Κατανόηση σημείων αυτόματης εστίασης

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα σημεία AF για να διασφαλίσετε τις φωτογραφίες Sharp

Καθώς κάνετε την αλλαγή από μια φωτογραφική μηχανή αρχαρίων σε ένα πιο προηγμένο μοντέλο, όπως ένα DSLR, θα αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην τελική εικόνα. Μπορείτε να αλλάξετε το διάφραγμα της φωτογραφικής μηχανής ή την ταχύτητα κλείστρου για να αλλάξετε την έκθεση στη σκηνή. Η κατανόηση των σημείων αυτόματης εστίασης είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο για να γίνει ένας προηγμένος φωτογράφος, καθώς μπορείτε να αλλάξετε πολύ το βλέμμα μιας εικόνας αλλάζοντας το σημείο αυτόματης εστίασης.

Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές DSLR διαθέτουν πολλά σημεία εστίασης, τα οποία συνήθως φαίνονται μέσα από το σκόπευτρο ή την οθόνη LCD. Με παλαιότερες κάμερες DSLR, τα σημεία αυτά ήταν συνήθως ορατά μόνο μέσω του εικονοσκοπίου, αλλά καθώς ο τρόπος λειτουργίας Live View έχει γίνει πιο δημοφιλής σε νεότερες φωτογραφικές μηχανές DSLR, οι κατασκευαστές έδωσαν στους φωτογράφους τη δυνατότητα να προβάλλουν αυτά τα σημεία εστίασης είτε στην οθόνη LCD είτε στο σκόπευτρο .

Ανεξάρτητα από το σημείο όπου τα βλέπετε, αυτά είναι γνωστά ως σημεία αυτόματης εστίασης ή σημεία AF. Τα DSLR έχουν ορισμένα από αυτά τα σημεία αυτόματης εστίασης, που κυμαίνονται από πέντε έως 77 ή περισσότερα σημεία AF. Αν θέλετε να κατανοήσετε καλύτερα τα σημεία AF και πώς λειτουργούν, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι τα σημεία αυτόματης εστίασης;

Τα σημεία αυτόματης εστίασης είναι αυτά που χρησιμοποιεί η φωτογραφική μηχανή για να εστιάσει σε ένα θέμα. Πιθανότατα να τις παρατηρήσετε όταν πατήσετε το κλείστρο στα μισά. Πολλές κάμερες θα εκπέμπουν ένα "μπιπ" και ορισμένα από τα σημεία AF θα ανάψουν (συχνά σε κόκκινο ή πράσινο χρώμα) στο σκόπευτρο ή στην οθόνη. Όταν το DSLR σας παραμείνει στην αυτόματη επιλογή AF, θα ξέρετε πού εστιάζει η κάμερα από ποια σημεία εστίασης ανάβουν.

Η χρήση της αυτόματης επιλογής AF μπορεί να λειτουργήσει καλά σε πολλούς διαφορετικούς τύπους φωτογραφιών. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε ένα μεγάλο βάθος πεδίου και δεν φωτογραφίζετε τίποτα που κινείται, επιτρέποντας στην κάμερα να επιλέγει αυτόματα τα σημεία AF θα πρέπει να λειτουργούν καλά.

Αλλά με ορισμένους τύπους αντικειμένων, η κάμερα μπορεί να μπερδευτεί ως προς το πού προορίζεται να εστιάζει. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείτε να πυροβολήσετε μια πεταλούδα σε ένα φύλλο με φόντο γεμάτο αντίθεση, η φωτογραφική μηχανή θα μπορούσε να επικεντρωθεί στις πιο διακριτές αντιθέσεις στο πίσω μέρος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να παραμείνει το πρωτεύον θέμα ασαφές, ενώ το φόντο είναι στο επίκεντρο. Για να είστε ασφαλείς, είναι μερικές φορές καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη χειροκίνητη επιλογή AF.

Τι είναι η χειροκίνητη επιλογή AF;

Η επιλογή χειροκίνητου AF συχνά σημαίνει ότι μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα μόνο σημείο AF, το οποίο θα σας δώσει μια ακριβή περιοχή στην οποία θα εστιάσετε. Θα πρέπει να μπορείτε να επιλέξετε τον ακριβή τύπο συστήματος σημείων εστίασης που θέλετε να χρησιμοποιήσετε μέσω των μενού της κάμερας. Και αν η κάμερα DSLR σας έχει δυνατότητες οθόνης αφής, μπορείτε να επιλέξετε το σημείο AF που θέλετε να χρησιμοποιήσετε απλώς αγγίζοντας το τμήμα της οθόνης που περιέχει αυτό το μέρος της σκηνής που θέλετε να εστιάσετε, το οποίο είναι πολύ εύχρηστος.

Και κάποιες σύγχρονες κάμερες, όπως το Canon EOS 7D (που απεικονίζεται εδώ), έχουν εξαιρετικά έξυπνα συστήματα AF, τα οποία σας επιτρέπουν όχι μόνο να επιλέγετε μεμονωμένα σημεία, αλλά και να επιλέγετε μια ομάδα ή τμήμα της φωτογραφίας για να εστιάσετε. Τα συστήματα AF γίνονται πολύ πιο εξελιγμένα, μειώνοντας έτσι τις δυνατότητες του φωτογράφου να κάνει εσφαλμένη την εστία του.

Χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό σημείων AF

Έχοντας πολλά σημεία AF είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλετε να τραβήξετε πολλά πλάνα δράσης ή αν φωτογραφίζετε κατοικίδια ζώα και παιδιά ... τα οποία σπάνια κάθεστε ακόμα! Με μεγαλύτερο αριθμό σημείων εστίασης, μπορείτε να περιορίσετε τις πιθανότητες να παραμείνει το θέμα μακριά από ένα σημείο εστίασης. Εάν εσείς πυροβολείτε κυρίως πορτραίτα ή τοπία , ίσως είστε ευχαριστημένοι με ελάχιστο αριθμό σημείων AF, καθώς μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε τα θέματα ή τη θέση σας.