Κατανόηση της σχέσης μεταξύ δυναμικής ισχύος και ισχύος ενισχυτή

Η διαφορά μεταξύ Decibels και Watts

Τα Decibels (μέτρηση της έντασης του ήχου) και τα watts (ένα μέτρο της ισχύος του ενισχυτή) είναι συνηθισμένοι όροι που χρησιμοποιούνται όταν περιγράφονται οι συσκευές ήχου. Μπορεί να προκαλούν σύγχυση, οπότε εδώ υπάρχει μια απλή εξήγηση για το τι σημαίνουν και για το πώς σχετίζονται.

Τι είναι ένα Decibel;

Ένα ντεσιμπέλ αποτελείται από δύο λέξεις, deci, δηλαδή το ένα δέκατο και το bel, το οποίο είναι μια μονάδα που ονομάζεται από τον Alexander Graham Bell, τον εφευρέτη του τηλεφώνου.

Ένα bel είναι μια μονάδα ήχου και ένα decibel (dB) είναι το ένα δέκατο του bel. Το ανθρώπινο αυτί είναι ευαίσθητο σε ένα ευρύ φάσμα ηχητικών επιπέδων από 0 ντεσιμπέλ, που είναι πλήρης σιωπή στο ανθρώπινο αυτί, σε 130 ντεσιμπέλ, που προκαλεί πόνο. Η ένταση των 140 dB μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή αν υπομείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ βιώνει 150 dB μπορεί να σκάσει τα αυτιά σας, αμέσως βλάπτοντας την ακοή σας. Ο ήχος πάνω από αυτό το επίπεδο μπορεί να είναι πολύ σωματικά βλαβερός και ακόμη και θανατηφόρος.

Μερικά παραδείγματα ήχων και τα ντεσιμπέλ τους:

Το ανθρώπινο αυτί είναι ικανό να ακούει και να αναγνωρίζει μια αύξηση ή μείωση του ηχητικού επιπέδου ισοδύναμου με περίπου 1 dB. Οτιδήποτε λιγότερο από +/- 1 dB είναι δύσκολο να αντιληφθεί. Μια αύξηση 10 dB θεωρείται ότι είναι περίπου δύο φορές πιο δυνατή από τους περισσότερους ανθρώπους.

Τι είναι ένα Watt;

Ένα watt (W) είναι μια μονάδα ενέργειας, όπως ιπποδύναμη ή ζεύγη, που ονομάστηκε από τον James Watt, μηχανικό της Σκωτίας, χημικό και εφευρέτη.

Στον ήχο, ένα watt είναι ένα μέτρο της ενεργειακής απόδοσης ενός δέκτη ή ενός ενισχυτή που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία ενός μεγαφώνου. Τα ηχεία βαθμολογούνται για τον αριθμό των Watts που μπορούν να χειριστούν. Χρησιμοποιώντας έναν ενισχυτή που παράγει μεγαλύτερα βάρη από ένα ηχείο που έχει βαθμολογηθεί για να χειριστεί, μπορεί να εκραγεί, κατά συνέπεια, το ηχείο. (Κατά την εξέταση των ηχείων, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και την ευαισθησία του ομιλητή .)

Η σχέση μεταξύ μονάδων εξόδου ισχύος και μονάδων ηχείων δεν είναι γραμμική. για παράδειγμα, μια αύξηση των 10 watts δεν μεταφράζεται σε αύξηση 10dB του όγκου.

Αν συγκρίνετε τη μέγιστη ένταση ενός ενισχυτή 50 watt με ενισχυτή 100 watt, η διαφορά είναι μόλις 3 dB, μόλις μεγαλύτερη από την ικανότητα του ανθρώπινου αυτιού να ακούσει τη διαφορά. Θα χρειαζόταν ένας ενισχυτής με 10 φορές περισσότερη ισχύ (500 watts!) Για να γίνει αντιληπτός ότι είναι διπλάσιος - μια αύξηση 10 dB.

Έχετε υπόψη αυτό κατά την αγορά ενός ενισχυτή ή δέκτη: