωγή φασματικών ταινιών (SBR) σε AAC-LC (AAC χαμηλής πολυπλοκότητας) - η εμπορική ονομασία που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι το CT-aacPlus. Το SBR (το οποίο επίσης αναπτύχθηκε η Coding Technologies) χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του ήχου με την αποτελεσματική κωδικοποίηση υψηλότερων συχνοτήτων. Αυτή η τεχνολογία βελτίωσης κωδικοποίησης, η οποία είναι ιδιαίτερα καλή για streaming φωνητικών μεταδόσεων, λειτουργεί με την αναπαραγωγή υψηλότερων συχνοτήτων μεταφέροντας χαμηλότερα - αυτά αποθηκεύονται στα 1,5 Kbps.

Το 2003, το HE-AAC V1 εγκρίθηκε από τον οργανισμό MPEG και συμπεριλήφθηκε στο πρότυπο MPEG-4 ως ηχητικό πρότυπο (ISO / IEC 14496-3: 2001 / Amd 1: 2003).

Η δεύτερη έκδοση του HE-AAC

Το HE-AAC V2, το οποίο αναπτύχθηκε επίσης από την Coding Technologies, είναι μια βελτιωμένη έκδοση του HE-AAC που κυκλοφόρησε προηγουμένως και ονομάστηκε επίσημα από την εταιρεία ως Enhanced AAC +. Αυτή η δεύτερη αναθεώρηση περιλαμβάνει ένα βελτιωτικό που ονομάζεται Παραμετρικό Στερεοφωνικό.

Όπως και ο συνδυασμός AAC-LC και SBR για αποτελεσματική κωδικοποίηση ήχου όπως στην πρώτη αναθεώρηση του HE-AAC, αυτή η δεύτερη έκδοση διαθέτει επίσης ένα πρόσθετο εργαλείο που ονομάζεται Parametric Stereo - αυτό εστιάζει στην αποτελεσματική συμπίεση στερεοφωνικών σημάτων. Αντί να δουλεύει στο φάσμα συχνοτήτων όπως στην περίπτωση του SBR, το Parametric Stereo εργαλείο λειτουργεί με τη δημιουργία πλευρικών πληροφοριών σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των αριστερών και δεξιών καναλιών. Αυτές οι πλευρικές πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν τη χωρική διάταξη της στερεοφωνικής εικόνας στο αρχείο ήχου HE-AAC V2. Όταν ο αποκωδικοποιητής χρησιμοποιεί αυτές τις επιπλέον χωρικές πληροφορίες, το στερεοφωνικό σύστημα μπορεί να αναπαραχθεί πιστά (και αποτελεσματικά) κατά την αναπαραγωγή, διατηρώντας παράλληλα το ρυθμό μετάδοσης του ήχου συνεχούς ροής στο ελάχιστο.

Το HE-AAC V2 διαθέτει επίσης άλλες βελτιώσεις ήχου στην εργαλειοθήκη του, όπως μείξη στερεοφωνικού προς μονοφωνικό, απόκρυψη σφαλμάτων και επαναδειγματοληψία σπιλών. Από την έγκρισή του και την τυποποίηση από τον οργανισμό MPEG το 2006 (ως ISO / IEC 14496-3: 2005 / Amd 2: 2006), έχει γίνει κοινώς γνωστό ως HE-AAC V2, aacPlus v2 και eAAC +.

Επίσης γνωστό ως: aac +, CT-HE-AAC, eAAC

Εναλλακτικά ορθογραφικά: CT-aacPlus