Ασύρματο δρομολογητές Tri Band με υποστήριξη WiGig και πολλά άλλα

Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές έχουν εξελιχθεί τα τελευταία 15+ χρόνια με ολοένα και υψηλότερες επιδόσεις και περισσότερες λειτουργίες. Οι δρομολογητές τριζών προσφέρουν την τελευταία και μεγαλύτερη τεχνολογία υψηλής τεχνολογίας που διατίθεται στην αγορά της κύριας αγοράς ... για υψηλότερη τιμή. Αλλά πραγματικά χρειάζεστε ένα; Η πραγματοποίηση μιας ενημερωμένης επιλογής απαιτεί την κατανόηση ορισμένων βασικών αρχών των ασύρματων δικτύων.

Ασύρματοι δρομολογητές καταναλωτών μιας ζώνης και διπλής ζώνης

Οι πρώτες γενιές ευρυζωνικών δρομολογητών υποστηρίζουν Wi-Fi μονής ζώνης στην περιοχή σημάτων 2,4 GHz . Οι παλαιότεροι υποστηρίζουν Wi-Fi 802.11b , ακολουθούμενη από μοντέλα που υποστηρίζουν επίσης 802.11g (λεγόμενα δρομολογητές 802.11b / g), και μερικές μονάδες μπάντας 802.11n ("Wireless N") (τεχνικά, 802.11b / g / n, καθώς και οι τρεις εκδόσεις αυτών των προτύπων Wi-Fi είναι συμβατές μεταξύ τους).

Σημείωση: Μη συγχέετε τις ασύρματες ζώνες με τα ασύρματα κανάλια . Όσοι έχουν εμπειρία στη διαχείριση ενός οικιακού δικτύου αντιμετώπισαν την έννοια των ασύρματων καναλιών στο Wi-Fi . Κάθε σύνδεση Wi-Fi εκτελείται σε έναν συγκεκριμένο αριθμό καναλιού Wi-Fi . Για παράδειγμα, 802.11b / g ενιαίας ζώνης Wi-Fi ορίζει ένα σύνολο 14 καναλιών (από τα οποία 11 χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ), το καθένα χρησιμοποιώντας 20 MHz ασύρματου ραδιο χώρου (αποκαλούμενο "φάσμα"). Οι νεώτερες εκδόσεις των προτύπων Wi-Fi προσθέτουν περισσότερα κανάλια καναλιών και μερικές φορές αυξάνουν την πλευρά του φάσματος ("πλάτος") κάθε καναλιού, αλλά η βασική ιδέα παραμένει η ίδια.

Συνοπτικά, ένας δρομολογητής μίας ζώνης χρησιμοποιεί ένα ασύρματο ραδιόφωνο για να επικοινωνεί σε οποιοδήποτε από τα ασύρματα κανάλια στα οποία μπορεί να επικοινωνεί. Αυτός ο ασύρματος υποστηρίζει πολλές (πιθανώς πολλές) διαφορετικές ασύρματες συσκευές που επικοινωνούν μαζί του: Το ραδιόφωνο και ο δρομολογητής διαχειρίζονται την κυκλοφορία σε ολόκληρο το τοπικό δίκτυο, μοιράζοντας τη μοναδική ροή επικοινωνίας σε όλες τις συσκευές.

Σε αντίθεση με την υποστήριξη μονάδων μπάντας, οι δρομολογητές Wi-Fi διπλής ζώνης χρησιμοποιούν ένα ζευγάρι ραδιοφώνων που λειτουργούν ανεξάρτητα. Οι δρομολογητές Wi-Fi διπλής ζώνης δημιουργούν δύο ξεχωριστά υποδικτυακά δίκτυα (ξεχωριστά ονόματα δικτύων SSID ) με ένα ραδιοφωνικό σταθμό που υποστηρίζει 2,4 GHz και το άλλο υποστηρίζει 5 GHz. Πρώτα έγιναν δημοφιλείς με το 802.11n ως εναλλακτική λύση για την 802.11n 2.4 GHz μονής ζώνης. Πολλοί δρομολογητές 802.11ac προσφέρουν επίσης την ίδια υποστήριξη 2,4 GHz / 5 GHz. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο θέμα - Επεξήγηση ασύρματης δικτύωσης διπλής ζώνης .

Πώς λειτουργούν οι δρομολογητές Wi-Fi Tri-Band

Ένας δρομολογητής Wi-Fi τριών ζωνών επεκτείνει την ιδέα του Wi-Fi διπλής ζώνης προσθέτοντας υποστήριξη για ένα τρίτο υποδίκτυο του 802.11ac (δεν υπάρχουν δρομολογητές τρίτης ζώνης Wireless N). Αυτοί οι δρομολογητές εξακολουθούν να λειτουργούν με τη χρήση δύο διαφορετικών ζωνών συχνοτήτων (2,4 GHz και 5 GHz) ως ραδιόφωνα διπλής ζώνης, αλλά προσθέτουν μια άλλη ανεξάρτητη ροή επικοινωνίας σε 5 GHz. Σημειώστε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να ζευγαρώσετε τις δύο ζώνες των 5 GHz (μια μέθοδος που μερικές φορές ονομάζεται "συγκόλληση καναλιών") σε μία ροή.

Οι τρέχοντες δρομολογητές διπλής ζώνης πωλούνται συχνά ως προϊόντα κατηγορίας "AC1900", πράγμα που σημαίνει ότι υποστηρίζουν το 802.11ac και παρέχουν συνολικό εύρος ζώνης 1900 Mbps - δηλαδή 600 Mbps από την πλευρά 2.4 Ghz και 1.300 Mbps (1.3 Gbps) από τα 5 GHz πλευρά. Σε σύγκριση, οι τρέχοντες δρομολογητές τριζών στην αγορά διαθέτουν πολύ υψηλότερες αξιολογήσεις. Πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί υπάρχουν, αλλά οι δύο πιο συνηθισμένες γεύσεις είναι

Πόσο γρήγορα μπορεί το δίκτυό σας να τρέχει με δρομολογητή τριπλού ζεύγους Wi-Fi;

Σε δίκτυα με περισσότερες από μία ενεργές συσκευές πελάτη 5 GHz, ένας δρομολογητής τριών ζωνών μπορεί ταυτόχρονα να προσφέρει δύο ξεχωριστά ρεύματα μεταφοράς δεδομένων, διπλασιάζοντας τη συνολική απόδοση του δικτύου των 5 GHz. Η βελτίωση της απόδοσης που θα αντιμετωπίσει ένα οικιακό δίκτυο εξαρτάται από τα πρότυπα εγκατάστασης και χρήσης:

Μάρκες και Μοντέλα Router Wi-Fi Tri-Band

Οι κύριοι πωλητές εξοπλισμού δικτύου καταναλωτών κατασκευάζουν όλους τους δρομολογητές τριζών. Όπως συμβαίνει και με άλλες κατηγορίες δρομολογητών, κάθε πωλητής προσπαθεί να διαφοροποιήσει τα προϊόντα των τριών ζωνών σε ένα συνδυασμό στοιχείων:

Εκτός από την υποστήριξη της προστιθέμενης μπάντας, οι δρομολογητές τριζών προσφέρουν συχνά το ίδιο σύνολο χαρακτηριστικών με τους δρομολογητές διπλής ζώνης του πωλητή, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών ασφάλειας δικτύου Wi-Fi .

Παραδείγματα διατιθέμενων δρομολογητών Wi-Fi τριών ζωνών στην αγορά περιλαμβάνουν:

Δρομολογητές Tri-Band με υποστήριξη WiGig 60 GHz

Εάν όλες οι παραπάνω διακρίσεις γύρω από τα κανάλια, τις ραδιοφωνικές ροές και τις ζώνες Wi-Fi δεν ήταν αρκετές επιπλοκές, θεωρήστε ότι υπάρχει μια άλλη παραλλαγή δρομολογητών τριζών. Ορισμένοι κατασκευαστές ευρυζωνικών δρομολογητών αρχίζουν επίσης να προσθέτουν υποστήριξη για μια ασύρματη τεχνολογία που ονομάζεται WiGig. Αυτοί οι δρομολογητές τρέχουν 3 υποδίκτυα - ο καθένας στα 2,4 GHz, 5 GHz και 60 GHz.

Η ασύρματη τεχνολογία WiGig χρησιμοποιεί ένα πρότυπο επικοινωνίας 60 GHz που ονομάζεται 802.11ad . Μην συγχέετε αυτό το AD με την οικογένεια B / G / N / AC των προτύπων οικιακής δικτύωσης. Το 802.11ad WiGig δημιουργήθηκε ειδικά για να υποστηρίξει την ασύρματη επικοινωνία στην περιοχή μερικών μέτρων (πόδια) και δεν είναι κατάλληλη ως επιλογή δικτύωσης σε όλο το σπίτι. Οι συσκευές αποθήκευσης WiGig για αντίγραφα ασφαλείας ασύρματου δικτύου μπορούν να είναι μια χρήσιμη εφαρμογή του 802.11ad.

Ένα παράδειγμα δρομολογητή τριών ζωνών με υποστήριξη 802.11ad είναι ο Router TP-Link Talon AD7200 Multi-Band Wi-Fi Router. Ίσως προσπαθώντας να μειώσει τη σύγχυση των πελατών, η TP-Link εμπορεύεται αυτό το προϊόν ως "πολυζωνικό" και όχι ως τριφασικό δρομολογητή.

Η κατώτατη γραμμή: Είναι ένας δρομολογητής Tri-Band κατάλληλος για εσάς;

Η απόφαση για το αν θα επενδύσει κανείς σε δρομολογητή Wi-Fi τριών ζωνών τελικά βράζει σε μια προθυμία να πληρώσει επιπλέον χρήματα για τη μεγαλύτερη χωρητικότητα του εύρους ζώνης των 5 GHz. Πολλά οικιακά δίκτυα - αυτά με μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Internet και τυπικές συσκευές πελάτη (πολλά από τα οποία δεν υποστηρίζουν καν 5 GHz Wi-Fi) - μπορούν να λειτουργήσουν καλά ακόμα και με έναν δρομολογητή μίας ζώνης. Τυπικά νοικοκυριά θα πρέπει να εξετάσουν πρώτα ένα μοντέλο διπλής ζώνης. Στη χειρότερη περίπτωση, ένα νοικοκυριό θα αντλήσει μηδενικά οφέλη από την ύπαρξη μιας τρίτης ζώνης.

Από την άλλη πλευρά, εάν ένα νοικοκυριό έχει μια πολύ γρήγορη σύνδεση στο Internet με πολλαπλούς πελάτες Wi-Fi των 5 GHz που συχνά χρησιμοποιούν για ταυτόχρονη ασύρματη ροή βίντεο ή παρόμοιες εφαρμογές, μπορεί να βοηθήσει κάποιος δρομολογητής τριών ζωνών. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν επίσης να "αποδείξουν μελλοντικά" το δίκτυό τους και να αγοράσουν τον υψηλότερο τελικό δρομολογητή που μπορούν να αντέξουν οικονομικά και το τρισδιάστατο Wi-Fi ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές.

Οι δρομολογητές Tri-band με υποστήριξη WiGig μπορούν να είναι χρήσιμοι σε σπίτια με συσκευές 802.11ad που μπορούν να βρίσκονται σε φυσική τοποθεσία κοντά στο δρομολογητή, αλλά οι μελλοντικές προοπτικές αυτής της τεχνολογίας παραμένουν αβέβαιες.