Τι είναι το Super-AMOLED (S-AMOLED);

Ορισμός του Super-AMOLED

Η S-AMOLED (οργανική δίοδος εκπομπής φωτός υψηλής δραστικότητας) είναι ένας όρος μάρκετινγκ που αναφέρεται σε μια τεχνολογία απεικόνισης που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία ηλεκτρονικών συσκευών. Το "σούπερ" στο όνομά του το διακρίνει από τις παλαιότερες, λιγότερο προηγμένες εκδόσεις του (OLED και AMOLED).

Ένα Quick Primer για OLED και AMOLED

Οι οθόνες που χρησιμοποιούν οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός (OLED) ενσωματώνουν οργανικά υλικά που ανάβουν όταν έρχονται σε επαφή με ηλεκτρισμό. Η ενεργός-μήτρα πτυχή της AMOLED θέτει εκτός της OLED. Το AMOLED, λοιπόν, είναι ένα είδος τεχνολογίας οθόνης που περιλαμβάνει όχι μόνο έναν τρόπο εμφάνισης του φωτός αλλά και μια μέθοδο ανίχνευσης επαφής (το τμήμα "ενεργός-μήτρα"). Ενώ είναι αλήθεια ότι αυτή η μέθοδος αποτελεί μέρος των οθονών AMOLED, τα super-AMOLEDs είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Ακολουθεί μια γρήγορη περίληψη μερικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των οθονών AMOLED.

Πλεονεκτήματα :

Μειονεκτήματα:

Οι οθόνες AMOLED είναι γνωστές για την ικανότητά τους να αποδίδουν ένα βαθύ μαύρο χρώμα όταν χρειάζεται, ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε οθόνη και κάτι που θα παρατηρήσετε αμέσως όταν συγκρίνετε με την τυπική οθόνη IPS ( LCD ) ( οθόνη υγρών κρυστάλλων). Το όφελος είναι προφανές όταν βλέπετε μια ταινία ή βλέπετε μια εικόνα που υποτίθεται ότι περιέχει "αληθινό" μαύρο.

Η τεχνολογία AMOLED περιλαμβάνει ένα στρώμα πίσω από τον πίνακα OLED που δίνει φως σε κάθε εικονοστοιχείο αντί να χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό, όπως εμφανίζονται στην οθόνη LCD. Επειδή κάθε εικονοστοιχείο μπορεί να χρωματίζεται με βάση όπως απαιτείται, τα εικονοστοιχεία μπορούν να σκιάζονται ή να απενεργοποιούνται ώστε να δημιουργούν ένα αληθινό μαύρο αντί των pixel που αποκλείονται από τη λήψη φωτός (όπως συμβαίνει με την οθόνη LCD).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι οθόνες AMOLED είναι εξαιρετικές για την εμφάνιση μιας τεράστιας γκάμας χρωμάτων. η αντίθεση κατά των λευκών είναι άπειρη (επειδή οι μαύροι είναι απόλυτα μαύροι). Από την άλλη πλευρά, αυτή η εκπληκτική ικανότητα καθιστά ευκολότερο για τις εικόνες να είναι πολύ ζωντανές ή υπερκορεσμένες.

Super-AMOLED εναντίον AMOLED

Το AMOLED είναι παρόμοιο με το Super-AMOLED όχι μόνο στο όνομα αλλά και σε λειτουργία. Στην πραγματικότητα, το Super-AMOLED είναι πανομοιότυπο με το AMOLED με όλους τους τρόπους αλλά ένα, αλλά είναι ένας τρόπος που κάνει όλη τη διαφορά.

Οι δύο τεχνολογίες είναι οι ίδιες, καθώς οι συσκευές που τις χρησιμοποιούν μπορούν να ενσωματώνουν αισθητήρες φωτός και αφής, ώστε να μπορούν να διαβαστούν και να χειριστούν την οθόνη. Το στρώμα που ανιχνεύει την αφή (που ονομάζεται ψηφιοποιητής ή χωρητικό επίπεδο οθόνης αφής) είναι ενσωματωμένο απευθείας στην οθόνη σε οθόνες Super-AMOLED, ενώ είναι ένα εντελώς ξεχωριστό στρώμα στην κορυφή της οθόνης στις οθόνες AMOLED.

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη διαφορά, αλλά οι οθόνες Super-AMOLED φέρουν πολλά οφέλη από τις οθόνες AMOLED λόγω του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται αυτά τα στρώματα:

Η κατασκευή της τεχνολογίας πίσω από τις οθόνες Super-AMOLED είναι όμως πιο ακριβή. Όπως και οι περισσότερες τεχνολογίες, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει καθώς περισσότεροι κατασκευαστές ενσωματώνουν AMOLED στις τηλεοράσεις, τα smartphones τους και άλλες συσκευές.

Ακολουθούν κάποια άλλα μειονεκτήματα της τεχνολογίας AMOLED:

Τύποι προβολέων Super-AMOLED

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν επιπλέον όρους για οθόνες Super-AMOLED εξοπλισμένες με συγκεκριμένες λειτουργίες στις συσκευές τους.

Για παράδειγμα, το HD Super-AMOLED είναι η περιγραφή της Samsung για μια οθόνη Super AMOLED με ανάλυση υψηλής ανάλυσης 1280x720 ή μεγαλύτερη. Ένα άλλο είναι το Super-AMOLED Advanced της Motorola, το οποίο αναφέρεται σε οθόνες που είναι πιο φωτεινές και έχουν υψηλότερη ανάλυση από τις οθόνες Super-AMOLED. Αυτές οι οθόνες χρησιμοποιούν μια τεχνολογία που ονομάζεται PenTile για να ακονίσουν τα εικονοστοιχεία. Άλλα περιλαμβάνουν το Super-AMOLED Plus, το HD Super AMOLED Plus, το Full HD Super AMOLED και το Quad HD Super AMOLED.