Πόσα βήματα είναι αρκετά για τους ομιλητές;

Η ισχύς εξόδου του ενισχυτή είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους στην επιλογή ενός στερεοφωνικού ενισχυτή ή δέκτη. Η ισχύς μετριέται σε Watt ανά κανάλι και η απόφαση για το πόση δύναμη χρειάζεται κάποιος πρέπει να βασίζεται σε μερικά κριτήρια. Εξετάστε την επιλογή / τύπους ηχείων που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, το μέγεθος και τα ακουστικά χαρακτηριστικά του εν λόγω χώρου ακρόασης και την επιθυμητή ένταση (και ποιότητα) της μουσικής που θέλετε να παίξετε.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να ταιριάζει με τις απαιτήσεις ισχύος των ηχείων με την ισχύ εξόδου του ενισχυτή / δέκτη. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι η ισχύς ταιριάζει με τη βαθμολογία σύνθετης αντίστασης για κάθε ηχείο. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα ηχεία απαιτούν περισσότερη ή λιγότερη ισχύ από άλλα - η ευαισθησία του μεγαφώνου εκφράζεται σε ντεσιμπέλ (dB), η οποία είναι ένα μέτρο της ποσότητας της ηχητικής ισχύος που παράγεται με ένα καθορισμένο ποσό ισχύος ενισχυτή . Για παράδειγμα, ένα ηχείο με χαμηλότερη ευαισθησία (π.χ. 88 έως 93 dB) τείνει να απαιτεί περισσότερη ισχύ ενισχυτή από ένα ηχείο με υψηλότερη ευαισθησία (94 έως 100 dB ή περισσότερο) προκειμένου να ακούγεται και να ακούγεται υπέροχα στο ίδιο επίπεδο έντασης .

Η έξοδος ισχύος και η ένταση του ηχείου δεν είναι γραμμική σχέση! Ο διπλασιασμός της ισχύος ενισχυτή / δέκτη δεν θα διπλασιάσει πόσο δυνατά ηχεί η μουσική (υπαινιγμός: είναι λογαριθμική). Για παράδειγμα, ένας ενισχυτής / δέκτης με 100 W ανά κανάλι δεν θα αναπαράγεται δύο φορές τόσο δυνατός όσο ένας ενισχυτής / δέκτης με 50 W ανά κανάλι χρησιμοποιώντας τα ίδια ηχεία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πραγματική διαφορά στη μέγιστη ένταση θα ήταν λίγο πιο έντονη - η αλλαγή είναι μόνο 3 dB. Απαιτείται αύξηση κατά 10 dB, ώστε τα ηχεία να παίζουν δύο φορές πιο δυνατά από ό, τι προηγουμένως (μια αύξηση κατά 1 dB θα ήταν ελάχιστα διακριτή). Αντίθετα, η μεγαλύτερη ισχύς του ενισχυτή επιτρέπει στο σύστημα να χειρίζεται τις μουσικές κορυφές με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερη πίεση, με αποτέλεσμα την καλύτερη συνολική καθαρότητα του ήχου. Δεν έχει νόημα η απόλαυση του ήχου, εάν η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας αναγκάζει τα ηχεία να στρεβλώνουν και να ακούγονται τρομερά

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλό να γνωρίζετε επίσης τις λεπτομέρειες των ομιλητών που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Μερικοί πρέπει να δουλέψουν λίγο πιο σκληρά από τους άλλους για να επιτύχουν την επιθυμητή παραγωγή όγκου. Ορισμένα σχέδια ομιλητών είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα για την ομαλή προβολή του ήχου στους ανοιχτούς χώρους. Εάν η αίθουσα ακρόασης είναι μικρή ή / και μεταφέρει τον ήχο καλά, μπορεί κανείς να μην χρειάζεται απαραιτήτως έναν υπερ-ισχυρό ενισχυτή / δέκτη, ειδικά με ηχεία που είναι πιο ευαίσθητα στην ισχύ. Αλλά μεγαλύτερα δωμάτια και / ή μεγαλύτερες αποστάσεις ακρόασης και / ή λιγότερο ευαίσθητα ηχεία απαιτούν σίγουρα πολύ περισσότερη ενέργεια από την πηγή.

Όταν συγκρίνουμε την ισχύ εξόδου διαφορετικών ενισχυτών / δεκτών, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ των τύπων μέτρησης. Το πιο συνηθισμένο μέτρο ισχύος είναι το RMS (Root Mean Square), αλλά οι κατασκευαστές μπορούν επίσης να παρέχουν τιμές για μέγιστη ισχύ. Ο πρώτος δείχνει τη συνεχή ισχύ εξόδου σε χρονικές περιόδους, ενώ η δεύτερη δείχνει την έξοδο σε σύντομες εκρήξεις. Οι προδιαγραφές των ηχείων μπορούν επίσης να ορίζουν την ονομαστική ισχύ (τι μπορεί να χειριστεί σε χρονικές περιόδους) και την μέγιστη ισχύ (τι μπορεί να χειριστεί σε σύντομες εκρήξεις), οι οποίες πρέπει επίσης να εξεταστούν και να συνδυαστούν προσεκτικά. Δεν θέλετε να καλέσετε υπερβολικά έναν ενισχυτή / δέκτη ώστε να προκληθεί βλάβη στον εαυτό του ή σε οποιοδήποτε συνδεδεμένο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των ηχείων.

Βεβαιωθείτε ότι συγκρίνατε τις ίδιες τιμές δίπλα-δίπλα πριν λάβετε τελική απόφαση. Επίσης γνωρίζουμε ότι ορισμένοι κατασκευαστές μπορούν να φουσκώσουν τις προδιαγραφές με τη μέτρηση της ισχύος σε μία μόνο συχνότητα, ας πούμε 1 kHz, αντί για ολόκληρο το φάσμα συχνοτήτων, όπως 20 Hz έως 20 kHz. Ως επί το πλείστον, δεν μπορείτε να πάτε στραβά με το να έχετε περισσότερη δύναμη στη διάθεσή σας από ό, τι δεν είναι, ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να ανατινάξετε μουσική σε συναυλιακά επίπεδα στα δωμάτια. Ενισχυτές / δέκτες με υψηλότερες ονομαστικές τιμές ισχύος μπορούν να παραδώσουν χωρίς να χρειάζεται να ωθηθούν σε μέγιστα όρια ισχύος, τα οποία θα διατηρήσουν την παραμόρφωση και την ποιότητα ήχου.