Η αλήθεια για το Facebook Αλυσίδες ενημερώσεις κατάστασης

Ο καθένας και η γιαγιά τους έχουν δημοσιεύσει ειδοποιήσεις σχετικά με πνευματικές δηλώσεις με νόμιμη ειδοποίηση στις ενημερώσεις κατάστασης τους κατά τις τελευταίες δύο ημέρες εξαιτίας μιας ψευδαίσθησης κατάστασης σχετικά με την κατάσταση της αλυσίδας Facebook που έγινε ιό.

Τι είναι οι ενημερώσεις κατάστασης Facebook αλυσίδας;

Θυμηθείτε τις αλυσιδωτές επιστολές και τα ηλεκτρονικά μηνύματα της αλυσίδας Λίγα χρόνια πίσω δεν θα μπορούσατε να ανοίξετε τα εισερχόμενά σας χωρίς να δείτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ισχυριζόμενο ότι ο Bill Gates έδινε χρήματα και θέλει να στείλετε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους φίλους σας, ώστε να μπορούν να πάρουν και κάποια χρήματα. Ορισμένες αλυσιδωτές επιστολές λέγεται ότι σας φέρνουν τύχη αν διαβίβατε ένα αντίγραφο σε πολλούς ανθρώπους. Άλλα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εξημερώθηκαν για το φόβο ή την δεισιδαιμονία, υποστηρίζοντας ότι κάτι κακό θα συνέβαινε σε εσάς αν σπάσατε την αλυσίδα. Μερικά κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έφεραν κακόβουλο λογισμικό για δούρειους ίππους ως συνημμένα, οδηγώντας σε ταχείες ευρέως διαδεδομένες μολύνσεις, εξαιτίας της ιογενούς φύσης των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ενημερώσεις κατάστασης αλυσίδας είναι η επόμενη λογική εξέλιξη της παραδοσιακής αλυσιδωτής επιστολής. Τα μηνύματα είναι τα ίδια, αλλά τώρα, τα κοινωνικά μέσα είναι το νέο μέσο.

Μια ενημέρωση κατάστασης αλυσίδας είναι οποιαδήποτε ενημέρωση κατάστασης που έχει μια δήλωση σε αυτήν που σας ζητά να την επαναλάβετε ως την κατάστασή σας ή ζητάτε να τη δημοσιεύσετε στον τοίχο πολλών φίλων. Όλοι τους έχουμε δει. Μερικοί είναι καλοπροαίρετοι εμπνευσμένοι εισαγωγικοί σύνδεσμοι, κάποιοι ρυμουλκούν για τις καρδιές σας, αλλά όλοι έχουν τη γραμμή πάνω τους λέγοντας "παρακαλώ αντιγράψτε και επικολλήστε αυτό ως κατάσταση σας για τις επόμενες 3 ώρες" ή κάτι τέτοιο.

Γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν ενημερώσεις κατάστασης αλύσου;

Οι λόγοι για τους οποίους οι ενημερώσεις κατάστασης μετά την αλυσίδα είναι πολλές. Μερικές φορές απλώς τους αρέσει αυτό που ο δημιουργός έπρεπε να πει ή ίσως απλώς θέλουν να δουν πόσο μακριά θα εξαπλωθεί. Η αλυσίδα μπορεί να είναι μέρος ενός προγράμματος MLM (Multi-Level Marketing), ή θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η διάδοση κακόβουλων προγραμμάτων ή συνδέσεων ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing). Όποια και αν είναι η αιτία, οι ενημερώσεις κατάστασης αλυσίδας είναι εδώ και πιθανόν να παραμείνουν εδώ;

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε μια επικίνδυνη ενημέρωση κατάστασης αλυσίδας;

Εάν η ενημέρωση κατάστασης της αλυσίδας σας ζητά να κάνετε κλικ σε κάτι, να επισκεφθείτε ένα σύνδεσμο ή να δώσετε προσωπικές πληροφορίες κάποιου είδους, τότε η ενημέρωση της κατάστασης της αλυσίδας μπορεί να είναι κακόβουλη. Μην επισκέπτεστε τον ιστότοπο που διαφημίζεται στην ενημερωμένη έκδοση της κατάστασης της αλυσίδας και μην την τοποθετήσετε ξανά στην κατάστασή σας ή στον τοίχο κάποιου. Ειδοποιήστε τον φίλο που το ανήγγειλε ότι πιθανόν να εξαπλώνουν ανεπιθύμητα μια ενημερωμένη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση κακόβουλων αλυσίδων και να τους συμβουλεύσουν να την καταργήσουν.

Αν νομίζετε ότι ο λογαριασμός σας στο Facebook του φίλου σας έχει πειραχτεί και κάποιος δημοσιεύει μια κακόβουλη αναρτήση από το λογαριασμό του, ειδοποιήστε τον τηλεφωνικά ή με άλλα μέσα εκτός από τα μηνύματα του Facebook.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε τις ενημερώσεις κατάστασης μεταδόσεων αλυσίδας;

Η αναγνώριση των θέσεων αλυσίδας για το τι είναι, είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσής τους. Το βασικό μέρος της θέσης είναι το μικρό κομμάτι στο τέλος που λέει "αντιγράψτε και επικολλήστε αυτό" ή "τοποθετήστε το σε κατάσταση". Εάν σας ζητά να το τοποθετήσετε τότε είναι αλυσίδα. Είναι τόσο απλό.

Αν δεν είναι μια αβλαβή ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση ανεπιθύμητου τύπου της αλυσίδας που βρίσκετε διασκεδαστική και υπάρχει κάτι σε σας που απλά δεν μπορεί να αντισταθεί στην εκ νέου δημοσίευσή της, μην επαναλάβετε εκ νέου οτιδήποτε σας ζητά να κάνετε ξανά δημοσίευση. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα συνδέεται με αστείες εικόνες γάτας ή με μεθύδια που σχετίζονται με τη γάτα.

Οι περισσότερες ενημερώσεις κατάστασης αλυσίδας είναι αβλαβείς, εκτός από τη σπατάλη χρόνου και εύρους ζώνης.

Η πρόσφατη φάρσα πνευματικών δικαιωμάτων του Facebook είναι ένα καλό παράδειγμα μιας χρονοβόρας φάρσας με τη μορφή ενημέρωσης για την κατάσταση της αλυσίδας. Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποτέ τους στόχους των ανθρώπων που δημοσιεύουν αυτές τις φάρσες, αλλά γνωρίζουμε ότι όπως ο Smokey the Bear λέει: "Μόνο εσείς μπορείτε να αποφύγετε τις δασικές πυρκαγιές", το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις κατάστασης αλυσίδας.