Βασικές αρχές δικτύωσης

Υπολογιστικά και ασύρματα βασικά δίκτυα

Ακολουθεί μια ματιά στους τύπους σχεδίων, εξοπλισμού, πρωτοκόλλων και άλλων τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση δικτύων υπολογιστών. Μάθετε πώς λειτουργούν το σπίτι και άλλα ιδιωτικά δίκτυα, τα δημόσια hotspots και το Διαδίκτυο.

01 από 08

Θεμελιώδεις έννοιες δικτύων υπολογιστών

Στον κόσμο των υπολογιστών, η δικτύωση είναι η πρακτική της σύνδεσης δύο ή περισσότερων υπολογιστικών συσκευών μαζί με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων. Τα δίκτυα είναι κατασκευασμένα με ένα συνδυασμό υλικού υπολογιστών και λογισμικού υπολογιστών. Ορισμένες εξηγήσεις σχετικά με τη δικτύωση που βρέθηκαν στα βιβλία και τα σεμινάρια είναι εξαιρετικά τεχνικές, σχεδιασμένες για σπουδαστές και επαγγελματίες, ενώ άλλες προσανατολίζονται περισσότερο στις οικιακές και επιχειρηματικές χρήσεις δικτύων υπολογιστών.

02 από 08

Τύποι δικτύων υπολογιστών

Τα δίκτυα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μία μέθοδος ορίζει τον τύπο ενός δικτύου ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει. Εναλλακτικά, τα δίκτυα μπορούν επίσης να ταξινομηθούν με βάση την τοπολογία ή τους τύπους των πρωτοκόλλων που υποστηρίζουν.

03 του 08

Τύποι εξοπλισμού δικτύου

Τα δομικά στοιχεία ενός δικτύου οικιακών υπολογιστών περιλαμβάνουν προσαρμογείς, δρομολογητές και / ή σημεία πρόσβασης. Η ενσύρματη (και η υβριδική ενσύρματη / ασύρματη) δικτύωση περιλαμβάνει επίσης καλώδια διαφόρων τύπων. Τέλος, ιδιαίτερα τα μεγάλα δίκτυα επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συχνά άλλο προηγμένο εξοπλισμό για εξειδικευμένους σκοπούς επικοινωνίας.

04 του 08

Ethernet

Το Ethernet είναι μια φυσική τεχνολογία και μια τεχνολογία επιπέδου σύνδεσης δεδομένων για τοπικά δίκτυα. Τα σπίτια, τα σχολεία και τα γραφεία σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν συνήθως τα πρότυπα καλώδια και τους προσαρμογείς Ethernet για τη δικτύωση προσωπικών υπολογιστών.

05 του 08

Ασύρματη τοπική δικτύωση

Το Wi-Fi είναι το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας για τοπικά δίκτυα. Τα ιδιωτικά οικιακά και επιχειρηματικά δίκτυα και τα δημόσια hotspots χρησιμοποιούν το Wi-Fi για να συνδέουν μεταξύ τους υπολογιστές και άλλες ασύρματες συσκευές μεταξύ τους και το Internet. Το Bluetooth είναι ένα άλλο ασύρματο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται συνήθως σε κινητά τηλέφωνα και περιφερειακά υπολογιστών για επικοινωνία δικτύου μικρής εμβέλειας.

06 του 08

Υπηρεσία Διαδικτύου

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση συσκευών στο τοπικό δίκτυο. Το DSL, το καλωδιακό μόντεμ και οι ίνες παρέχουν σταθερή ευρυζωνική υπηρεσία Διαδικτύου, ενώ τα WiMax και LTE υποστηρίζουν επιπλέον την κινητή συνδεσιμότητα. Σε γεωγραφικές περιοχές όπου αυτές οι επιλογές υψηλής ταχύτητας δεν είναι διαθέσιμες, οι συνδρομητές αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν αντ 'αυτού παλαιότερες κυψελοειδείς υπηρεσίες, δορυφορικά ή ακόμη και dial-up Internet.

07 του 08

TCP / IP και άλλα πρωτόκολλα Internet

Το TCP / IP είναι το πρωτογενές πρωτόκολλο δικτύου του Internet. Μια σχετική οικογένεια πρωτοκόλλων που είναι ενσωματωμένη στο TCP / IP επιτρέπει σε προγράμματα περιήγησης στο Web, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και πολλές άλλες εφαρμογές να επικοινωνούν σε παγκόσμια κλίμακα σε όλα τα δίκτυα. Οι εφαρμογές και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP / IP αναγνωρίζονται μεταξύ τους με καθορισμένες διευθύνσεις IP .

08 από 08

Δρομολόγηση δικτύου, εναλλαγή και γεφύρωση

Τα περισσότερα δίκτυα υπολογιστών κατευθύνουν μηνύματα από πηγές σε συσκευές προορισμού χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις τρεις τεχνικές που ονομάζονται δρομολόγηση, εναλλαγή και γεφύρωση. Οι δρομολογητές χρησιμοποιούν ορισμένες πληροφορίες διευθύνσεων δικτύου που περιέχονται μέσα σε μηνύματα για να τους στέλνουν μπροστά στον προορισμό τους (συχνά μέσω άλλων δρομολογητών). Οι διακόπτες χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος της ίδιας τεχνολογίας με τους δρομολογητές, αλλά συνήθως υποστηρίζουν μόνο τοπικά δίκτυα. Η γεφύρωση επιτρέπει τη ροή μηνυμάτων μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων φυσικών δικτύων.