Μια επισκόπηση ενός δικτύου προσωπικών περιοχών (PAN)

Τα PAN και τα WPAN αποτελούνται από προσωπικές συσκευές που βρίσκονται κοντά

Ένα προσωπικό δίκτυο περιοχής (PAN) είναι ένα δίκτυο υπολογιστών οργανωμένο γύρω από ένα άτομο και αυτό έχει συσταθεί μόνο για προσωπική χρήση. Συνήθως περιλαμβάνουν έναν υπολογιστή, τηλέφωνο, εκτυπωτή, tablet ή / και κάποια άλλη προσωπική συσκευή όπως PDA.

Ο λόγος για τον οποίο οι PAN διαχωρίζονται από άλλους τύπους δικτύων , όπως LAN , WLAN , WAN και MAN, είναι επειδή η ιδέα είναι να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ συσκευών που βρίσκονται κοντά, αντί να στέλνουν τα ίδια δεδομένα μέσω LAN ή WAN πριν φτάσουν σε κάτι που βρίσκεται ήδη μέσα φθάνω.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δίκτυα για να μεταφέρετε αρχεία, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συναντήσεις ημερολογίου, φωτογραφίες και μουσική. Εάν οι μεταφορές πραγματοποιούνται μέσω ασύρματου δικτύου, ονομάζεται τεχνικά ένα WPAN, το οποίο είναι ένα ασύρματο προσωπικό δίκτυο περιοχής.

Τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός PAN

Τα δίκτυα προσωπικών χώρων μπορούν να είναι ασύρματα ή κατασκευασμένα με καλώδια. Το USB και το FireWire συνδέουν συχνά ένα ενσύρματο PAN, ενώ τα WPAN συνήθως χρησιμοποιούν Bluetooth (και ονομάζονται piconets) ή μερικές φορές συνδέσεις υπέρυθρων .

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Ένα πληκτρολόγιο Bluetooth συνδέεται σε ένα tablet για να ελέγχει τη διεπαφή που μπορεί να προσεγγίσει έναν κοντινό λαμπρό λαμπτήρα.

Επίσης, ένας εκτυπωτής σε ένα μικρό γραφείο ή στο σπίτι που συνδέεται με μια κοντινή επιφάνεια εργασίας, φορητό υπολογιστή ή τηλέφωνο θεωρείται ότι υπάρχει μέσα σε ένα PAN. Το ίδιο ισχύει και για τα πληκτρολόγια και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το IrDA (Infrared Data Association).

Θεωρητικά, ένα PAN μπορεί επίσης να αποτελείται από μικρές, φορητές ή ενσωματωμένες συσκευές που μπορούν να επικοινωνήσουν σε κοντινή επαφή με άλλες ασύρματες συσκευές. Ένα τσιπ που εισάγεται κάτω από το δέρμα ενός δακτύλου, για παράδειγμα, που μπορεί να αποθηκεύσει τα ιατρικά σας δεδομένα, μπορεί να συνδεθεί με μια συσκευή για να μεταδώσει τις πληροφορίες σας σε γιατρό.

Πόσο μεγάλο είναι ένας PAN;

Τα ασύρματα δίκτυα προσωπικών περιοχών γενικά καλύπτουν μια περιοχή μερικών εκατοστών μέχρι περίπου 10 μέτρα (33 πόδια). Αυτά τα δίκτυα μπορούν να θεωρηθούν ως ειδικός τύπος (ή υποσύνολο) τοπικών δικτύων που υποστηρίζουν ένα άτομο αντί για μια ομάδα.

Μια σχέση κύριας-εξαρτημένης συσκευής μπορεί να λάβει χώρα σε ένα PAN, όπου ένας αριθμός συσκευών συνδέεται με την "κύρια" συσκευή που ονομάζεται master. Τα δεδομένα σκλάβων αναμεταδίδουν μέσω της κύριας συσκευής. Με Bluetooth, μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη όσο τα 100 μέτρα (330 πόδια).

Παρόλο που οι PAN είναι, εξ ορισμού, προσωπικές, μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, μια συσκευή εντός ενός PAN μπορεί να συνδεθεί σε ένα τοπικό δίκτυο που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο είναι ένα δίκτυο WAN. Για να είναι ο κάθε τύπος δικτύου μικρότερος από τον επόμενο, όλα αυτά μπορούν τελικά να συνδεθούν στενά.

Οφέλη από ένα δίκτυο προσωπικής περιοχής

Τα PAN είναι για προσωπική χρήση, έτσι ώστε τα οφέλη να είναι πιο εύκολα κατανοητά από ό, τι όταν μιλάμε για δίκτυα ευρείας περιοχής, για παράδειγμα, που περιγράφουν το Διαδίκτυο. Με ένα προσωπικό δίκτυο περιοχής, οι δικές σας προσωπικές συσκευές μπορούν να διασυνδεθούν για ευκολότερη επικοινωνία.

Για παράδειγμα, μια αίθουσα χειρουργείου σε ένα νοσοκομείο μπορεί να έχει το δικό του PAN που έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να επικοινωνεί με τα άλλα μέλη της ομάδας στο δωμάτιο. Δεν είναι απαραίτητο να έχει όλη η επικοινωνία τους να τροφοδοτείται μέσω ενός μεγαλύτερου δικτύου μόνο για να λαμβάνεται από ανθρώπους λίγα μέτρα μακριά. Ένα PAN φροντίζει αυτό μέσω επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, όπως Bluetooth.

Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρθηκε σύντομα παραπάνω είναι με ένα ασύρματο πληκτρολόγιο ή ακόμα και ένα ποντίκι. Δεν χρειάζεται να λειτουργούν υπολογιστές σε άλλα κτίρια ή πόλεις, επομένως είναι κατασκευασμένα για να επικοινωνούν απλώς με μια κοντινή συσκευή, που συνήθως είναι ορατή, όπως ένας υπολογιστής ή tablet.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες συσκευές που υποστηρίζουν επικοινωνία μικρής εμβέλειας μπορούν να αποκλείσουν συνδέσεις που δεν έχουν προεγκριθεί, ένα WPAN θεωρείται ασφαλές δίκτυο. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τα δίκτυα WLAN και άλλους τύπους δικτύου, ένα προσωπικό δίκτυο περιοχής είναι εξίσου εύκολα προσβάσιμο στους κοντινούς hackers.