Ισχύς ενισχυτή και αποδοτικότητα ηχείων

Η κοινή παρανόηση σχετικά με τη δύναμη και την ένταση

Η ισχύς του ενισχυτή , μετρούμενη σε βατ, μπορεί να είναι ένα θέμα που προκαλεί σύγχυση και είναι συχνά παρεξηγημένο. Μια κοινή παρανόηση είναι ότι η ισχύς έχει άμεση συσχέτιση με την ένταση ή την ένταση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο διπλασιασμός της εξόδου ισχύος θα οδηγήσει σε έναν μέγιστο όγκο που είναι διπλάσιος. Στην πραγματικότητα, η εξουσία δεν έχει να κάνει με την ένταση. Η ισχύς εξόδου αφορά δύο βασικά ζητήματα:

  1. Η απόδοση του ηχείου
  2. Η ικανότητα του ενισχυτή να χειρίζεται τις μουσικές κορυφές

Αποτελεσματικότητα ηχείων

Η απόδοση του ηχείου, γνωστή και ως ευαισθησία του ηχείου , είναι ένα μέτρο της εξόδου του ηχείου, μετρούμενο σε ντεσιμπέλ, με ένα καθορισμένο ποσό ισχύος ενισχυτή. Για παράδειγμα, η απόδοση του ηχείου μετριέται συχνά με ένα μικρόφωνο (συνδεδεμένο σε μετρητή στάθμης ήχου) τοποθετημένο ένα μέτρο από το ηχείο. Ένα ρεύμα ρεύματος παραδίδεται στο ηχείο και ο μετρητής στάθμης μετρά την ένταση σε ντεσιμπέλ. Το επίπεδο εξόδου έχει ως αποτέλεσμα ένα μέτρο απόδοσης.

Τα ηχεία κυμαίνονται σε αποδοτικότητα ή ευαισθησία από περίπου 85dB (πολύ αναποτελεσματική) έως και 105dB (πολύ αποδοτική). Συγκριτικά, ένα ηχείο με βαθμολογία απόδοσης 85 dB θα έχει διπλάσια ισχύ από τον ενισχυτή για να φτάσει στον ίδιο όγκο με ένα ηχείο με απόδοση 88 dB. Ομοίως, ένα ηχείο με βαθμολογία απόδοσης 88 dB θα απαιτήσει δέκα φορές μεγαλύτερη ισχύ από ένα ηχείο με βαθμολογία απόδοσης 98 dB για να παίξει στο ίδιο επίπεδο. Αν ξεκινάτε με δέκτη 100 watt / κανάλι, θα χρειαστείτε 1000 watts (!) Εξόδου ισχύος για να διπλασιάσετε το επίπεδο έντασης του ήχου.

Δυναμικό εύρος

Η μουσική είναι δυναμική. Μεταβάλλεται διαρκώς σε επίπεδο έντασης και συχνότητας. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τη δυναμική φύση της μουσικής είναι να ακούσετε ζωντανή ακουστική (μη ενισχυμένη) μουσική. Μια ορχήστρα, για παράδειγμα, έχει ένα ευρύ φάσμα των επιπέδων όγκου, από πολύ ήσυχα πέρασμα, σε δυνατά crescendos και κάποια μεταξύ των ήσυχων και δυνατών. Το εύρος της έντασης είναι γνωστό ως δυναμικό εύρος, η διαφορά μεταξύ των πιο μαλακών και πιο δυνατών διαδρομών.

Όταν η ίδια μουσική αναπαράγεται μέσω ενός ηχητικού συστήματος, το σύστημα θα πρέπει να αναπαράγει το ίδιο εύρος στην ένταση. Όταν αναπαράγεται σε ένα μέσο επίπεδο έντασης, τα μαλακά και μεσαία περάσματα στη μουσική απαιτούν ελάχιστη ισχύ. Αν ο δέκτης είχε 100 watts ισχύος ανά κανάλι, τα μαλακά και μεσαία περάσματα θα απαιτούσαν περίπου 10-15 watts ισχύος. Εντούτοις, τα crescendos στη μουσική θα απαιτούσαν περισσότερη δύναμη περισσότερο για σύντομες χρονικές περιόδους, ίσως μέχρι 80 watt. Ένα καλό κύμα είναι ένα καλό παράδειγμα. Παρόλο που πρόκειται για βραχυπρόθεσμο γεγονός, το κύμα crash απαιτεί μεγάλη ισχύ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η ικανότητα του δέκτη να παράγει ριπές ισχύος για μικρό χρονικό διάστημα είναι σημαντική για την ακριβή αναπαραγωγή του ήχου. Αν και ο δέκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό τμήμα της μέγιστης απόδοσής του τις περισσότερες φορές, πρέπει να έχει το 'headroom' για να παραδώσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας για σύντομες χρονικές περιόδους.