Πώς να κρύψετε το ιστορικό περιήγησης από τον ISP σας

Μην αφήνετε τον ISP να σας πουλήσει σε διαφημιζόμενους

Μπορούν οι πάροχοι υπηρεσιών Internet (ISP) στις Η.Π.Α. να πουλήσουν τα δεδομένα περιήγησής σας σε διαφημιζόμενους χωρίς την άδειά σας; Η απάντηση είναι ίσως και εξαρτάται από την ερμηνεία των διαφόρων νόμων και κανονισμών της τρέχουσας διοίκησης, η πρωτογενής νομοθεσία της οποίας ψηφίστηκε στη δεκαετία του 1930 και έτσι δεν αφορούσε το Διαδίκτυο ή άλλες σύγχρονες τεχνολογίες.

Φορείς όπως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) μπορούν να απευθύνουν συστάσεις προς τους ISP, όπως η απαίτηση άδειας πελάτη ή η προσφορά ενός χαρακτηριστικού εξαίρεσης ή συμμετοχής, αλλά οι συστάσεις δεν είναι εκτελεστές από το νόμο.

Επιπλέον, οι νέες διοικήσεις μπορούν να ανατρέψουν ακόμη και απλές συστάσεις.

Ενώ το Κογκρέσο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες περιήγησής σας, συμπεριλαμβανομένου του εάν χρειάζονται την άδειά σας για να πουλήσουν τα δεδομένα σας στους διαφημιζόμενους, είναι καλή ιδέα να κάνετε έναν έλεγχο των πρακτικών ασφαλείας σας. Είτε ανησυχείτε είτε όχι για τον ISP σας, υπάρχουν μερικές βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να εμποδίσετε άλλους να παρακολουθούν το ιστορικό περιήγησής σας.

Πώς είναι ιδιωτική η ιδιωτική ή ανώνυμη περιήγηση;

Η σύντομη απάντηση είναι: όχι τόσο πολύ. Η μεγαλύτερη απάντηση είναι ότι ενώ χρησιμοποιείτε την ιδιωτική ή την ανώνυμη επιλογή ενός προγράμματος περιήγησης, θα αποτρέψει την εμφάνιση αυτής της περιόδου σύνδεσης στο ιστορικό τοπικής περιήγησης, ο πάροχος υπηρεσιών Ίντερνετ μπορεί ακόμα να τον παρακολουθήσει χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP. Είναι ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή κάποιου άλλου ή θέλετε να κρατήσετε μια ενοχλητική αναζήτηση έξω από το ιστορικό σας, αλλά η ιδιωτική περιήγηση δεν είναι εντελώς ιδιωτική.

Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ένα VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) προσφέρει πολλά οφέλη. Καταρχήν, προστατεύει τη συσκευή σας - είτε είναι επιφάνεια εργασίας, φορητός υπολογιστής, tablet, smartphone ή ακόμα και smartwatch σε ορισμένες περιπτώσεις - από ενδεχόμενους χάκερ ενώ βρίσκεστε στο Διαδίκτυο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βρίσκεστε σε ανοιχτό (δημόσιο) ή μη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi που μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους σε hacking και να θέσετε σε κίνδυνο το απόρρητό σας.

Δεύτερον, καλύπτει τη διεύθυνση IP σας, έτσι ώστε η ταυτότητά σας και η τοποθεσία σας να ανώνυμα. Εξαιτίας αυτού, τα VPN χρησιμοποιούνται συχνά για να παραβιάζουν την τοποθεσία ενός ατόμου για πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες που εμποδίζουν μια χώρα ή μια τοποθεσία. Για παράδειγμα, υπηρεσίες όπως το Netflix και άλλες υπηρεσίες συνεχούς ροής έχουν τοπικές μονάδες, ενώ άλλες ενδέχεται να εμποδίσουν το Facebook ή άλλους ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Σημειώστε ότι το Netflix και άλλα streaming έχουν πιάσει αυτή την πρακτική και συχνά θα μπλοκάρουν τις υπηρεσίες VPN.

Σε αυτήν την περίπτωση, ένα VPN μπορεί να εμποδίσει τον ISP σας από την παρακολούθηση του ιστορικού περιήγησης και τη σύνδεση αυτής της δραστηριότητας με συγκεκριμένους χρήστες. Τα VPN δεν είναι τέλεια: δεν μπορείτε να αποκρύψετε τα πάντα από τον ISP σας, αλλά σίγουρα μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση, ενώ επωφεληθείτε επίσης από την ασφάλεια. Επίσης, πολλά δίκτυα VPN παρακολουθούν το σερφάρισμα σας και υπόκεινται σε ένταλμα επιβολής του νόμου ή αιτήματα από τον ISP.

Υπάρχουν πολλά δίκτυα VPN που δεν παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας και σας επιτρέπουν να πληρώσετε ανώνυμα χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση ή άλλη ανώνυμη μέθοδο, έτσι ώστε ακόμη και αν η επιβολή του νόμου χτυπά στην πόρτα, το VPN δεν έχει πληροφορίες για να προσφέρει παρά μόνο έναν ώμο των ώμων.

Οι κορυφαίες υπηρεσίες VPN περιλαμβάνουν:

Το NordVPN προσφέρει μηνιαία και ετήσια προγράμματα έκπτωσης και επιτρέπει έως και έξι συσκευές ανά λογαριασμό. τα άλλα τρία που αναφέρονται εδώ επιτρέπουν μόνο πέντε έκαστο. Διαθέτει ένα διακόπτη kill που θα τερματίσει τις εφαρμογές που καθορίζετε αν η συσκευή σας αποσυνδεθεί από το VPN και έτσι είναι ευάλωτη στην παρακολούθηση.

Το KeepSolid VPN Unlimited προσφέρει ένα μηνιαίο, ετήσιο και ακόμη και ένα σχέδιο διάρκειας ζωής (η τιμολόγηση ποικίλλει ανάλογα με τις περιστασιακές εκπτώσεις.) Ωστόσο, δεν προσφέρει ένα switch kill.

Το PureVPN περιλαμβάνει ένα διακόπτη kill που αποσυνδέει τη συσκευή σας εντελώς από το Διαδίκτυο αν το VPN κόψει τα παράθυρα. Έχει ένα μηνιαίο, εξαμηνιαίο και διετές σχέδιο.

Η ιδιωτική υπηρεσία πρόσβασης VPN στο Internet περιλαμβάνει επίσης διακόπτη kill. Μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και ένα δρομολογητή με αυτό το VPN προ-εγκατεστημένο και θα προστατεύσει κάθε συνδεδεμένη συσκευή. Έχει ένα μηνιαίο, εξαμηνιαίο και ένα έτος σχέδιο. Όλα τα VPN που παρατίθενται εδώ αποδέχονται ανώνυμες μεθόδους πληρωμής, όπως Bitcoin, κάρτες δώρων και άλλες υπηρεσίες και κανένας από αυτούς δεν διατηρεί αρχεία καταγραφής της δραστηριότητας περιήγησης. Επίσης, όσο περισσότερο δεσμεύεστε σε κάποιο από αυτά τα VPN, τόσο λιγότερο πληρώνετε.

Χρησιμοποιήστε το Tor Browser

Το Tor (The Router) είναι ένα πρωτόκολλο δικτύου που προσφέρει ιδιωτική περιήγηση στο web, την οποία μπορείτε να αποκτήσετε κατεβάζοντας το πρόγραμμα περιήγησης Tor. Λειτουργεί διαφορετικά από ένα VPN και είναι αισθητά πιο αργή από τη συνηθισμένη σας σύνδεση στο Internet. Τα καλύτερα δίκτυα VPN δεν θέτουν σε κίνδυνο την ταχύτητα, αλλά κοστίζουν χρήματα, ενώ ο Tor είναι δωρεάν. Ενώ υπάρχουν δωρεάν VPN, τα περισσότερα έχουν όρια δεδομένων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να αποκρύψετε την τοποθεσία, τη διεύθυνση IP και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης, ακόμα και να σκάψετε στον σκοτεινό ιστό . Ο Edward Snowden λέγεται ότι έχει χρησιμοποιήσει τον Tor για να στείλει πληροφορίες σχετικά με το PRISM, το πρόγραμμα επιτήρησης, σε δημοσιογράφους στο The Guardian και το Washington Post το 2013.

Πιστέψτε το ή όχι, το αμερικανικό ναυτικό ερευνητικό εργαστήριο και η DARPA, δημιούργησαν την βασική τεχνολογία πίσω από το Tor και το πρόγραμμα περιήγησης είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Firefox. Ο φυλλομετρητής, ο οποίος διατίθεται στο torproject.org, διατηρείται από εθελοντές και χρηματοδοτείται από προσωπικές δωρεές, καθώς και επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία και μια σειρά άλλων φορέων .

Χρησιμοποιώντας μόνο το πρόγραμμα περιήγησης Tor δεν εγγυάται την ανωνυμία σας. ζητά να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλούς περιήγησης. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη μη χρήση του BitTorrent (πρωτόκολλο κοινής χρήσης peer-to-peer), την εγκατάσταση πρόσθετων προγραμμάτων περιήγησης και την απουσία εγγράφων ή μέσων εκτύπωσης ενώ είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Ο Tor επίσης συνιστά στους χρήστες να επισκέπτονται μόνο ασφαλείς τοποθεσίες HTTPS. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα plug-in που ονομάζεται HTTPS Everywhere για να το κάνετε αυτό. Είναι ενσωματωμένο στο πρόγραμμα περιήγησης Tor, αλλά είναι διαθέσιμο και με τα παλιά παλαιά προγράμματα περιήγησης.

Το πρόγραμμα περιήγησης Tor περιλαμβάνει πρόσθετα πρόσθετα ασφαλείας που είναι προεγκατεστημένα εκτός από το HTTPS Everywhere, συμπεριλαμβανομένου του NoScript, το οποίο αποκλείει το JavaScript, το Java, το Flash και άλλα πρόσθετα που μπορούν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα περιήγησης. Μπορείτε να προσαρμόσετε το επίπεδο ασφαλείας του NoScript, αν και πρέπει να επισκεφτείτε έναν ιστότοπο που απαιτεί να λειτουργήσει μια συγκεκριμένη προσθήκη.

Αυτές οι βελτιώσεις ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων προσφέρονται με μικρό κόστος: απόδοση. Ίσως παρατηρήσετε μείωση της ταχύτητας και ίσως χρειαστεί να υποφέρετε από κάποιες δυσκολίες. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε ένα CAPTCHA σε πολλούς ιστότοπους, λόγω της χρήσης του CloudFlare, μιας υπηρεσίας ασφαλείας που μπορεί να θεωρήσει ύποπτη την κρυφή ταυτότητά σας. Οι ιστότοποι πρέπει να γνωρίζουν ότι είστε άνθρωπος και όχι κακόβουλο σενάριο που θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα DDOS ή άλλη επίθεση.

Επίσης, ενδέχεται να έχετε πρόβλημα πρόσβασης σε τοπικές εκδόσεις συγκεκριμένων ιστότοπων. Για παράδειγμα, οι αναθεωρητές PCMag δεν κατάφεραν να πλοηγηθούν στην ευρωπαϊκή έκδοση του PCMag.com στις ΗΠΑ, αφού η σύνδεσή τους είχε δρομολογηθεί μέσω της Ευρώπης.

Τέλος, δεν μπορείτε να διατηρήσετε ιδιωτικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τις συζητήσεις σας, αν και ο Tor προσφέρει επίσης έναν ιδιωτικό πελάτη συνομιλίας.

Εξετάστε το Epic Privacy Browser

Το Epic Privacy Browser είναι χτισμένο στην πλατφόρμα Chromium, ακριβώς όπως το Chrome. Προσφέρει δυνατότητες απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης μιας κεφαλίδας Do Not Track και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας ανακατεύοντας την κυκλοφορία μέσω ενσωματωμένου διακομιστή μεσολάβησης. Ο διακομιστής μεσολάβησης βρίσκεται στο New Jersey. Το πρόγραμμα περιήγησης επίσης αποκλείει τις προσθήκες και τα cookies τρίτων κατασκευαστών και δεν διατηρεί ιστορικό. Λειτουργεί επίσης για τον εντοπισμό και την παρεμπόδιση δικτύων διαφημίσεων, κοινωνικών δικτύων και αναλύσεων ιστού.

Η αρχική σελίδα εμφανίζει τον αριθμό των cookies και ιχνηλατών τρίτου μέρους για την τρέχουσα περίοδο περιήγησης. Επειδή η Epic δεν αποθηκεύει το ιστορικό σας, δεν προσπαθεί να μαντέψει τι πληκτρολογείτε ή αυτόματη συμπλήρωση των αναζητήσεών σας, η οποία είναι μια μικρή τιμή για να πληρώσετε για το απόρρητο. Επίσης, δεν θα υποστηρίζει διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ή άλλες βολικές προσθήκες του προγράμματος περιήγησης.

Η κεφαλίδα "Μη παρακολούθηση" είναι απλά ένα αίτημα για εφαρμογές ιστού για απενεργοποίηση της παρακολούθησής του. Έτσι, οι διαφημιστικές υπηρεσίες και οι άλλοι ιχνηλάτες δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται. Το Epic εξουδετερώνει αυτό αποκλείοντας μια ποικιλία μεθόδων παρακολούθησης και κάθε φορά που επισκέπτεστε μια σελίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν ιχνηλάτη, εμφανίζεται ένα μικρό παράθυρο μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης που δείχνει πόσους εμπόδισε.

Το Epic είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τον Tor, αν δεν χρειάζεστε τέτοια ισχυρή ιδιωτικότητα.

Γιατί η Πολιτική Απορρήτου του Διαδικτύου είναι τόσο συγκεχυμένη

Όπως είπαμε, επειδή πολλοί κανονισμοί της FCC υπόκεινται σε ερμηνεία και επειδή ο επικεφαλής της FCC αλλάζει με κάθε προεδρική διοίκηση, ο νόμος της γης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιο πολιτικό κόμμα εκλέγει η χώρα στο ανώτατο γραφείο. Όλα αυτά τα καθιστούν δύσκολη για τους παρόχους υπηρεσιών και τους πελάτες να καταλάβουν τι είναι νόμιμο και τι όχι.

Παρόλο που είναι πιθανό ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου να επιλέξει να είναι διαφανής για το τι, αν μη τι άλλο, συμβαίνει με το ιστορικό περιήγησης, δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να λέει ότι πρέπει.

Ο άλλος παράγοντας που συνεισφέρει είναι ότι το κύριο νομοθέτημα που χρησιμοποιούν οι ISP και οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών για να καθοδηγήσουν τις πολιτικές τους είναι ο FCC Telecom Act του 1934. Όπως μπορείτε να υποθέσετε, δεν αναφέρεται ειδικά στο Διαδίκτυο ή σε κυψελοειδή και VoIP δίκτυα ή άλλες τεχνολογίες που δεν υπήρχαν στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Μέχρι να υπάρξει νομοθετική ενημέρωση αυτής της πράξης, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προστατεύσει τα δεδομένα σας από τον ISP σας, ώστε να έχει ελάχιστα ή καθόλου δεδομένα για να πουλήσει σε διαφημιζόμενους και άλλα τρίτα μέρη. Και πάλι, ακόμη και αν δεν ανησυχείτε για τον ISP σας, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις πρακτικές απορρήτου και ασφάλειας για να αποτρέψετε τους χάκερς και να προστατέψετε τις συσκευές σας από κακόβουλο λογισμικό και άλλες κακοποιήσεις.

Είναι πάντα αξίζει τον κόπο να αντέξει εκ των προτέρων κάποιες ενοχλήσεις για να αποφευχθεί η παραβίαση δεδομένων αργότερα.