Επιδράσεις δικτύου στη θεωρία και την πρακτική

Ο όρος "φαινόμενο δικτύου" αναφέρεται γενικά σε μια επιχειρηματική αρχή που ισχύει για ορισμένα είδη προϊόντων και υπηρεσιών. Στα οικονομικά, το φαινόμενο του δικτύου μπορεί να μεταβάλει την αξία ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας σε έναν καταναλωτή ανάλογα με τον αριθμό των άλλων πελατών που διαθέτει. Άλλα είδη επιπτώσεων δικτύου υπάρχουν επίσης. Το όνομα προέρχεται από τις ιστορικές εξελίξεις στις επικοινωνίες και τη δικτύωση.

Βασικές έννοιες σε ένα φαινόμενο δικτύου

Τα εφέ του δικτύου ισχύουν μόνο για ορισμένες επιχειρήσεις και τεχνολογίες. Στα τυποποιημένα παραδείγματα περιλαμβάνονται τα τηλεφωνικά δίκτυα, τα οικοσυστήματα ανάπτυξης λογισμικού, οι ιστότοποι κοινωνικών δικτύων και οι ιστότοποι με γνώμονα τη διαφήμιση. Για προϊόντα και υπηρεσίες που υπόκεινται σε επιπτώσεις στο δίκτυο, τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν:

Τα απλά μοντέλα εφέ δικτύου υποθέτουν ότι κάθε πελάτης οδηγεί εξίσου την αξία. Σε πιο σύνθετα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων, τα μικρότερα υποσύνολα του πληθυσμού τείνουν να παράγουν πολύ περισσότερη αξία από άλλα, είτε μέσω της προσφοράς περιεχομένου, της πρόσληψης νέων πελατών ή του συνολικού χρόνου που αφιερώνεται. Οι πελάτες που κάνουν εγγραφή για δωρεάν υπηρεσίες, αλλά ποτέ δεν τις χρησιμοποιούν, δεν προσθέτουν αξία. Ορισμένοι πελάτες μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν αρνητική αξία δικτύου, όπως η δημιουργία ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Ιστορικό των επιπτώσεων δικτύου

Ο Tom Wheeler της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των Η.Π.Α. περιέγραψε μεγάλο μέρος της ιστορίας πίσω από τα εφέ του δικτύου στα λευκά του εικοσιτέσσερα Net Effects: Το παρελθόν, το παρόν και ο μελλοντικός αντίκτυπος των δικτύων μας. Προσδιόρισε τέσσερις επαναστατικές εξελίξεις στις επικοινωνίες:

Από αυτά τα ιστορικά παραδείγματα ο κ. Wheeler περιγράφει τρία αποτελέσματα δικτύου που προκύπτουν στον κόσμο μας σήμερα:

  1. Οι πληροφορίες ρέουν τώρα στα άτομα και όχι στους ανθρώπους που πρέπει να ταξιδεύουν στις πηγές πληροφοριών
  2. Η ταχύτητα της ροής πληροφοριών αυξάνεται συνεχώς
  3. Η αποκεντρωμένη και κατανεμημένη οικονομική ανάπτυξη είναι όλο και περισσότερο δυνατή

Κατά τη δικτύωση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ο Robert Metcalfe εφάρμοσε τα εφέ του δικτύου που σκέφτονται τις πρώτες ημέρες της υιοθέτησης του Ethernet . Ο νόμος του Sarnoff, ο νόμος του Metcalfe και άλλοι συνέβαλαν στην προώθηση αυτών των εννοιών.

Επιδράσεις εκτός δικτύου

Οι προσπάθειες του δικτύου συγχέονται μερικές φορές με οικονομίες κλίμακας. Η ικανότητα ενός κατασκευαστή προϊόντων να αυξήσει την αναπτυξιακή του διαδικασία και την αλυσίδα εφοδιασμού του δεν σχετίζεται με τον αντίκτυπο των καταναλωτών που υιοθετούν τα προϊόντα αυτά. Παραμορφωμένα προϊόντα και ασυνήθιστα προϊόντα συμβαίνουν ανεξάρτητα από τα εφέ του δικτύου.