Επίλυση προβλημάτων εστίασης με DSLR

Κατανοήστε όλες τις επιλογές σας για να εστιάσετε σε μια σκηνή

Όταν κάνετε τη μετάβαση από το σημείο και φωτογραφίζετε φωτογραφικές μηχανές σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR, μια πτυχή του DSLR που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση είναι να μάθετε πώς να επιτυγχάνετε μια έντονη εστίαση, επειδή έχετε μερικές ακόμα επιλογές για τη ρύθμιση του σημείου εστίασης με την προηγμένη κάμερα. Μπορείτε σχεδόν σίγουρα θα έχετε την επιλογή να εστιάζετε αυτόματα ή χειροκίνητα.

Δοκιμάστε αυτές τις επτά συμβουλές για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα διάφορα χαρακτηριστικά του DSLR για να επιτύχετε την απότομη εστίαση και το σωστό εστιακό σημείο.

Πάρα πολύ κοντά στο θέμα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να αποτύχει η αυτόματη εστίαση της φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι επειδή στέκεστε πολύ κοντά στο θέμα. Μπορεί να είναι δύσκολο για την αυτόματη εστίαση να επιτύχει ένα απότομο αποτέλεσμα όταν είστε κοντά εάν δεν χρησιμοποιείτε μακροδιακόπτη. Με έναν τυπικό τύπο φακού DSLR θα πρέπει να κινηθείτε μακρύτερα πίσω από το θέμα ή θα μπορούσατε να καταλήξετε με θολή εστίαση.

Αποφύγετε το άμεσο φως που προκαλεί λάμψη

Ισχυρές αντανακλάσεις μπορεί να προκαλέσουν την αποτυχία ή την εσφαλμένη ανάγνωση του θέματος από την αυτόματη εστίαση της DSLR. Περιμένετε ώστε ο προβληματισμός να μειώσει ή να αλλάξει θέσεις, έτσι ώστε ο προβληματισμός να είναι λιγότερο εμφανής. Ή χρησιμοποιήστε μια ομπρέλα ή διαχύτη για να μειώσετε την σκληρότητα του φωτός που προκαλεί το θέμα.

Το χαμηλό φως κάνει για δύσκολες συνθήκες εστίασης

Όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενδέχεται να έχετε προβλήματα αυτόματης εστίασης. Δοκιμάστε να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λήψης στη μέση για να επιτρέψετε στη φωτογραφική μηχανή DSLR να έχει αρκετό χρόνο για να εστιάσετε στο θέμα όταν φωτογραφίζετε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Αντίθετα πρότυπα μπορεί να ξεγελάσουν τα συστήματα αυτόματης εστίασης

Εάν φωτογραφίζετε μια φωτογραφία όπου το θέμα φοράει ρούχα με ένα πολύ αντιπαραβαλλόμενο μοτίβο, όπως ανοιχτόχρωμες και σκοτεινές ρίγες, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να αγωνιστεί για σωστή αυτόματη εστίαση στο θέμα. Και πάλι, μπορείτε να προσπαθήσετε να εστιάσετε στο θέμα για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα. Η προδιάθεση δίνει στην κάμερα περισσότερο χρόνο για να εστιάσει.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την εστίαση Spot

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε την αυτόματη εστίαση της φωτογραφικής μηχανής DSLR όταν φωτογραφίζετε ένα θέμα στο παρασκήνιο με διάφορα αντικείμενα στο προσκήνιο. Η κάμερα πιθανότατα θα προσπαθήσει να εστιάσει αυτόματα τα αντικείμενα του προσκηνίου. Θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λήψης μέχρι τη μέση και να εστιάσετε με το να βρείτε ένα αντικείμενο που είναι σχεδόν η ίδια απόσταση από εσάς ως το θέμα, αλλά αυτό είναι μακριά από τα αντικείμενα του προσκηνίου.

Κρατήστε πατημένο το κουμπί λήψης και αλλάξτε το πλαίσιο της φωτογραφίας έτσι ώστε να έχει τώρα το θέμα στη θέση που θέλετε. Στη συνέχεια, τραβήξτε τη φωτογραφία και το θέμα θα πρέπει να είναι εστιασμένο. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε σε έναν τύπο εστίασης εστίασης του μηχανισμού αυτόματης εστίασης για να βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφική μηχανή DSLR εστιάζει στο επιθυμητό θέμα.

Εξετάστε τη δυνατότητα αλλαγής στη χειροκίνητη εστίαση

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν στιγμές όπου η αυτόματη εστίαση της φωτογραφικής μηχανής DSLR απλά δεν λειτουργεί σωστά. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση χειροκίνητης εστίασης . Για να χρησιμοποιήσετε τη χειροκίνητη εστίαση με τη φωτογραφική μηχανή DSLR και τον εναλλάξιμο φακό, θα χρειαστεί να γυρίσετε έναν διακόπτη εναλλαγής φακού (ή ενδεχομένως την κάμερα) από AF (αυτόματη εστίαση) σε MF (χειροκίνητη εστίαση).

Μόλις η κάμερα είναι ρυθμισμένη για χειροκίνητη εστίαση, γυρίστε απλά το δακτύλιο εστίασης στο φακό. Καθώς περιστρέφετε το δαχτυλίδι, θα πρέπει να δείτε την αλλαγή της εστίασης του θέματος στην οθόνη LCD της κάμερας ή μέσω του εικονοσκοπίου. Γυρίστε το δαχτυλίδι εμπρός και πίσω μέχρι η εστίαση να είναι τόσο απότομη όσο θέλετε.

Μεγέθυνση της σκηνής για ευκολότερη εστίαση

Με κάποιες κάμερες DSLR, έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε τη χειροκίνητη εστίαση για να μεγεθύνετε την εικόνα στην οθόνη LCD, καθιστώντας ευκολότερη την επίτευξη της μεγαλύτερης εστίασης . Ελέγξτε τον οδηγό χρήσης της φωτογραφικής μηχανής για να δείτε αν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη ή κοιτάξτε μέσα από τα μενού της φωτογραφικής μηχανής για να βρείτε την εντολή.