Οδηγός για τις μορφές μνήμης ψηφιακής βιντεοκάμερας

Οι ψηφιακές βιντεοκάμερες καταγράφουν βίντεο σε διάφορες μορφές μνήμης: Digital 8, Mini DV, δίσκους DVD, μονάδες σκληρού δίσκου (HDD), κάρτες μνήμης flash και δίσκους Blu-ray. Κάθε μορφή μνήμης βιντεοκάμερας έχει τη δύναμη και την αδυναμία της. Είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τις διάφορες μορφές μνήμης της βιντεοκάμερας, διότι ο τύπος μνήμης που καταγράφει μια βιντεοκάμερα θα επηρεάσει σημαντικά το μέγεθος, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την ευκολία χρήσης.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο καλύπτει μόνο ψηφιακές μορφές μνήμης βιντεοκάμερας. Εάν τυχαίνει να ενδιαφέρεστε για την αναλογική τεχνολογία, ανατρέξτε στα Αναλογικά Καθίσματα Βιντεοκάμερας.

Ψηφιακή ταινία

Υπάρχουν δύο πρωτεύουσες μορφές ψηφιακής ταινίας: Digital 8 και Mini DV. Το Digital 8 είναι μια κασέτα τύπου 8mm που χρησιμοποιείται μόνο από τη Sony. Το Mini DV καταγράφει βίντεο σε μικρές κασέτες. Παρόλο που θα βρείτε και τα δύο φορμά στην αγορά, οι κατασκευαστές βιντεοκάμερας μειώνουν σταθερά τον αριθμό των βιντεοκάμερας με ταινίες που πωλούν.

Ενώ οι βιντεοκάμερες που βασίζονται σε ταινίες είναι λιγότερο δαπανηρές από τους αντιπάλους τους, δεν είναι τόσο βολικές, τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταφορά βίντεο σε έναν υπολογιστή. Η μετακίνηση ψηφιακού βίντεο από βιντεοκάμερα που βασίζεται σε ταινία σε υπολογιστή γίνεται σε πραγματικό χρόνο - η ώρα της μεταφόρτωσης μιας ώρας για μεταφορά. Άλλες μορφές όπως το σκληρό δίσκο ή η μνήμη flash, μεταφέρουν βίντεο σημαντικά πιο γρήγορα.

Αν δεν ενδιαφέρεστε λιγότερο για την αποθήκευση και την επεξεργασία βίντεο σε έναν υπολογιστή, οι μορφές ταινιών εξακολουθούν να παρέχουν ψηφιακή επιλογή υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους.

DVD

Οι βιντεοκάμερες DVD καταγράφουν ψηφιακό βίντεο σε ένα μικρό DVD. Οι βιντεοκάμερες DVD τυπικά καταγράφουν βίντεο στη μορφή MPEG-2 και μπορούν να αναπαραχθούν σε μια συσκευή αναπαραγωγής DVD αμέσως μετά την εγγραφή. DVD βιντεοκάμερες είναι καλές για τους καταναλωτές που θέλουν να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν αμέσως το βίντεο τους μετά την εγγραφή και δεν ενδιαφέρονται για την επεξεργασία του βίντεο. Τα κενά DVD είναι επίσης αρκετά φθηνά και εύκολα να τα βρείτε.

Οι βιντεοκάμερες DVD έχουν περιορισμούς. Επειδή ο δίσκος συνεχώς περιστρέφεται, η μπαταρία της βιντεοκάμερας θα εκκενωθεί πιο γρήγορα. Εάν τραβήξετε το δίσκο ενώ βρίσκεστε σε κίνηση, θα μπορούσατε να διακόψετε την εγγραφή σας. Εάν επιλέγετε μια βιντεοκάμερα DVD υψηλής ευκρίνειας, θα έχετε πολύ περιορισμένο χρόνο εγγραφής, ιδιαίτερα σε υψηλότερα επίπεδα ποιότητας. Οι βιντεοκάμερες DVD είναι επίσης αρκετά ογκώδεις.

Βιντεοκάμερες σκληρού δίσκου (HDD)

Οι βιντεοκάμερες μονάδων σκληρού δίσκου καταγράφουν βίντεο απευθείας σε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο της βιντεοκάμεράς σας. Οι βιντεοκάμερες HDD έχουν την υψηλότερη χωρητικότητα από οποιαδήποτε διαθέσιμη μορφή αποθήκευσης - πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χωρέσετε ώρες σε ώρες βίντεο στη μονάδα χωρίς να χρειάζεται να τη μεταφέρετε σε έναν υπολογιστή. Τα στοιχεία μιας βιντεοκάμερας σκληρού δίσκου μπορούν να διαγραφούν και να μετακινηθούν μέσα στη βιντεοκάμερα επιτρέποντας στους χρήστες της βιντεοκάμερας να οργανώσουν εύκολα το βίντεό τους.

Ενώ οι βιντεοκάμερες σκληρών δίσκων μπορούν να αποθηκεύουν ώρες βίντεο, έχουν κινούμενα μέρη. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα εκκενωθεί γρηγορότερα και ότι η τράνταγμα της συσκευής ενδέχεται να διαταράξει την εγγραφή.

Κάρτες μνήμης Flash

Οι ίδιες κάρτες μνήμης flash που χρησιμοποιούνται σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χρησιμοποιούνται τώρα για την αποθήκευση ψηφιακού βίντεο. Οι δύο πιο δημοφιλείς μορφές είναι το Memory Stick (που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τη Sony) και οι κάρτες SD / SDHC, που χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των κατασκευαστών βιντεοκάμερας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κάρτες SD / SDHC, ανατρέξτε στον παρόντα οδηγό για τις κάρτες μνήμης Flash SD / SDHC της βιντεοκάμερας.

Οι κάρτες μνήμης Flash έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μορφές βιντεοκάμερας. Είναι μικρές, έτσι οι βιντεοκάμερες μνήμης flash μπορούν να είναι σημαντικά μικρότερες και ελαφρύτερες από τους ανταγωνιστές τους. Η μνήμη flash δεν έχει κινούμενα μέρη, οπότε υπάρχει λιγότερη αποστράγγιση της μπαταρίας και δεν υπάρχει ανησυχία για το διαταραγμένο βίντεο λόγω υπερβολικής τράνταγμα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα αντίθετα. Οι κάρτες μνήμης Flash δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τόσο μεγάλο βίντεο όσο ένας σκληρός δίσκος. Εάν πηγαίνετε σε μια εκτεταμένη διακοπές, θα πρέπει να συσκευάσετε μια επιπλέον κάρτα ή δύο. Και οι κάρτες μνήμης υψηλής χωρητικότητας δεν είναι φθηνές.

Πολλοί κατασκευαστές βιντεοκάμερας προσφέρουν μοντέλα με ενσωματωμένη μνήμη flash. Δείτε Οδηγός για βιντεοκάμερες Flash για περισσότερα.

Blu-ray Disc

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας κατασκευαστής (Hitachi) προσφέρει βιντεοκάμερες που εγγράφονται απευθείας σε δίσκο Blu-ray υψηλής ευκρίνειας. Το πλεονέκτημα εδώ είναι παρόμοιο με το DVD - μπορείτε να κάνετε τη μαγνητοσκόπηση και στη συνέχεια να ρίξετε το δίσκο απευθείας σε μια συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray για αναπαραγωγή HD.

Οι δίσκοι Blu-ray μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερο βίντεο από ένα DVD, ωστόσο είναι ευαίσθητοι στα άλλα μειονεκτήματα του DVD: κινούμενα μέρη και ογκώδη σχέδια.

Το μέλλον

Ενώ η πρόβλεψη του μέλλοντος της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ένα παιχνίδι κούπας, είναι ασφαλές να πούμε ότι για το άμεσο μέλλον, οι καταναλωτές σαφώς κλίνουν προς το σκληρό δίσκο και τη μνήμη flash ως τις προτιμώμενες μορφές τους. Ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη ζήτηση, οι κατασκευαστές βιντεοκάμερας μειώνουν σταθερά τον αριθμό των μοντέλων με ταινία και DVD.