Τελευταία - εντολή Linux - εντολή Unix

ΟΝΟΜΑ

last, lastb - εμφάνιση των τελευταίων συνδεδεμένων χρηστών

ΣΥΝΟΨΗ

τελευταία [ -R ] [ - num ] [- n num ] [ -adiox ] [- f αρχείο ] [- t YYYYMMDDHHMMSS ] [ όνομα ... ] [ tty ... ]
lastb [ -R ] [ - num ] [- n num ] [- f αρχείο ] [- t YYYYMMDDHHMMSS ] [ -adiox ] [ όνομα ... ] [ tty ... ]

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τελευταία αναζήτηση στο αρχείο / var / log / wtmp (ή στο αρχείο που υποδεικνύεται από τη σημαία -f ) και εμφανίζει μια λίστα όλων των χρηστών που έχουν συνδεθεί (και έξω) από τότε που δημιουργήθηκε το αρχείο. Μπορούν να δοθούν τα ονόματα των χρηστών και τα tty, οπότε τελευταίο θα εμφανίσει μόνο τις καταχωρήσεις που ταιριάζουν με τα επιχειρήματα. Τα ονόματα των ttys μπορούν να συντομευθούν, οπότε το τελευταίο 0 είναι το ίδιο με το τελευταίο tty0 .

Όταν το τελευταίο παγιδεύει ένα σήμα SIGINT (που παράγεται από το πλήκτρο διακοπής, συνήθως έλεγχος-C) ή ένα SIGQUITsignal (που παράγεται από το πλήκτρο τερματισμού, συνήθως έλεγχος-), το τελευταίο θα δείξει πόσο μακριά έχει πραγματοποιήσει αναζήτηση στο αρχείο. στην περίπτωση του τελευταίου σήματος SIGINT θα τερματιστεί.

Ο κατάλογος επανεκκίνησης ψευδο-χρήστη κάθε φορά που γίνεται επανεκκίνηση του συστήματος. Έτσι, η τελευταία επανεκκίνηση θα εμφανίσει ένα αρχείο όλων των επανεκκινήσεων από τότε που δημιουργήθηκε το αρχείο καταγραφής.

Το Lastb είναι το ίδιο με το τελευταίο , εκτός του ότι από προεπιλογή εμφανίζει ένα αρχείο καταγραφής του αρχείου / var / log / btmp , το οποίο περιέχει όλες τις κακές προσπάθειες σύνδεσης.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

- num

Αυτός είναι ένας αριθμός που λέει τελευταίο πόσες γραμμές να εμφανίζονται.

-n num

Το ίδιο.

-YYYYMMDDHHMMSS

Εμφάνιση της κατάστασης των συνδέσεων από την καθορισμένη ώρα. Αυτό είναι χρήσιμο, π.χ., για να προσδιορίσετε εύκολα ποιος συνδεόταν σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή - καθορίστε τον χρόνο με το -t και αναζητήστε "ακόμα συνδεδεμένο".

-R

Καταργεί την εμφάνιση του πεδίου του κεντρικού υπολογιστή.

-ένα

Εμφανίστε το όνομα του κεντρικού υπολογιστή στην τελευταία στήλη. Χρήσιμο σε συνδυασμό με την επόμενη σημαία.

-ρε

Για μη τοπικές συνδέσεις, το Linux αποθηκεύει όχι μόνο το όνομα του απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή αλλά και τον αριθμό IP του. Αυτή η επιλογή μεταφράζει ξανά τον αριθμό IP σε ένα όνομα κεντρικού υπολογιστή.

-Εγώ

Αυτή η επιλογή είναι σαν -d στο ότι εμφανίζει τον αριθμό IP του απομακρυσμένου κεντρικού υπολογιστή, αλλά εμφανίζει τον αριθμό IP σε σημειώσεις αριθμών και σημείων.

Διαβάστε ένα παλιό αρχείο wtmp (γραμμένο από εφαρμογές linux-libc5).

Εμφάνιση των καταχωρήσεων τερματισμού συστήματος και αλλαγών επιπέδου λειτουργίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

κλείσιμο (8), σύνδεση (1), init (8)

Σημαντικό: Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας.