Μπορεί ένα DVD Recorder να εγγράψει Dolby ή DTS ήχο surround;

Οι καταγραφείς DVD ποιότητας καταναλωτών έχουν όλες τη δυνατότητα αναπαραγωγής του υλικού προέλευσης Dolby Digital 5.1 και οι περισσότεροι μπορούν να αναπαράγουν υλικό πηγής DTS όταν χρησιμοποιούνται με δέκτη AV. Ωστόσο, οι συσκευές εγγραφής DVD διαθέτουν μόνο αναλογικές στερεοφωνικές εισόδους ήχου για την εγγραφή ήχου, η οποία στη συνέχεια κωδικοποιείται σε Dolby Digital δύο καναλιών. Η έξοδος του εγγεγραμμένου ήχου μπορεί να προσεγγιστεί είτε μέσω των αναλογικών στερεοφωνικών εξόδων είτε μέσω των ψηφιακών εξόδων ήχου της συσκευής εγγραφής DVD.

Αν και οι τρέχουσες συσκευές εγγραφής DVD δεν μπορούν να εγγράψουν σε ήχο Dolby Digital ή DTS 5.1 καναλιών, όταν χρησιμοποιούνται με δέκτη AV που είναι εξοπλισμένος με επεξεργαστές Dolby Prologic II ή DTS neo: 6, η εγγραφή ήχου δύο καναλιών μπορεί να επανεπεξεργαστεί σε κανάλι 5.1 ή 6.1 ήχου, αν και δεν είναι τόσο ακριβής όσο μια πρωτότυπη πηγή ήχου Dolby Digital ή DTS ήχου 5.1 ή 6.1 καναλιών.

Ο λόγος για αυτό είναι διπλός: Δεδομένου ότι δεν μπορείτε να καταγράψετε (ή δεν θα πρέπει να είστε σε θέση να) ή να αντιγράψετε DVD και δεν υπάρχει διαθέσιμος ήχος 5.1 ή 6.1 καναλιών από άλλες πηγές για καταγραφή, δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτό (αν και αυτό αλλάζει καθώς περισσότερο καλωδιακά και δορυφορικά προγράμματα μεταδίδονται στο Dolby Digital 5.1).

Ωστόσο, ο δεύτερος παράγοντας είναι πιθανώς πιο πολιτικός παρά τεχνικός: ακόμη και αν έχετε επιτυχία στην παραγωγή ενός αντιγράφου ενός βίντεο DVD, εμποδίζετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο του πολυκαναλικού ηχογράφου, εμποδίζοντας έτσι το να δημιουργήσετε ένα "ακριβές" αντίγραφο ενός DVD σε συσκευή εγγραφής DVD που θα μπορούσε να "περάσει" ως πρωτότυπο.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι υπήρξαν ενδείξεις από δυο κατασκευαστές σχετικά με την πιθανή εισαγωγή συσκευών εγγραφής DVD με δυνατότητες εγγραφής Dolby Digital 5.1 καναλιών, αλλά κανένας δεν έπληξε πραγματικά τα ράφια των καταστημάτων.

Σε μια πλευρική σημείωση, η Sony κυκλοφόρησε κάποιες βιντεοκάμερες με 5.1 καναλιού Dolby Digital εγγραφή - ελπίζουμε ότι αυτό θα φιλτράρει σε DVD recorders.