Πώς να Εξερευνήστε Τι Google γνωρίζει για σας

Παρόλο που η Google είναι σχετικά διαφανής σχετικά με αυτό το γεγονός, πρέπει πάντα να θυμάστε: η Google γνωρίζει πολλά για εσάς. Ας δούμε από πού μπορείτε να μάθετε τι γνωρίζει η Google και ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμο να έχει η Google αυτές τις πληροφορίες.

Προτού ξεκινήσετε, ίσως είναι χρήσιμο να εξετάσετε τις δηλώσεις απορρήτου της Google και να καταλάβετε ότι μπορείτε να ελέγξετε ορισμένα από αυτά τα δεδομένα. Η Google ξέρει ότι οι χρήστες είναι δύσπιστοι να τους εμπιστευτούν με τα προσωπικά τους δεδομένα, οπότε η Google έχει βγεί από το δρόμο για να κάνει την υπόθεση ότι είναι στο χέρι της. Και μην ανησυχείτε, οι δηλώσεις είναι διαδραστικές και φιλικές προς τον χρήστη.

Γιατί είναι αυτό χρήσιμο;

Αν βρήκατε ποτέ έναν εξαιρετικό ιστότοπο, βίντεο ή εικόνα και ξεχάσατε πού το βρήκατε, μπορείτε να πάτε δεξιά και να το επιστρέψετε, συμπληρώνοντας ένα σύνδεσμο. Στην περίπτωση των Χαρτών Google, μπορείτε να μάθετε από πού ζητήσατε οδηγίες από την Google (όπως από το κινητό σας τηλέφωνο Android) ώστε να μπορείτε να βρείτε ξανά αυτά τα μέρη.

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες ακόμα και σε ιστοσελίδες που απαιτούν ήδη σύνδεση, όπως είναι οι σελίδες που ενδεχομένως έχετε επισκεφτεί στο Facebook.

Μπορείτε επίσης να κάνετε αναζήτηση βάσει του δικού σας ιστορικού. Αυτό είναι σπουδαίο για την ανίχνευση των αποτελεσμάτων, αν θυμάστε ένα μέρος ενός ονόματος ή μπορείτε να βρείτε την ημερομηνία που φαινόταν κάτι επάνω ή επισκεφθήκατε μια τοποθεσία.

Αυτές είναι ισχυρές πληροφορίες, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασφαλίσει τον λογαριασμό σας Google με έλεγχο ταυτότητας σε δύο βήματα . Αυτή είναι μια καλή ιδέα αν είστε ή όχι άνετα με τη συλλογή δεδομένων της Google.

Google My Activity

Αρχικά, μπορείτε να επισκεφτείτε τη δική σας ιστορία πηγαίνοντας στην ενότητα Η δραστηριότητά μου στη διεύθυνση myactivity.google.com/myactivity.

Αυτή είναι μια ασφαλής περιοχή που μόνο εσείς μπορείτε να δείτε, και από εδώ μπορείτε να δείτε:

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε ομάδες και μπορείτε να διαγράψετε μεμονωμένα ή ομάδες αντικειμένων από το ιστορικό σας αν επιλέξετε.

YouTube

Η δραστηριότητά σας στο YouTube (το YouTube ανήκει στην Google) χωρίζεται σε δύο ενότητες. Αρχικά, υπάρχουν τα βίντεο του YouTube που έχετε παρακολουθήσει (βρίσκονται στη σελίδα "Δραστηριότητα μου") και στη συνέχεια υπάρχει το ιστορικό αναζήτησης YouTube, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο YouTube. Σε περίπτωση παρακολούθησης βίντεο YouTube, μπορεί να μην επισκεφθήκατε πραγματικά τον ιστότοπο του YouTube για να το κάνετε αυτό. Για παράδειγμα, πολλές τοποθεσίες ειδήσεων ενσωματώνουν περιεχόμενο YouTube απευθείας σε άρθρα.

Περισσότερες Δραστηριότητες

Στο Google My Activity μπορείτε να κάνετε καρτέλα στις διάφορες περιοχές, αλλά μπορείτε επίσης να αλλάξετε την προβολή σας (και τη μαζική διαγραφή) μεταβαίνοντας στο μενού χάμπουργκερ στην επάνω αριστερή γωνία (αυτές είναι οι τρεις οριζόντιες λωρίδες). Εάν επιλέξετε Περισσότερα δραστηριότητα, θα βρείτε πρόσθετες επιλογές, όπως το χρονοδιάγραμμα τοποθεσίας, το ιστορικό συσκευών, το ιστορικό αναζήτησης ήχου και τις ρυθμίσεις διαφημίσεων Google.

Χρονολόγιο γραμμών Google

Το ιστορικό τοποθεσίας σας ή η προβολή της χρονογραμμής σας στα Χάρτες Google σας δείχνει κάθε τοποθεσία που επισκεφθήκατε ενώ χρησιμοποιείτε ένα Android με ιστορικό τοποθεσίας. Θυμηθείτε, αυτή είναι μια σελίδα που κλειδώνει την ιδιωτικότητα. Θα πρέπει να δείτε ένα σύμβολο κλειδώματος σε κάθε σελίδα αυτής της περιοχής. Εάν μοιράζεστε την τοποθεσία του χάρτη με άλλους , δεν μπορούν ακόμα να βλέπουν αυτήν τη σελίδα.

Ως προσωπικός ταξιδιωτικός χάρτης, αυτό είναι εκπληκτικό. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε διαδραστικές καρτέλες για να δείτε τα μέρη που επισκέπτεστε πιο συχνά ή το χρονοδιάγραμμα των ταξιδιών που έχετε πάρει. Μπορείτε επίσης να δείτε με μια ματιά αν έχετε ορίσει μια τοποθεσία εργασίας ή οικίας στους Χάρτες Google.

Εάν κάνετε διακοπές, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επισκεφθείτε ξανά το ταξίδι σας και να δείτε τι διερευνήσατε. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό για να υπολογίσετε το χιλιομετρικό σας ποσό για τις επιστροφές των επιχειρήσεων.

Ιστορικό αναζήτησης ήχου Google Play

Εάν χρησιμοποιείτε την αναζήτηση ήχου του Google Play για να αναγνωρίσετε τη μουσική, μπορείτε να δείτε αυτό που έχετε αναζητήσει εδώ. Η αναζήτηση ήχου Google Play είναι βασικά μια έκδοση Google του Shazam και, εάν εγγραφείτε στη μουσική βιβλιοθήκη της Google, καθιστά εύκολη την αναθεώρηση ενός τραγουδιού που εντοπίσατε.

Προτιμήσεις διαφημίσεων Google Play

Εάν αναρωτιέστε ποτέ γιατί η Google κάνει αυτές τις περίεργες επιλογές σχετικά με τις διαφημίσεις που θα σας εξυπηρετήσουν, μπορείτε να ελέγξετε τις προτιμήσεις διαφημίσεών σας για να δείτε τι υποθέσεις Google κάνει σχετικά με εσάς και τι σας αρέσει ή δεν σας αρέσει. Για παράδειγμα, μέχρι να το τσιμπώ, οι προτιμήσεις διαφημίσεων μου είπαν ότι μου άρεσε η country music. Αυτό είναι εσφαλμένο.

Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε τις στοχευμένες διαφημίσεις αν προτιμάτε να δείτε γενικές διαφημίσεις Google. (Σημείωση: η Google δεν ελέγχει όλες τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Θα εξακολουθήσετε να έχετε ορισμένες στοχευμένες διαφημίσεις ακόμη και με αυτήν την επιλογή.)

Δραστηριότητες φωνής και ήχου

Πέρα από τη σελίδα "Η δραστηριότητά μου", έχετε επίσης τη σελίδα "Έλεγχοι δραστηριότητας". Αυτό θα σας δείξει πολύ παρόμοιες πληροφορίες από τη σελίδα "Οι Δραστηριότητες μου" που έχουμε εξερευνήσει, με μια πολύ ενδιαφέρουσα εξαίρεση: Google My Activity> Φωνή και ήχος.

Από εδώ, μπορείτε να δείτε τις φωνητικές αναζητήσεις του Google Now και του Βοηθού Google. Τα βλέπετε γραμμένα σε μορφή κειμένου, αλλά μπορείτε επίσης να παίξετε τον ήχο πίσω. Το Google Now τυπικά ενεργοποιείται όταν λέτε "OK Google" ή πατάτε στο εικονίδιο μικροφώνου στο πρόγραμμα περιήγησης Android ή Chrome. Εάν ανησυχούσατε ότι οι συσκευές σας κρυφά σας κατασκοπεύουν, αυτό μπορεί να σας καθησυχάσει ή να επιβεβαιώσει τις υποψίες σας.

Εάν κάνετε κλικ στο "λεπτομέρειες", μπορείτε επίσης να δείτε γιατί η Google ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε αυτό το απόσπασμα. Συνήθως είναι "με λέξη-κλειδί", που σημαίνει ότι είπατε "Ok Google".

Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο ακριβές είναι το Google για την ερμηνεία των αιτημάτων σας, είτε έχετε ή όχι πολλούς ψευδείς συναγερμούς όπου η φωνητική αναζήτηση ενεργοποιείται χωρίς οποιεσδήποτε αιτήσεις αναζήτησης ή πόσο πιο κουρασμένος ακούτε όταν ζητάτε από την Google τον καιρό το πρωί, όταν ζητάτε οδηγίες για ένα εστιατόριο.

Αν μοιράζεστε τη συσκευή σας με κάποιον άλλο χρήστη (για παράδειγμα, ένα tablet ή φορητό υπολογιστή) αλλά έχετε συνδεθεί στο λογαριασμό σας, μπορείτε επίσης να δείτε τις φωνητικές αναζητήσεις κάποιου άλλου εδώ. Ας ελπίσουμε ότι είναι οικογένεια. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε δύο λογαριασμούς και αποσυνδεθείτε μεταξύ των περιόδων σύνδεσης, αν αυτό σας ενοχλεί. Αν η ιδέα της κατοχής των εγγραφών από το Google σας ενοχλεί, μπορείτε επίσης να τις διαγράψετε από αυτήν την οθόνη.

Η Google χρησιμοποιεί αυτό το ιστορικό για να κάνει το Google Now και το Google Assistant να αναγνωρίζουν καλύτερα τη φωνή σας, τόσο για να βρείτε τα πράγματα όσο και για να αποφύγετε την εμφάνιση φωνητικής αναζήτησης όταν δεν το ζητήσετε.

Google Takeout

Εάν θέλετε να κάνετε λήψη των δεδομένων σας, μπορείτε να κατεβάσετε σχεδόν τα πάντα που αποθηκεύει η Google, ακόμα και από κάποια προϊόντα που έχουν περάσει από το Google, πηγαίνοντας στο Google Takeout. Αν λάβετε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το διαγράψετε από την Google, αλλά μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε αυτό που λαμβάνετε με ασφάλεια, καθώς δεν προστατεύεται πλέον από τις ρυθμίσεις απορρήτου της Google, μόλις την κατεβάσετε.