Το Web 3.0 θα φέρει το τέλος του προγράμματος περιήγησης στο Web;

Δεν νομίζω ότι οι φυλλομετρητές Ιστού θα πάει μακριά με την επόμενη μεγάλη εξέλιξη του ιστού, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν τα προγράμματα περιήγησης ξανά εφευρεθούν σε κάποιο σημείο για να ταιριάζουν καλύτερα με το πώς θα περιηγηθούμε στο Διαδίκτυο.

Όχι ότι τα προγράμματα περιήγησης ιστού δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά. Έχουν περάσει από τεράστιες αλλαγές, αλλά υπήρξε μια σταδιακή διαδικασία με νέες ιδέες όπως η Javascript, το ActiveX, το Flash και άλλα πρόσθετα που εισέρχονται στο πρόγραμμα περιήγησης.

Ένα πράγμα που έμαθα ως προγραμματιστής ήταν ότι όταν μια εφαρμογή εξελίσσεται με τρόπους που δεν είχε αρχικά αναπτυχθεί για, αρχίζει να παίρνει clunky. Σε αυτό το σημείο, είναι συχνά καλύτερο να ξεκινήσετε απλά από το μηδέν και να σχεδιάσετε κάτι που να λαμβάνει υπόψη όλα όσα θέλετε να κάνει.

Και είναι καιρός να γίνει αυτό για το πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Στην πραγματικότητα, όταν άρχισα αρχικά να προγραμματίζω εφαρμογές ιστού πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 90, σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Και ο ιστός έχει γίνει πολύ πιο εξελιγμένος από τότε.

Τα προγράμματα περιήγησης Web είναι άρρωστα εξοπλισμένα για να κάνουν ό, τι θέλουμε

Είναι αλήθεια. Τα προγράμματα περιήγησης Web είναι φρικτά σχεδιασμένα όταν σκεφτείτε τι τους ζητάμε να κάνουν αυτές τις μέρες. Για να καταλάβετε αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβετε ότι τα προγράμματα περιήγησης ιστού σχεδιάστηκαν αρχικά για να είναι, ουσιαστικά, επεξεργαστής κειμένου για τον ιστό. Η γλώσσα σήμανσης για τον ιστό είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τις γλώσσες σήμανσης για επεξεργαστές κειμένου. Παρόλο που το Microsoft Word χρησιμοποιεί ειδικό χαρακτήρα για να υποδείξει ένα συγκεκριμένο κείμενο ή για να αλλάξει τη γραμματοσειρά του, κάνει το ίδιο το ίδιο πράγμα: Ξεκινήστε Bold. Κείμενο. Τέλος έντονη. Ποιο είναι το ίδιο πράγμα που κάνουμε με το HTML.

Αυτό που συνέβη τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι ότι αυτός ο επεξεργαστής κειμένου για τον ιστό τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει όλα όσα θέλουμε να κάνει. Είναι σαν ένα σπίτι όπου έχουμε μετατρέψει το γκαράζ σε μια κρεβατοκάμαρα, και η σοφίτα σε μια ελεύθερη κρεβατοκάμαρα, και το υπόγειο σε ένα σαλόνι, και τώρα θέλουμε να συνδέσουμε την αποθήκη πίσω και να την κάνουμε σε ένα νέο δωμάτιο στο σπίτι - αλλά πρόκειται να τρέξουμε σε όλα τα είδη προβλημάτων που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια και υδραυλικά, διότι όλα τα καλώδια και οι σωλήνες μας έχουν τρελαθεί με όλες τις άλλες προσθήκες που έχουμε κάνει.

Αυτό συνέβη με τα προγράμματα περιήγησης ιστού. Σήμερα, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα προγράμματα περιήγησης ιστού ως πελάτη για μια εφαρμογή στο διαδίκτυο, αλλά πραγματικά δεν είχαν σκοπό να το κάνουν.

Το βασικό ζήτημα που είχα με τον προγραμματισμό ιστού και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι φυλλομετρητές έκαναν φτωχούς πελάτες για εφαρμογές ιστού είναι ότι δεν υπήρχε καλός τρόπος επικοινωνίας με τον εξυπηρετητή ιστού. Στην πραγματικότητα, τότε, ο μόνος τρόπος που θα μπορούσατε να λάβετε πληροφορίες από τον χρήστη ήταν να κάνουν κλικ σε κάτι. Ουσιαστικά, οι πληροφορίες θα μπορούσαν να περάσουν μόνο όταν φορτώθηκε μια νέα σελίδα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό έκανε πολύ δύσκολο να έχετε μια πραγματικά διαδραστική εφαρμογή. Δεν θα μπορούσατε να έχετε κάποιον να πληκτρολογήσετε κάτι σε ένα πλαίσιο κειμένου και να ελέγξετε τις πληροφορίες στο διακομιστή κατά την πληκτρολόγηση. Θα πρέπει να περιμένετε να πιέσουν ένα κουμπί.

Η λύση: Ajax.

Το Ajax σημαίνει Asynchronous JavaScript και XML. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος να κάνουμε ό, τι δεν μπορούσαν να κάνουν αυτά τα παλαιότερα προγράμματα περιήγησης ιστού: επικοινωνήστε με τον διακομιστή ιστού χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να φορτώσει ξανά τη σελίδα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός αντικειμένου ActiveX XMLHTTP στον Internet Explorer ή ενός XMLHttpRequest σε σχεδόν κάθε άλλο πρόγραμμα περιήγησης.

Βασικά, αυτό που επιτρέπει σε ένα web προγραμματιστή να κάνει είναι να ανταλλάσσει πληροφορίες μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή σαν να είχε ξαναφορτώσει τη σελίδα χωρίς να ξαναφορτώσει τη σελίδα.

Ακούγεται υπέροχο, έτσι; Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εφαρμογές Web 2.0 είναι πολύ πιο διαδραστικές και εύχρηστες από τις προηγούμενες εφαρμογές ιστού. Αλλά, εξακολουθεί να είναι Band-Aid. Βασικά, ο πελάτης στέλνει στον διακομιστή κάποιες πληροφορίες και στέλνει ένα μπλοκ κειμένου πίσω, αφήνοντας στον πελάτη το έργο της ερμηνείας του κειμένου. Και στη συνέχεια, ο πελάτης χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζεται δυναμική HTML για να κάνει τη σελίδα να φαίνεται αλληλεπιδραστική.

Αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από το πώς οι κανονικές εφαρμογές πελάτη-διακομιστή λειτουργούν. Χωρίς περιορισμούς στα δεδομένα που περνούν εμπρός και πίσω και με ολόκληρη την αρχιτεκτονική που χτίζει με προσοχή την αφήγηση του πελάτη να χειρίζεται την οθόνη εν κινήσει, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του Ajax για να το επιτύχει στο διαδίκτυο είναι σαν να πηδάει από τα στεφάνια για να φτάσει εκεί.

Τα προγράμματα περιήγησης Web είναι τα λειτουργικά συστήματα του μέλλοντος

Η Microsoft το ήξερε πίσω στη δεκαετία του '90. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκαν στον πόλεμο του προγράμματος περιήγησης με το Netscape και γι 'αυτό η Microsoft δεν τράβηξε γροθιές για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δυστυχώς - τουλάχιστον για τη Microsoft - υπάρχει ένας καινούργιος πόλεμος περιηγητών, ο οποίος διεξάγεται σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες. Το Mozilla Firefox χρησιμοποιείται τώρα από περίπου το 30% των χρηστών του Διαδικτύου, ενώ ο Internet Explorer έχει μειώσει το μερίδιο αγοράς του από πάνω από 80% σε μόλις πάνω από 50% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με τρέχουσες τάσεις ιστού, όπως το Web 2.0 και το Office 2.0, που φέρνουν στον ιστό τις ιστορικά εφαρμογές γραφείου, γίνεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην επιλογή των λειτουργικών συστημάτων και μεγαλύτερη σημασία στα τυποποιημένα προγράμματα περιήγησης. Και τα δύο δεν είναι καλά νέα για τη Microsoft, της οποίας το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer τείνει να κάνει πράγματα διαφορετικά από ό, τι κάνει το περισσότερο κάθε άλλο πρόγραμμα περιήγησης. Και πάλι, δεν είναι πολύ καλά νέα για τη Microsoft.

Αλλά ένα μεγάλο πράγμα για τη χρήση εργαλείων ανάπτυξης σε ένα λειτουργικό σύστημα είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυποποιημένα αντικείμενα για να δημιουργήσετε τη διεπαφή σας. Έχετε επίσης πολύ έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με αυτά τα αντικείμενα και μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και τις δικές σας αντικαταστάσεις. Με τον προγραμματισμό μέσω διαδικτύου, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο ελέγχου, κυρίως επειδή οι φυλλομετρητές ιστού δεν προορίζονταν αρχικά να είναι περίπλοκοι πελάτες για μια μεγάλη εφαρμογή - πολύ λιγότερο το λειτουργικό σύστημα του μέλλοντος.

Όμως, όλο και περισσότερο, αυτό είναι που γίνονται. Τα Έγγραφα Google παρέχουν ήδη επεξεργαστή κειμένου, υπολογιστικό φύλλο και λογισμικό παρουσίασης. Συνδυάστε το με το πρόγραμμα αλληλογραφίας της Google και έχετε το βασικό πακέτο παραγωγικότητας λογισμικού γραφείου. Είμαστε αργά, αλλά σίγουρα, φτάνοντας σε εκείνο το σημείο όπου οι περισσότερες από τις εφαρμογές μας θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των Smartphones και των PocketPCs δημιουργεί ένα εντελώς νέο σύνορο για το Διαδίκτυο. Και ενώ η τρέχουσα τάση είναι να συγχωνευθεί το Mobile Internet με το «πραγματικό» Διαδίκτυο , αυτό δεν αποκλείει το κινητό τοπίο ως βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση του τρόπου εμφάνισης του «Ίντερνετ του μέλλοντος».

Μια βασική πτυχή είναι ότι δημιουργεί ένα νέο μέτωπο στους πολέμους του φυλλομετρητή ιστού. Εάν η Microsoft πρόκειται να παραμείνει δεσπόζουσα με το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer, θα πρέπει να επιτύχει δεσπόζουσα θέση σε κινητές συσκευές με το πρόγραμμα "Pocket IE", το πρόγραμμα περιήγησης Internet Explorer για κινητά της Microsoft.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του τρόπου με τον οποίο οι κινητές συσκευές έχουν πρόσβαση στο Internet είναι η χρήση εφαρμογών Java που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές δικτυακές πύλες. Αντί να πηγαίνουν στο Microsoft Live ή στο Yahoo, οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας μπορούν να κάνουν λήψη εκδόσεων Java αυτών των ιστότοπων. Αυτό δημιουργεί μια διαδραστική εμπειρία που είναι ίδια με οποιαδήποτε εφαρμογή πελάτη-διακομιστή χωρίς όλες τις παγίδες που βιώνουν τα προγράμματα περιήγησης ιστού.

Δείχνει επίσης ότι οι μεγάλοι διαδικτυακοί παίκτες είναι πρόθυμοι να σχεδιάσουν τους δικτυακούς τόπους τους για μια νέα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών.

Ο φυλλομετρητής του μέλλοντος

Δεν θα τοποθετούσα στοιχήματα και θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο σχεδιασμού των προγραμμάτων περιήγησης ιστού οποιαδήποτε στιγμή στο εγγύς μέλλον. Είτε πρόκειται για το Web 3.0 είτε για ένα νέο τύπο προγράμματος περιήγησης ή για μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μπορεί κανείς να μαντέψει σε αυτό το σημείο.

Αλλά, την ίδια στιγμή, δεν θα εκπλαγούσαμε να δούμε ένα ολοκαίνουργιο είδος προγράμματος περιήγησης που ξαναγράφηκε εντελώς με εφαρμογές ιστού στο μυαλό να φέρει επανάσταση στον ιστό. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος μεγάλος παίκτης να το σχεδιάσει, και μείζονες παίκτες όπως το Google και το Yahoo και άλλοι να πάρουν πίσω τους, κάτι που δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να επιτελέσει, αλλά είναι δυνατό.

Τι θα ήταν αυτό το πρόγραμμα περιήγησης του μέλλοντος; Φαντάζομαι ότι θα ήταν σαν να συγχωνεύσαμε τα τρέχοντα προγράμματα περιήγησης, το ActiveX και την Java για να δημιουργήσουμε κάτι που μπορεί να είναι τόσο μίνι λειτουργικό σύστημα όσο και πλατφόρμα ανάπτυξης.

Για εσάς και για εμένα, θα ήταν σαν να φορτώσετε την εφαρμογή γραφείου μας, αλλάζοντας άψογα έναν επεξεργαστή κειμένου και ένα υπολογιστικό φύλλο, και ακριβώς όπως μετατρέποντας απρόσκοπτα σε ένα μαζικά multiplayer online παιχνίδι ρόλων.

Ουσιαστικά, κάθε δικτυακός τόπος θα είναι μια δική του εφαρμογή και θα μπορούσαμε εύκολα να μεταβούμε από μια ιστοσελίδα / εφαρμογή στην επόμενη.

Τι πιστεύετε ότι θα φέρει το Web 3.0;