Τι είναι ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN);

Ορισμός WAN και μια επεξήγηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των WAN

Ένα δίκτυο WAN (WAN) είναι ένα δίκτυο επικοινωνιών που εκτείνεται σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπως σε διάφορες πόλεις, κράτη ή χώρες. Μπορούν να είναι ιδιωτικές για να συνδέσουν μέρη μιας επιχείρησης ή μπορούν να είναι πιο δημόσιες για να συνδέσουν μικρότερα δίκτυα μαζί.

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε τι WAN είναι να σκεφτείτε το διαδίκτυο στο σύνολό του, το οποίο είναι το μεγαλύτερο WAN παγκοσμίως. Το Διαδίκτυο είναι ένα WAN επειδή, μέσω της χρήσης των ISPs , συνδέει πολλά μικρότερα τοπικά δίκτυα (LAN) ή δίκτυα περιοχής μετρό (MAN).

Σε μικρότερη κλίμακα, μια επιχείρηση μπορεί να διαθέτει δίκτυο WAN που αποτελείται από υπηρεσίες σύννεφο, έδρα και μικρότερα υποκαταστήματα. Το WAN, σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιηθεί για να συνδέσει όλα αυτά τα τμήματα της επιχείρησης μαζί.

Ανεξάρτητα από το τι ενώνει το WAN ή πόσο μακριά είναι τα δίκτυα, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα να επιτρέπει σε διαφορετικά μικρότερα δίκτυα από διαφορετικές τοποθεσίες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Σημείωση: Το ακρωνύμιο WAN χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει ένα ασύρματο δίκτυο περιοχής, αν και είναι συνηθέστερα συντομογραφία WLAN .

Πώς συνδέονται τα δίκτυα WAN

Δεδομένου ότι τα δίκτυα WAN, εξ ορισμού, καλύπτουν μια μεγαλύτερη απόσταση από τα δίκτυα LAN, είναι λογικό να συνδέονται τα διάφορα μέρη του WAN χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) . Αυτό παρέχει προστατευμένες επικοινωνίες μεταξύ των χώρων, κάτι που είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι οι μεταφορές δεδομένων πραγματοποιούνται μέσω του Διαδικτύου.

Παρόλο που τα δίκτυα VPN παρέχουν λογικά επίπεδα ασφάλειας για επαγγελματικές χρήσεις, μια δημόσια σύνδεση στο διαδίκτυο δεν παρέχει πάντοτε τα προβλέψιμα επίπεδα απόδοσης που μπορεί να προσφέρει ένας αποκλειστικός σύνδεσμος WAN. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καλώδια οπτικών ινών χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των ζεύξεων WAN.

X.25, Relay Frame και MPLS

Από τη δεκαετία του 1970, πολλά δίκτυα WAN δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο τεχνολογίας που ονομάζεται X.25 . Αυτοί οι τύποι δικτύων υποστήριζαν αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές, συστήματα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες και μερικές από τις πρώτες σε απευθείας σύνδεση υπηρεσίες πληροφόρησης όπως το CompuServe. Τα παλαιότερα δίκτυα του X.25 έτρεχαν χρησιμοποιώντας συνδέσεις μόντεμ 56 Kbps.

Η τεχνολογία Frame Relay δημιουργήθηκε για να απλοποιήσει τα πρωτόκολλα X.25 και να προσφέρει μια λιγότερο δαπανηρή λύση για δίκτυα ευρείας περιοχής που χρειάζονται για να τρέχουν σε υψηλότερες ταχύτητες. Το Frame Relay έγινε δημοφιλής επιλογή για εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ιδιαίτερα την AT & T.

Η Επεξεργασία Ετικετών Πολλαπλών Προγραμμάτων (MPLS) δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το Frame Relay βελτιώνοντας την υποστήριξη πρωτοκόλλων για τον χειρισμό της κίνησης φωνής και βίντεο εκτός από την κανονική κίνηση δεδομένων. Οι ιδιότητες της ποιότητας του Service (QoS) του MPLS ήταν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του. Οι λεγόμενες υπηρεσίες "τριπλού παιχνιδιού" που βασίζονται στο MPLS αυξήθηκαν στη δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 και τελικά αντικατέστησαν Frame Relay.

Μισθωμένες γραμμές και μετρό Ethernet

Πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν μισθωμένα δίκτυα WAN στα μέσα της δεκαετίας του '90 καθώς ο ιστός και το διαδίκτυο εξερράγησαν σε δημοτικότητα. Οι γραμμές T1 και T3 χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη επικοινωνιών MPLS ή διαδικτύου VPN.

Οι συνδέσεις Ethernet μεγάλου μήκους από σημείο σε σημείο μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή αποκλειστικών δικτύων ευρείας περιοχής. Παρόλο που είναι πολύ πιο ακριβό από τις λύσεις VPN ή MPLS στο διαδίκτυο, τα ιδιωτικά δίκτυα WAN Ethernet προσφέρουν πολύ υψηλή απόδοση, με συνδέσεις που συνήθως βαθμολογούνται σε 1 Gbps σε σύγκριση με τα 45 Mbps ενός παραδοσιακού T1.

Εάν ένα WAN συνδυάζει δύο ή περισσότερους τύπους σύνδεσης, όπως εάν χρησιμοποιεί κυκλώματα MPLS καθώς και γραμμές Τ3, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υβριδικό δίκτυο WAN . Αυτά είναι χρήσιμα αν ο οργανισμός θέλει να παρέχει μια οικονομικά αποδοτική μέθοδο για να συνδέσει τα καταστήματα μαζί αλλά επίσης να έχει μια ταχύτερη μέθοδο μεταφοράς σημαντικών δεδομένων, εάν χρειάζεται.

Προβλήματα με δίκτυα ευρείας περιοχής

Τα δίκτυα WAN είναι πολύ πιο ακριβά από τα ενδοδίκτυο εσωτερικού ή εταιρικού δικτύου.

Τα δίκτυα WAN που διασχίζουν διεθνή και άλλα εδαφικά σύνορα εμπίπτουν σε διαφορετικές νομικές δικαιοδοσίες. Μπορεί να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ κυβερνήσεων σχετικά με δικαιώματα ιδιοκτησίας και περιορισμούς χρήσης δικτύου.

Τα παγκόσμια δίκτυα WAN απαιτούν τη χρήση υποθαλάσσιων καλωδίων δικτύου για επικοινωνία σε ολόκληρες ηπείρους. Τα υποθαλάσσια καλώδια υπόκεινται σε δολιοφθορά και επίσης σε ακούσιες διακοπές από πλοία και καιρικές συνθήκες. Σε σύγκριση με τα υπόγεια σταθερά, τα υποθαλάσσια καλώδια τείνουν να διαρκούν πολύ περισσότερο και κοστίζουν πολύ περισσότερο για να επισκευαστούν.