Μάθετε πώς (και γιατί) μπορείτε να προβάλετε μια προσωρινή μνήμη στο Google

Δεν χρειάζεται να μεταβείτε στο μηχανισμό Wayback προκειμένου να βρείτε την πιο πρόσφατη αποθηκευμένη έκδοση ενός ιστότοπου. Μπορείτε να το βρείτε απευθείας από τα αποτελέσματα Google.

Για να βρούμε πολύ γρήγορα αυτές τις ιστοσελίδες, το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης αποθηκεύουν στην πραγματικότητα ένα εσωτερικό αντίγραφό τους στους δικούς τους διακομιστές. Αυτό το αποθηκευμένο αρχείο ονομάζεται προσωρινή μνήμη και η Google θα σας επιτρέψει να το δείτε όταν είναι διαθέσιμο.

Αυτό δεν είναι συνήθως χρήσιμο, αλλά ίσως προσπαθείτε να επισκεφθείτε έναν ιστοτόπο που είναι προσωρινά κάτω, οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε την έκδοση που αποθηκεύτηκε προσωρινά.

Πώς να προβάλετε τις αποθηκευμένες σελίδες στο Google

  1. Αναζήτηση για κάτι σαν σας κανονικά θα.
  2. Όταν βρείτε τη σελίδα στην οποία θέλετε μια προσωρινή μνήμη, κάντε κλικ στο μικρό, πράσινο, κάτω βέλος δίπλα στη διεύθυνση URL .
  3. Επιλέξτε Cached από αυτό το μικρό μενού.
  4. Η σελίδα που επιλέξατε θα ανοίξει με τη διεύθυνση https://webcache.googleusercontent.com αντί για τη ζωντανή ή κανονική διεύθυνση URL της.
    1. Η προσωρινή μνήμη που βλέπετε αποθηκεύεται στους διακομιστές της Google, γι 'αυτό έχει αυτή τη παράξενη διεύθυνση και όχι αυτή που πρέπει να έχει.

Τώρα βλέπετε την προσωρινή έκδοση του ιστότοπου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν απαραίτητα τρέχουσες πληροφορίες. Έχει μόνο τον ιστότοπο όπως εμφανίστηκε την τελευταία φορά που τα bots αναζήτησης της Google ανίχνευαν τον ιστότοπο.

Η Google θα σας πει πόσο φρέσκο ​​είναι αυτό το στιγμιότυπο, αναφέροντας την ημερομηνία της τελευταίας ανίχνευσης του ιστότοπου στο επάνω μέρος της σελίδας.

Μερικές φορές θα βρείτε κατεστραμμένες εικόνες ή ελλείποντα υπόβαθρα σε μια προσωρινή μνήμη. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο στο επάνω μέρος της σελίδας για να δείτε μια έκδοση απλού κειμένου για ευκολότερη ανάγνωση, αλλά, φυσικά, θα αφαιρέσει όλα τα γραφικά, τα οποία μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψουν την ανάγνωση.

Μπορείτε επίσης να επιστρέψετε στην Google και να κάνετε κλικ στον πραγματικό σύνδεσμο εάν πρέπει να συγκρίνετε δύο πρόσφατες εκδόσεις της ίδιας σελίδας παρά να προβάλετε έναν ιστότοπο που δεν λειτουργεί.

Αν πρέπει να βρείτε τον ατομικό σας όρο αναζήτησης, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το Ctrl + F (ή το Command + F για χρήστες Mac) και απλώς να το αναζητήσετε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης ιστού σας.

Συμβουλή: Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα Πώς να αναζητήσετε προσωρινά αποθηκευμένες σελίδες στο Google .

Οι ιστότοποι που δεν αποθηκεύονται

Οι περισσότερες τοποθεσίες έχουν κρυφές μνήμες, αλλά υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Οι κάτοχοι ιστότοπων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αρχείο robots.txt για να ζητήσουν να μην γίνει ευρετηρίαση του ιστότοπού τους στο Google ή να διαγραφεί η προσωρινή μνήμη.

Κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό κατά την αφαίρεση ενός ιστότοπου μόνο για να βεβαιωθεί ότι το περιεχόμενο δεν διατηρείται οπουδήποτε. Ένα κομμάτι του ιστού είναι στην πραγματικότητα "σκοτεινό" περιεχόμενο ή στοιχεία που δεν είναι ευρετηριασμένα σε αναζητήσεις, όπως ιδιωτικά φόρουμ συζητήσεων, πληροφορίες πιστωτικών καρτών ή ιστότοποι πίσω από paywall (π.χ. ορισμένες εφημερίδες, όπου πρέπει να πληρώσετε για να δείτε περιεχόμενο).

Μπορείτε να πάρετε μια σύγκριση των αλλαγών ενός ιστοτόπου με την πάροδο του χρόνου μέσω της Μηχανής Wayback του Αρχείου του Internet, αλλά αυτό το εργαλείο επίσης τηρεί τα αρχεία robots.txt, έτσι ώστε να μην βρείτε μόνιμα διαγραμμένα αρχεία εκεί.