Τι είναι το όνομα τομέα;

Τα ονόματα τομέα είναι πιο εύκολο να θυμηθούν από τις διευθύνσεις IP

Τα ονόματα τομέα είναι εύχρηστες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επικοινωνήσουμε σε έναν διακομιστή DNS στον ιστότοπο που θέλουμε να επισκεφτούμε. Το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) είναι αυτό που μεταφράζει το φιλικό όνομα σε μια διεύθυνση IP .

Λίγο όπως οι διεθνείς τηλεφωνικοί αριθμοί, το σύστημα ονομάτων τομέα δίνει σε κάθε διακομιστή μια αξέχαστη και εύκολη στη διεύθυνση ορθογραφίας διεύθυνση, όπως . Το όνομα τομέα αποκρύπτει τη διεύθυνση IP που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να δουν ή να χρησιμοποιήσουν, όπως η διεύθυνση 151.101.129.121 που χρησιμοποιείται από .

Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο εύκολο να πληκτρολογήσετε "" στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας από ό, τι πρέπει να θυμάστε και να εισάγετε τη διεύθυνση IP που χρησιμοποιεί ο ιστότοπος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ονόματα τομέα είναι τόσο απίστευτα χρήσιμα.

Παραδείγματα ονομάτων τομέα Internet

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα για το τι σημαίνει "όνομα τομέα:"

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, όταν αποκτάτε πρόσβαση στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας το όνομα τομέα, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού επικοινωνεί με τον διακομιστή DNS για να κατανοήσει τη διεύθυνση IP που χρησιμοποιούν οι ιστότοποι. Το πρόγραμμα περιήγησης μπορεί στη συνέχεια να επικοινωνεί απευθείας με τον διακομιστή ιστού χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση IP.

Πώς εξηγούνται τα ονόματα τομέα

Τα ονόματα τομέα είναι οργανωμένα από τα αριστερά, με γενικά περιγραφικά στα δεξιά και συγκεκριμένους περιγραφείς στα αριστερά. Είναι σαν τα οικογενειακά επώνυμα στα δεξιά και τα συγκεκριμένα ονόματα ατόμων στα αριστερά. Αυτοί οι περιγραφείς ονομάζονται "τομείς".

Ο τομέας ανώτατου επιπέδου (δηλαδή TLD ή γονικός τομέας) βρίσκεται στην άκρα δεξιά του ονόματος τομέα. Οι τομείς μεσαίου επιπέδου (παιδιά και εγγόνια) είναι στη μέση. Το όνομα του μηχανήματος, συχνά "www", είναι στα αριστερά. Όλα αυτά συνδυάζονται με αυτό που αποκαλείται Πλήρη Ονοματοδοσία .

Τα επίπεδα των τομέων χωρίζονται από περιόδους, όπως αυτό:

Συμβουλή: Οι περισσότεροι Αμερικανοί διακομιστές χρησιμοποιούν τομείς ανωτάτου επιπέδου τριών γραμμάτων (π.χ. .com και .edu ), ενώ άλλες χώρες χρησιμοποιούν συνήθως δύο γράμματα ή συνδυασμούς δύο γραμμάτων (π.χ. .au , .ca, .co.jp ).

Ένα όνομα τομέα δεν είναι το ίδιο με μια διεύθυνση URL

Για να είναι τεχνικά σωστό, ένα όνομα τομέα είναι συνήθως μέρος μιας μεγαλύτερης διαδικτυακής διεύθυνσης που καλείται διεύθυνση URL . Η διεύθυνση URL πηγαίνει σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ένα όνομα τομέα, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες, όπως ο συγκεκριμένος φάκελος και το αρχείο στο διακομιστή, το όνομα του μηχανήματος και η γλώσσα πρωτοκόλλου.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα μιας διεύθυνσης URL με το όνομα τομέα με έντονους χαρακτήρες:

Προβλήματα ονόματος τομέα

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από τους οποίους ένας ιστότοπος δεν θα ανοίξει όταν πληκτρολογείτε ένα συγκεκριμένο όνομα τομέα στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού: