Βελτίωση της ποιότητας του ήχου με ακουστικές θεραπείες δωματίου

Γιατί η αίθουσα ακρόασης είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στο στερεοφωνικό σας σύστημα

Εδώ είναι ένα σύντομο κουίζ. Έχετε $ 1.000 να ξοδέψετε για να αναβαθμίσετε το στερεοφωνικό σας σύστημα ή το σύστημα οικιακού κινηματογράφου , τι αγοράζετε για να πάρετε το μεγαλύτερο κτύπημα για το buck σας σε ποιότητα ήχου;

  1. Καλώδια υψηλής ποιότητας ηχείων
  2. Ένας νέος δέκτης
  3. Ακουστικές θεραπείες δωματίου
  4. DVD αναπαραγωγής υψηλής ευκρίνειας.

Εάν απαντήσατε σε κάτι άλλο από "ακουστικές θεραπείες δωματίου", θα μπορούσατε να επιτύχετε μόνο μια βαθμιαία βελτίωση της ποιότητας του ήχου. Εάν απαντήσατε σε «ακουστικές θεραπείες δωματίου», θα κάνατε σημαντική αναβάθμιση . Ο λόγος είναι απλός: Η αίθουσα ακρόασης αποτελεί κρίσιμο στοιχείο στην αλυσίδα αναπαραγωγής του ήχου, τουλάχιστον εξίσου σημαντική με τα ηχεία, τα ηλεκτρονικά, τις πηγές και τα καλώδια, αλλά το δωμάτιο ακρόασης είναι συχνά το πιο παραμελημένο στοιχείο. Όταν τα ηχητικά κύματα αφήνουν ένα ηχείο αλληλεπιδρούν με τους τοίχους, την οροφή, τα πατώματα, την επίπλωση και άλλες επιφάνειες στο δωμάτιο, προκαλώντας συντονισμούς και αντανακλάσεις χώρου που χρωματίζουν τον ήχο που τελικά ακούτε.

Δωρεές συντονισμού

Οι συντονισμοί χώρου είναι ηχητικά κύματα που παράγονται από τα ηχεία από 20Hz έως περίπου 300Hz. Η συχνότητα των συντονισμών βασίζεται στις διαστάσεις (μήκος, πλάτος και ύψος) της αίθουσας ακρόασης. Ο συντονισμός χώρου είτε ενισχύει ή εξασθενίζει τις συχνότητες των μπάσων και το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι το βαρύ ή λασπώδες μπάσο, ή αντίστροφα, τα λεπτά, αδύναμα μπάσα. Ένα τυπικό δωμάτιο θα έχει μπάσο μπύμωσης κάπου μεταξύ 50Hz και 70Hz. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να προσδιορίσετε τους συντονισμούς στο δωμάτιό σας χρησιμοποιώντας μια αριθμομηχανή ακουστικής δωματίου. Εισαγάγετε τις διαστάσεις του δωματίου σας (ύψος, πλάτος και μήκος) και η αριθμομηχανή θα καθορίσει τις συχνότητες προβλημάτων.

Το πρώτο βήμα για την αντιστάθμιση των συντονισμών χώρου είναι η σωστή τοποθέτηση των ηχείων , η οποία τοποθετεί τα ηχεία σε μια θέση όπου δεν διεγείρουν συντονισμούς χώρου. Είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της απόκρισης των μπάσων, αλλά αν το μπάσο ακούγεται ακόμα βαρύ, το επόμενο βήμα είναι οι ακουστικές θεραπείες δωματίου, κυρίως οι παγίδες των μπάσων. Μια παγίδα μπάσων απορροφά τα μπάσα σε συγκεκριμένες συχνότητες, ξεπερνώντας έτσι τα βαριά μπάσα που προκαλούνται από τους συντονισμούς χώρου.

Αντανακλάσεις δωματίων

Οι ανακλάσεις των δωματίων προκαλούνται από ήχο, κυρίως υψηλές συχνότητες που αντανακλούν τα παρακείμενα τοιχώματα που συνδυάζονται με τους άμεσους ήχους που ακούτε από τα ηχεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακούτε περισσότερο αντανακλάται από τους άμεσους ήχους. Οι αντανακλαζόμενοι ήχοι φθάνουν στα αυτιά σας σε χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα από τους άμεσους ήχους επειδή ταξιδεύουν σε μεγαλύτερη απόσταση. Σε γενικές γραμμές, οι αντανακλάσεις του ήχου υποβαθμίζουν την απεικόνιση, την ηχητική στάση και τη συνολική ποιότητα του ήχου, τα σημαντικά χαρακτηριστικά ενός καλού ηχητικού συστήματος. Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε τα σημεία αντανάκλασης στο δωμάτιό σας είναι να έχετε έναν φίλο να κρατά έναν μικρό καθρέφτη στον τοίχο ενώ βρίσκεστε στην κύρια θέση ακρόασης. Καλέστε τον φίλο να μετακινήσει τον καθρέφτη γύρω από τον τοίχο μέχρι να δείτε το ηχείο στον καθρέφτη. Η θέση του καθρέφτη είναι σημείο αντανάκλασης.

Η λύση για τις ανακλάσεις των χώρων είναι οι ακουστικοί απορροφητές και οι διαχύτες που, όταν τοποθετηθούν σωστά, σας επιτρέπουν να ακούτε περισσότερα από τα ηχεία και λιγότερο από το δωμάτιο. Με άλλα λόγια, πιο άμεσος ήχος και μικρότερος ήχος. Από την προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω ότι οι ακουστικές θεραπείες στο δωμάτιο έχουν βελτιώσει την ποιότητα ήχου του συστήματός μου περισσότερο από οποιαδήποτε αναβάθμιση που έχω κάνει ποτέ. Οποιαδήποτε αναβάθμιση! Όταν βελτιώνονται τα μπάσα, αποκαθίσταται η ισορροπία τόνου και το υπόλοιπο σύστημα ακούγεται καλύτερα. Όταν οι αντανακλάσεις του δωματίου ελέγχονται (δεν εξαλείφονται), είναι δυνατό να επιλυθούν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.