Πώς να αφαιρέσετε τον ιό FBI Moneypack

Ο ιός του FBI (γνωστός και ως απάτη FBI Moneypack) είναι μια από τις τελευταίες απειλές κακόβουλου λογισμικού που παίρνουν τον υπολογιστή σας όμηρο και απαιτεί να πληρώσετε πρόστιμο 200 δολαρίων για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας. Το μήνυμα ισχυρίζεται ότι επισκεφθήκατε παράνομα ή διανέμετε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όπως βίντεο, μουσική και λογισμικό.

01 από 04

Αφαίρεση του ιού του FBI

Μήνυμα ειδοποίησης για τον ιό του FBI. Tommy Armendariz

Συνεπώς, ο εγκληματίας στον κυβερνοχώρο απαιτεί πληρωμή εντός 48 έως 72 ωρών, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση στον υπολογιστή σας. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού ονομάζεται ransomware και χρησιμοποιείται για να απαιτήσει πληρωμή από το θύμα. Σε αντάλλαγμα, ο απατεώνας "υπόσχεται" να ξεκλειδώσει τον υπολογιστή σας. Ωστόσο, αντί να πληρώσουν το FBI, τα χρήματα λαμβάνονται από τον εγκληματία στον κυβερνοχώρο και ο ιός δεν απομακρύνεται. Μην είστε θύμα. Εκτελέστε τα παρακάτω βήματα για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας και να καταργήσετε τον ιό του FBI.

02 από 04

Εκκίνηση του μολυσμένου υπολογιστή σας σε ασφαλή λειτουργία με δικτύωση

Ασφαλής λειτουργία με δικτύωση. Tommy Armendariz

Επειδή δεν έχετε κανένα μέσο κλεισίματος του αναδυόμενου μηνύματος ειδοποίησης FBI, θα πρέπει να εκκινήσετε το μηχάνημά σας σε ασφαλή λειτουργία με τη δικτύωση , η οποία θα σας δώσει πρόσβαση μόνο στα βασικά αρχεία και προγράμματα οδήγησης. Η Ασφαλής Λειτουργία με Δικτύωση σας επιτρέπει να συνδεθείτε στο Internet, για την οποία θα χρειαστείτε πρόσβαση για να κατεβάσετε εργαλεία προστασίας από κακόβουλο λογισμικό που θα σας βοηθήσουν να καταργήσετε αυτόν τον ιό.

Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε F8 λίγο πριν εμφανιστεί η οθόνη εκκίνησης των Windows. Αυτό θα σας προτρέψει στην οθόνη Advanced Boot Options . Χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους στο πληκτρολόγιό σας, επισημάνετε την επιλογή Ασφαλής λειτουργία με την επιλογή Δικτύωση και πατήστε Enter. Ενώ βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργία, θα παρατηρήσετε ότι το φόντο της επιφάνειας εργασίας σας αντικαθίσταται με ένα συμπαγές μαύρο χρώμα.

03 του 04

Σάρωση του υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό

Malwarebytes. Tommy Armendariz

Αν έχετε ήδη εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σας, κάντε λήψη των πιο πρόσφατων ορισμών κακόβουλου λογισμικού και εκτελέστε πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε λογισμικό απομάκρυνσης κακόβουλου λογισμικού, κάντε λήψη και εγκαταστήστε το. Συνιστούμε τον Malwarebytes καθώς έχει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ransomware. Άλλα εξαιρετικά εργαλεία περιλαμβάνουν το AVG, το Norton και το Microsoft Security Essentials. Όποιο εργαλείο αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατεβάσει τους πιο πρόσφατους ορισμούς κακόβουλου λογισμικού. Μόλις εγκαταστήσετε την εφαρμογή με τους πιο πρόσφατους ορισμούς, εκτελέστε πλήρη σάρωση υπολογιστή.

04 του 04

Καταργήστε τον ιό από τον υπολογιστή σας

Malwarebytes - Κατάργηση επιλεγμένων. Tommy Armendariz

Αφού ολοκληρωθεί η σάρωση, ανατρέξτε στα αποτελέσματα και προσδιορίστε τις λοιμώξεις που βρίσκονται σε καραντίνα. Βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο αφαίρεσης διαγράφει τις λοιμώξεις από τον υπολογιστή σας. Εάν χρησιμοποιείτε Malwarebytes, από το παράθυρο διαλόγου αποτελεσμάτων, κάντε κλικ στο κουμπί Κατάργηση επιλεγμένων για να αφαιρέσετε όλες τις λοιμώξεις που βρέθηκαν.

Μετά την αφαίρεση των λοιμώξεων, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας. Αυτή τη φορά, μην πιέζετε το πλήκτρο F8 και αφήνετε τον υπολογιστή σας να εκκινεί κανονικά. Θα ξέρετε αμέσως εάν ο ιός έχει αφαιρεθεί καθώς θα μπορείτε να δείτε την επιφάνεια εργασίας σας αντί για το αναδυόμενο μήνυμα προειδοποίησης του FBI. Αν όλα φαίνονται καλά, ξεκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης στο Internet και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να επισκεφτείτε γνωστούς ιστότοπους, όπως το Google, χωρίς προβλήματα.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μολυνθείτε από τον ιό του FBI είναι να επισκεφθείτε μολυσμένους ιστότοπους. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους προς κακόβουλους ιστότοπους. Το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" είναι η πρακτική της αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες με σκοπό να τους εξαπατήσουν να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο. Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σας μαγέψει για να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα σας κατευθύνει σε έναν μολυσμένο ιστότοπο. Εάν κάνετε κλικ σε αυτούς τους συνδέσμους, μπορείτε να προσγειωθείτε σε έναν ιστότοπο που συλλέγει κακόβουλο λογισμικό, όπως ο ιός του FBI.

Θυμηθείτε να ενημερώσετε το λογισμικό προστασίας από ιούς και το τρέχον λειτουργικό σας σύστημα. Ρυθμίστε τις παραμέτρους του λογισμικού προστασίας από ιούς ώστε να ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις. Εάν το λογισμικό προστασίας από ιούς δεν περιέχει τα πιο πρόσφατα αρχεία υπογραφής, θα καταστεί άχρηστο από τις πιο πρόσφατες απειλές κακόβουλου λογισμικού. Ομοίως, σημαντικές ενημερώσεις συστήματος παρέχουν σημαντικά οφέλη, όπως βελτιωμένη ασφάλεια. Όπως και με οποιοδήποτε λογισμικό προστασίας από ιούς, η μη τήρηση των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος θα κάνει τον υπολογιστή σας ευάλωτο στις πιο πρόσφατες απειλές κακόβουλου λογισμικού. Για να αποτρέψετε απειλές όπως ο ιός του FBI, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα Αυτόματες ενημερώσεις (Automatic Updates ) στα Windows και ότι ο υπολογιστής σας πραγματοποιεί αυτόματες λήψεις ενημερώσεων ασφαλείας της Microsoft.