Τι είναι μια εφαρμογή τρίτου μέρους;

Σε ένα smartphone ή tablet; Ίσως χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή τρίτου μέρους αυτήν τη στιγμή.

Ο απλούστερος ορισμός μιας εφαρμογής τρίτου μέρους είναι μια εφαρμογή που δημιουργείται από έναν προμηθευτή (εταιρεία ή άτομο) που διαφέρει από τον κατασκευαστή της συσκευής ή / και το λειτουργικό της σύστημα. Οι εφαρμογές τρίτου μέρους αναφέρονται μερικές φορές ως εφαρμογές προγραμματιστών, επειδή πολλές από αυτές δημιουργούνται από ανεξάρτητους προγραμματιστές ή εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών.

Τι είναι οι εφαρμογές τρίτου μέρους;

Το θέμα των εφαρμογών τρίτου μέρους μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, επειδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές καταστάσεις όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος. Κάθε κατάσταση δημιουργεί μια ελαφρώς διαφορετική έννοια του όρου τρίτο

  1. Οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που δημιουργήθηκαν για επίσημα app καταστήματα από άλλους προμηθευτές εκτός από το Google ( Google Play Store ) ή την Apple ( App Store της Apple ) και ακολουθούν τα κριτήρια ανάπτυξης που απαιτούνται από αυτά τα καταστήματα εφαρμογών. Σε αυτήν την περίπτωση, μια εφαρμογή για μια υπηρεσία, όπως το Facebook ή το Snapchat , θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εφαρμογή τρίτου μέρους.
  2. Εφαρμογές που προσφέρονται μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών ή ιστότοπων τρίτων κατασκευαστών . Αυτά τα καταστήματα εφαρμογών δημιουργούνται από τρίτους που δεν συνδέονται με τη συσκευή ή το λειτουργικό σύστημα και όλες οι εφαρμογές που παρέχονται είναι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη εφαρμογών από οποιονδήποτε πόρο, ιδιαίτερα "ανεπίσημα" καταστήματα εφαρμογών ή ιστότοπους για να αποφύγετε κακόβουλα προγράμματα .
  3. Μια εφαρμογή που συνδέεται με μια άλλη υπηρεσία (ή την εφαρμογή της) είτε για την παροχή βελτιωμένων λειτουργιών είτε για πρόσβαση σε πληροφορίες προφίλ. Ένα παράδειγμα αυτού θα είναι το Quizzstar, μια εφαρμογή κουίζ τρίτου μέρους που απαιτεί άδεια πρόσβασης σε συγκεκριμένα τμήματα του προφίλ σας στο Facebook για να σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε. Αυτός ο τύπος εφαρμογής τρίτου μέρους δεν λαμβάνεται απαραιτήτως, αλλά του παρέχεται πρόσβαση σε δυνητικά ευαίσθητες πληροφορίες μέσω της σύνδεσής του με την άλλη υπηρεσία / εφαρμογή.

Πώς οι εγγενείς εφαρμογές διαφέρουν από τις εφαρμογές τρίτου μέρους

Κατά τη συζήτηση εφαρμογών τρίτου μέρους, μπορεί να εμφανιστεί ο όρος εγγενείς εφαρμογές . Οι εγγενείς εφαρμογές είναι εφαρμογές που δημιουργούνται και διανέμονται από τον κατασκευαστή της συσκευής ή από τον δημιουργό του λογισμικού. Μερικά παραδείγματα εγγενών εφαρμογών για το iPhone θα είναι iTunes , iMessage και iBooks.

Αυτό που δημιουργεί αυτές τις εφαρμογές είναι ότι οι εφαρμογές δημιουργούνται από έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή για τις συσκευές του συγκεκριμένου κατασκευαστή. Για παράδειγμα, όταν η Apple δημιουργεί μια εφαρμογή για μια συσκευή Apple - όπως ένα iPhone - ονομάζεται μια μητρική εφαρμογή. Για συσκευές Android , επειδή η Google είναι ο δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android για κινητά , τα παραδείγματα των εγγενών εφαρμογών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την έκδοση για κινητά οποιασδήποτε από τις εφαρμογές Google, όπως το Gmail, το Google Drive και το Google Chrome.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι μόνο επειδή μια εφαρμογή είναι μια εγγενής εφαρμογή για έναν τύπο συσκευής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη μια έκδοση αυτής της εφαρμογής για άλλους τύπους συσκευών. Για παράδειγμα, οι περισσότερες εφαρμογές Google έχουν μια έκδοση που λειτουργεί σε iPhones και iPads που προσφέρονται μέσω του App Store της Apple.

Γιατί κάποιες υπηρεσίες απαγορεύουν τις εφαρμογές τρίτου μέρους

Ορισμένες υπηρεσίες ή εφαρμογές απαγορεύουν τη χρήση εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών. Ένα τέτοιο παράδειγμα μιας υπηρεσίας που έχει απαγορεύσει τις εφαρμογές τρίτου μέρους είναι το Snapchat . Γιατί ορισμένες υπηρεσίες απαγορεύουν τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών; Με μια λέξη, ασφάλεια. Οποτεδήποτε μια εφαρμογή τρίτου μέρους έχει πρόσβαση στο προφίλ σας ή άλλες πληροφορίες από το λογαριασμό σας, παρουσιάζει κίνδυνο ασφαλείας. Οι πληροφορίες σχετικά με το λογαριασμό ή το προφίλ σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιγραφή ή την αντιγραφή του λογαριασμού σας ή για τους ανήλικους μπορούν να εκθέσουν φωτογραφίες και λεπτομέρειες σχετικά με τους εφήβους και τα παιδιά σε δυνητικά επιβλαβείς ανθρώπους.

Στο παραπάνω παράδειγμα quiz του Facebook, μέχρι να μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Facebook και να αλλάξετε τα δικαιώματα, αυτή η εφαρμογή θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του προφίλ που της έχετε δώσει άδεια πρόσβασης. Πολύ αφότου ξεχάσατε το αστείο κουίζ που είπε ότι το αλφάδι σας ήταν ινδικό χοιρίδιο, αυτή η εφαρμογή μπορεί ακόμα να συγκεντρώσει και να αποθηκεύσει λεπτομέρειες από το προφίλ σας - λεπτομέρειες που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο ασφαλείας για το λογαριασμό σας στο Facebook.

Για να είναι σαφές, η χρήση εφαρμογών τρίτων δεν είναι παράνομη. Ωστόσο, αν οι όροι χρήσης μιας υπηρεσίας ή μιας εφαρμογής δηλώνουν ότι δεν επιτρέπονται άλλες εφαρμογές τρίτων, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσετε κάποιον για να συνδεθείτε με αυτήν την υπηρεσία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό ή απενεργοποίηση του λογαριασμού σας.

Ποιος χρησιμοποιεί εφαρμογές τρίτου μέρους;

Δεν είναι κακές όλες οι εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Στην πραγματικότητα, πολλοί είναι πολύ χρήσιμοι. Ένα παράδειγμα χρήσιμων εφαρμογών τρίτου κατασκευαστή είναι εφαρμογές που βοηθούν στη διαχείριση πολλών λογαριασμών κοινωνικών μέσων ταυτόχρονα, όπως το Hootsuite ή το Buffer, το οποίο εξοικονομεί χρόνο για μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα social media για να μοιραστούν τις τοπικές εκδηλώσεις ή ειδικές εκδηλώσεις.

Ποιος άλλος χρησιμοποιεί εφαρμογές τρίτου μέρους; Οι πιθανότητες είναι, το κάνετε. Ανοίξτε την οθόνη μενού εφαρμογών και μετακινηθείτε στις εφαρμογές που έχετε λάβει. Έχετε εφαρμογές παιχνιδιών, εφαρμογές μουσικής ή εφαρμογές για ψώνια που παρέχονται από εταιρείες διαφορετικές από αυτές που έχουν κατασκευάσει τη συσκευή σας ή το λειτουργικό της σύστημα; Όλα αυτά είναι τεχνικά εφαρμογές τρίτου μέρους.