Τι είναι τα Intranets και τα extranets στις εταιρικές πύλες;

Και οι δύο Ανατρέξτε στο Τοπικό Ιδιωτικό Δίκτυο μιας Εταιρείας και την Πρόσβαση σε αυτό

Το "Internet", το "intranet" και το "extranet" μοιάζουν όλοι και οι τεχνολογίες που αντιπροσωπεύουν μοιράζονται κάποιες κοινότητες, αλλά έχουν συγκεκριμένες διαφορές τις οποίες πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν οι επιχειρήσεις για να επωφεληθούν από αυτές. Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το Διαδίκτυο και την έχετε πρόσβαση καθημερινά για διαφορετικούς σκοπούς. Ένα intranet είναι ένα ασφαλές ιδιωτικό τοπικό δίκτυο εταιρείας που δεν προορίζεται για πρόσβαση από κανέναν εκτός της εταιρείας. Ένα extranet είναι ένα intranet που είναι προσβάσιμο μόνο σε ορισμένα καθορισμένα άτομα εκτός της εταιρείας, αλλά δεν είναι δημόσιο δίκτυο.

Ένα Intranet είναι ένα ιδιωτικό τοπικό δίκτυο

Ενα Το intranet είναι ένας γενικός όρος για ένα ιδιωτικό δίκτυο υπολογιστών εντός ενός οργανισμού. Ένα intranet είναι ένα τοπικό δίκτυο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία δικτύου ως εργαλείο για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων ή ομάδων εργασίας για τη βελτίωση της ικανότητας ανταλλαγής δεδομένων και της συνολικής βάσης γνώσεων των εργαζομένων ενός οργανισμού. Ένα intranet χρησιμοποιείται από τους υπαλλήλους μιας εταιρείας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Τα intranets χρησιμοποιούν τυπικές τεχνολογίες υλικού και λογισμικού δικτύου όπως Ethernet , Wi-Fi , TCP / IP , προγράμματα περιήγησης ιστού και διακομιστές ιστού . Το εσωτερικό δίκτυο ενός οργανισμού μπορεί να περιλαμβάνει πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά είναι τείχος προστασίας, έτσι ώστε οι υπολογιστές του να μην μπορούν να προσεγγιστούν απευθείας εκτός της εταιρείας.

Πολλά σχολεία και μη κερδοσκοπικές ομάδες έχουν επίσης αναπτύξει ενδοδίκτυο, αλλά ένα intranet εξακολουθεί να θεωρείται κυρίως ως εργαλείο εταιρικής παραγωγικότητας. Ένα απλό intranet για μια μικρή επιχείρηση αποτελείται από ένα εσωτερικό σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ίσως από μια υπηρεσία μηνυμάτων. Τα πιο εξελιγμένα intranets περιλαμβάνουν εσωτερικούς δικτυακούς τόπους και βάσεις δεδομένων που περιέχουν εταιρικά νέα, έντυπα και προσωπικές πληροφορίες.

Ένα Extranet επιτρέπει την Περιορισμένη Εξωτερική Πρόσβαση σε ένα Intranet

Ένα extranet είναι μια επέκταση σε ένα intranet που επιτρέπει την ελεγχόμενη πρόσβαση από το εξωτερικό για συγκεκριμένους επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα extranets είναι επεκτάσεις ή τμήματα ιδιωτικών δικτύων intranet που δημιουργούνται από επιχειρήσεις για κοινή χρήση πληροφοριών και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία που διαθέτει δορυφορικό γραφείο μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση στο intranet της εταιρείας από τους υπαλλήλους της δορυφορικής θέσης.