Ένας οδηγός για την εκτύπωση ανακούφισης

Σχετικά με τη μέθοδο εκτύπωσης Flexography και Letterpress

Οι δύο τύποι εμπορικής εκτύπωσης που ταξινομούνται ως ανάγλυφη εκτύπωση είναι οι επιστολόχαρτο και η φλεξογραφία. Και στις δύο περιπτώσεις, η εικόνα που πρόκειται να μεταφερθεί σε χαρτί ή άλλο υπόστρωμα ανυψώνεται πάνω από την επιφάνεια της πλάκας εκτύπωσης . Το μελάνι εφαρμόζεται στην ανυψωμένη επιφάνεια και κατόπιν η πλάκα τυλίγεται ή σφραγίζεται πάνω στο υπόστρωμα. Η διαδικασία ανάγλυφης εκτύπωσης είναι παρόμοια με τη χρήση ενός μαξιλαριού μελάνης και σφραγίδας ελαστικού. Πριν από τις εφευρέσεις των επιτραπέζιων υπολογιστών και της εκτύπωσης όφσετ, η μεγαλύτερη εκτύπωση ήταν κάποια μορφή ανάγλυφης εκτύπωσης.

Παρόλο που η εικόνα που πρόκειται να εκτυπωθεί ανεβαίνει στην πλάκα εκτύπωσης, η εκτυφλωτική εκτύπωση δεν δημιουργεί αυξημένα γράμματα όπως αυτά που υπάρχουν στην ανάγλυφη εκτύπωση και στη θερμογραφία.

Flexography

Η εκτύπωση φλεξογραφίας χρησιμοποιείται συνήθως για χαρτί και πλαστικές συσκευασίες, συμπεριλαμβανομένων των σακουλών, των χαρτοκιβωτίων, των ετικετών και των περιτυλιγμάτων τροφίμων, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε υπόστρωμα, συμπεριλαμβανομένου του κυματοειδούς χαρτονιού, του υφάσματος και της μεταλλικής μεμβράνης. Η φλεξογραφία είναι μια σύγχρονη εκδοχή της γραμματοσειράς. Χρησιμοποιεί μελάνια ταχείας ξήρανσης και χρησιμοποιείται συνήθως για μακριές εκτυπώσεις.

Οι εύκαμπτες πλάκες εκτύπωσης φωτοπολυμερούς που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση φλεξογραφίας έχουν ελαφρώς αυξημένη εικόνα που λαμβάνει το μελάνι. Είναι τυλιγμένοι γύρω από τους κυλίνδρους ενός πρέσσου ιστού. Η φλεξογραφία είναι κατάλληλη για την εκτύπωση συνεχόμενων μοτίβων, όπως για ταπετσαρία και περιτύλιγμα δώρων.

Η φλεξογραφία είναι μέθοδος εκτύπωσης υψηλής ταχύτητας. Παρόλο που χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δημιουργηθεί ένας φλεξογραφικός τύπος εκτύπωσης από έναν εκτυπωτή εκτύπωσης όφσετ, όταν η πρέσα λειτουργεί, απαιτεί λίγη παρέμβαση από τους χειριστές του τύπου και είναι ικανή να εκτελείται σχεδόν συνεχώς για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Εκτύπωση με Letterpress

Το Letterpress είναι η παλαιότερη μορφή εκτύπωσης. Όταν επινοήθηκε η εκτύπωση όφσετ, αντικατέστησε το χαρτί ως την προτιμώμενη μέθοδο εκτύπωσης για εφημερίδες, βιβλία και πολλά άλλα τυπωμένα προϊόντα. Η εκτύπωση Letterpress θεωρείται πλέον ως σκάφος και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και να αποτιμάται για έργα τέχνης περιορισμένης έκδοσης, βιβλία περιορισμένης έκδοσης, ευχετήριες κάρτες υψηλής ποιότητας, μερικές επαγγελματικές κάρτες, επιστολόχαρτα και γαμήλιες προσκλήσεις.

Η πρακτική διαδικασία που κάποτε απαιτούσε τη συναρμολόγηση κινητών τεμαχίων τύπου σε πλαίσιο τώρα λειτουργεί με την κατασκευή πλακών πολυμερούς χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική διαδικασία. Ένας ψηφιακός σχεδιασμός απεικονίζεται για να φιλμ και στη συνέχεια εκτεθεί στην πλάκα. Οι μη εκτεθειμένες περιοχές της πλάκας ξεπλένονται, αφήνοντας μόνο τις ανυψωμένες περιοχές που θα λάβουν το μελάνι. Οι ανυψωμένες περιοχές είναι εμποτισμένες και έπειτα πιέζονται προς το χαρτί σε μια πιεστήρια, η οποία μεταφέρει την εικόνα.

Η περισσότερη εκτύπωση σε χαρτί χρησιμοποιεί μόνο ένα ή δύο κηλίδες μελανιού. Οι πρέσες τρέχουν αργά σε σύγκριση με τις φλεξογραφικές πρέσες υψηλής ταχύτητας.