Τι σημαίνει το FQDN;

Ορισμός του FQDN (Ονοματεπώνυμο Πλήρους Ικανοποίησης)

Ένα FQDN ή ένα πλήρως αναγνωρισμένο όνομα τομέα είναι γραμμένο με το όνομα του κεντρικού υπολογιστή και το όνομα τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα ανώτατου επιπέδου , σε αυτή τη σειρά - [όνομα κεντρικού υπολογιστή]. [Domain] [tld] .

Σε αυτό το σενάριο, "προσόντα" σημαίνει "καθορίζεται", δεδομένου ότι η πλήρης τοποθεσία του τομέα καθορίζεται στο όνομα. Το FQDN καθορίζει την ακριβή θέση ενός κεντρικού υπολογιστή εντός του DNS . Εάν το όνομα δεν έχει καθοριστεί, ονομάζεται μερικό όνομα τομέα ή PQDN. Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα PQDN στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Ένα FQDN μπορεί επίσης να ονομάζεται απόλυτο όνομα τομέα, καθώς παρέχει την απόλυτη διαδρομή του host.

Παραδείγματα FQDN

Ένα πλήρες όνομα τομέα είναι πάντα γραμμένο σε αυτή τη μορφή: [όνομα του κεντρικού υπολογιστή]. [Domain]. [Tld] . Για παράδειγμα, ένας διακομιστής αλληλογραφίας στον τομέα example.com μπορεί να χρησιμοποιήσει το mail.example.com του FQDN.

Ακολουθούν μερικά άλλα παραδείγματα πλήρως εξουσιοδοτημένων ονομάτων τομέα:

www.microsoft.com en.wikipedia.org p301srv03.timandtombreadco.us

Τα ονόματα τομέων που δεν είναι "πλήρως εξειδικευμένα" θα έχουν πάντα κάποια αμφισημία γι 'αυτά. Για παράδειγμα, το p301srv03 δεν μπορεί να είναι ένα FQDN επειδή υπάρχει οποιοσδήποτε αριθμός τομέων που θα μπορούσαν επίσης να έχουν ένα διακομιστή με αυτό το όνομα. p301srv03.wikipedia.com και p301srv03.microsoft.com είναι μόνο δύο παραδείγματα - γνωρίζοντας μόνο το όνομα του κεντρικού υπολογιστή δεν κάνει πολλά για εσάς.

Ακόμα και το microsoft.com δεν είναι πλήρως εξειδικευμένο επειδή δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι είναι το όνομα του κεντρικού υπολογιστή, ακόμα και αν τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης υποθέτουν αυτόματα ότι είναι www .

Αυτά τα ονόματα τομέα που δεν είναι πλήρως εξειδικευμένα ονομάζονται πραγματικά μερικά εξειδικευμένα ονόματα τομέα. Η επόμενη ενότητα περιέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα PQDN.

Σημείωση: Τα πλήρως αναγνωρισμένα ονόματα τομέα απαιτούν μια περίοδο στο τέλος. Αυτό σημαίνει www.microsoft.com. θα ήταν ο αποδεκτός τρόπος για να μπείτε στο FQDN. Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα υποδηλώνουν απλώς την περίοδο ακόμα και αν δεν τα δίνετε ρητά. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης ιστού ενδέχεται να σας επιτρέπουν να εισάγετε την περίοδο στο τέλος μιας διεύθυνσης URL, αλλά δεν απαιτείται.

Μερικό Καθεστώς Ονομάτων (PQDN)

Ένας άλλος όρος που είναι παρόμοιος με το FQDN είναι το PQDN ή το μερικό όνομα τομέα, το οποίο είναι απλώς ένα όνομα τομέα που δεν έχει οριστεί πλήρως. Το παράδειγμα p301srv03 από το παραπάνω είναι ένα PQDN επειδή, ενώ γνωρίζετε το όνομα του κεντρικού υπολογιστή, δεν γνωρίζετε σε ποιον τομέα ανήκει.

Τα μερικά εξειδικευμένα ονόματα τομέα χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους ευκολίας, αλλά μόνο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Πρόκειται για ειδικά σενάρια όταν είναι ευκολότερο να γίνεται αναφορά στο όνομα του κεντρικού υπολογιστή χωρίς να γίνεται αναφορά σε ολόκληρο το πλήρες όνομα τομέα. Αυτό είναι δυνατό επειδή σε αυτά τα πλαίσια, ο τομέας είναι ήδη γνωστός αλλού, και έτσι μόνο το όνομα του κεντρικού υπολογιστή είναι απαραίτητο για μια συγκεκριμένη εργασία.

Για παράδειγμα, στις εγγραφές DNS, ένας διαχειριστής θα μπορούσε να ανατρέξει στο πλήρως εξουσιοδοτημένο όνομα τομέα όπως το en.wikipedia.org ή απλώς να το συντομεύσει και να χρησιμοποιήσει το όνομα κεντρικού υπολογιστή του en . Εάν είναι συντομευμένο, το υπόλοιπο σύστημα θα καταλάβει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, en αναφέρεται πραγματικά στο en.wikipedia.org .

Ωστόσο, θα πρέπει να καταλάβετε ότι το FQDN και το PQDN δεν είναι σίγουρα το ίδιο πράγμα. Ένα FQDN παρέχει την πλήρη απόλυτη πορεία του host, ενώ το PQDN δίνει μόνο ένα σχετικό όνομα που είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του πλήρους ονόματος τομέα.