Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ριζοβολία και τη διάσπαση του τηλεφώνου σας

Απελευθερώστε το τηλέφωνο Android ή το iPhone σας με jailbreaking ή ριζοβολία

Μπορεί να έχετε ακούσει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους όρους κινητού πριν - jailbreaking και ριζοβολία - όταν πρόκειται για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες. Αν και συχνά χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, υπάρχει μια μικρή διαφορά μεταξύ τους. Εδώ είναι μια βασική εισαγωγή σε αυτές τις μεθόδους και τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να jailbreak ή ρίζα κινητή συσκευή σας. ~ 28 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι η Jailbreaking και η ριζοβολία;

Τόσο jailbreaking και ριζοβολία είναι μέθοδοι που θα σας δώσει απεριόριστη ή διοικητική πρόσβαση στο όλο σύστημα αρχείων της κινητής συσκευής σας. Η διαφορά μεταξύ jailbreaking και ριζοβολίας είναι jailbreaks αναφέρονται σε συσκευές Apple iOS (iPhone, iPad, iPod touch), ενώ η ριζοβολία αναφέρεται σε συσκευές Android. Είναι βασικά το ίδιο πράγμα, αλλά διαφορετικοί όροι για τα δύο λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας.

Για συσκευές Android, μπορείτε να σκεφτείτε μια μεταφορά των δέντρων: η ριζοβολία σας οδηγεί στο κάτω μέρος ή τη ρίζα του συστήματός σας. Για συσκευές iOS, μπορείτε να σκεφτείτε τη μεταφορά "φυλασσόμενο κήπο" που χρησιμοποιείται συχνά όταν μιλάτε για προϊόντα της Apple: η jailbreaking σας μεταφέρει στους περιορισμούς της Apple στη συσκευή σας.

Γιατί μπορεί να θέλετε να Jailbreak το iPhone / iPad σας ή Root τη συσκευή σας Android

Με την ριζοβολία ή το jailbreaking της κινητής σας συσκευής, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω σε αυτήν και μπορείτε να το «τροποποιήσετε» σύμφωνα με τις επιθυμίες σας. Μετά από ένα jailbreak ή μια ρίζα, για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές που έχουν αποκλειστεί στο App Store ή το Google Play , όπως η πρόσδεση εφαρμογών, για να μετατρέψετε το τηλέφωνό σας σε μόντεμ για τον υπολογιστή σας. Το jailbreaking και η ριζοβολία σας προσφέρουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και εργαλείων τρίτων κατασκευαστών, π.χ. με την Cydia, έναν εναλλακτικό διαχειριστή εφαρμογών για συσκευές iOS.

Άλλοι λόγοι για το jailbreak ή το root περιλαμβάνουν: την αναβάθμιση της έκδοσης του λειτουργικού σας συστήματος για κινητά, πριν να είναι διαθέσιμη μέσω μιας ενημέρωσης over the air, τη φόρτωση μιας προσαρμοσμένης ROM (μνήμη μόνο ανάγνωσης) στο τηλέφωνό σας (αντικαθιστώντας το προφορτωμένο λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές στο τηλέφωνο ένα προσαρμοσμένο) και αλλάζοντας εντελώς τη συνολική εμφάνιση της συσκευής με προσαρμοσμένα θέματα / ROM. Οι ριζωμένες και jailbroken συσκευές έχουν συχνά καλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Μειονεκτήματα της ριζοβολίας και της αποτυχίας από το χέρι

Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τη δημιουργία jailbreaking και την ριζοβολία. Για ένα πράγμα, αυτές οι τεχνικές ακυρώσουν την εγγύησή σας, οπότε αν κάτι συμβαίνει με το τηλέφωνό σας μετά από jailbreak ή ρίζα του, ο κατασκευαστής δεν θα τιμήσει την εγγύηση για να το διορθώσει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι η συσκευή σας μπορεί να είναι πιο ευάλωτη σε κακόβουλες εφαρμογές και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή σας κατά τη διάρκεια της ριζοβολίας ή της διαδικασίας έκρηξης. Οι λύσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα είναι να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με αυτό που εγκαθιστάτε στο τηλέφωνό σας (κάτι που πρέπει να κάνετε ούτως ή άλλως) και να χρησιμοποιείτε μόνο μεθόδους εκκίνησης και ανασύνδεσης που έχουν ελεγχθεί διεξοδικά για τη συσκευή και το λειτουργικό σας σύστημα.

Σημείωση: Η αποφυγή των jailbreaking και η ριζοβολία, ενώ ακυρώνουν την εγγύησή σας, δεν είναι παράνομες. Διαφέρουν επίσης από το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου σας.

Πώς να ρίζα ή jailbreak τη συσκευή σας

Αν και μπορεί να φαίνονται σαν τρομακτικές, πολύπλοκες μέθοδοι, η jailbreaking και η ριζοβολία είναι αρκετά εύκολο να γίνουν, με εργαλεία όπως το JailbreakMe και το SuperOneClick. Ειδικά για τα τηλέφωνα Android και τα tablet Android, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η μέθοδος ριζοβολίας είναι συμβατή με τη συγκεκριμένη συσκευή σας (ελέγξτε το φόρουμ XDA Developers για το SuperOneClick ή τον οδηγό Lifehacker για την προσέλκυση τηλεφώνων Android). Επίσης, πριν κάνετε οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας της συσκευής σας ή τουλάχιστον έχετε αποθηκεύσει όλα τα σημαντικά δεδομένα σε αυτήν και ότι έχετε φορτιστεί και συνδεθεί πλήρως.