Δάχτυλο - εντολή Linux / Unix

finger - user information lookup

Σύνοψη

δάχτυλο [- lmsp ] [ χρήστης ... ] [ χρήστης @ κεντρικός υπολογιστής ... ]

Περιγραφή

Το δάχτυλο εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες του συστήματος .

Επιλογές

-μικρό

Το δάκτυλο εμφανίζει το όνομα σύνδεσης χρήστη, το πραγματικό όνομα, το όνομα του τερματικού και την κατάσταση εγγραφής (ως `` '' μετά το όνομα του τερματικού εάν δεν υπάρχει άδεια εγγραφής), χρόνος αναμονής, χρόνος σύνδεσης, τοποθεσία γραφείου και αριθμός τηλεφώνου γραφείου.

Η ώρα σύνδεσης εμφανίζεται ως μήνα, ημέρα, ώρες και λεπτά, εκτός εάν προηγείται περισσότερο από έξι μήνες, οπότε εμφανίζεται το έτος και όχι οι ώρες και τα λεπτά.

Άγνωστες συσκευές, καθώς και ανύπαρκτοι χρόνοι αναμονής και σύνδεσης εμφανίζονται ως μεμονωμένοι αστερίσκοι.

-μεγάλο

Δημιουργεί μια μορφή πολλαπλών γραμμών που εμφανίζει όλες τις πληροφορίες που περιγράφονται για την επιλογή - s , καθώς και τον οικείο κατάλογο του χρήστη, τον αριθμό τηλεφώνου στο σπίτι, το κέλυφος σύνδεσης, την κατάσταση αλληλογραφίας και το περιεχόμενο των αρχείων `.plan ''` `. project '' `` .pgpkey '' και `` .forward '' από τον αρχικό κατάλογο του χρήστη.

Οι αριθμοί τηλεφώνου που καθορίζονται ως έντεκα ψηφία εκτυπώνονται ως `` + N-NNN-NNN-NNNN ''. Οι αριθμοί που καθορίζονται ως δέκα ή επτά ψηφία τυπώνονται ως το κατάλληλο υποσύνολο αυτής της συμβολοσειράς. Οι αριθμοί που ορίζονται ως πέντε ψηφία τυπώνονται ως `` xN-NNNN ''. Οι αριθμοί που ορίζονται ως τέσσερα ψηφία τυπώνονται ως `` xNNNN ''.

Εάν η άδεια εγγραφής έχει απορριφθεί στη συσκευή, η φράση `` (μηνύματα σβηστά) '' επισυνάπτεται στη γραμμή που περιέχει το όνομα της συσκευής. Μία καταχώρηση ανά χρήστη εμφανίζεται με την επιλογή - l . εάν ένας χρήστης έχει συνδεθεί πολλές φορές, οι πληροφορίες τερματικού επαναλαμβάνονται μία φορά ανά είσοδο.

Η κατάσταση αλληλογραφίας εμφανίζεται ως `` No Mail. '' Αν δεν υπάρχει καθόλου ταχυδρομείο, `` Mail διαβάσει τελευταία DDD MMM ## HH: MM YYYY (TZ) '' αν το άτομο έχει εξετάσει το γραμματοκιβώτιό τους, , ή "Νέο μήνυμα που ελήφθη ...", "Μη αναγνωσμένο από ..." αν έχει νέο μήνυμα.

Αποτρέπει την εμφάνιση του περιεχομένου των αρχείων `.plan ''` `.project '' και` `.pgpkey '' της επιλογής - l .

-m

Αποτρέψτε την αντιστοίχιση των ονομάτων χρηστών . Ο χρήστης είναι συνήθως ένα όνομα σύνδεσης. Ωστόσο, η αντιστοίχιση θα γίνει επίσης με τα πραγματικά ονόματα των χρηστών, εκτός εάν παρέχεται η επιλογή - m . Όλο το όνομα που ταιριάζει με το δάχτυλο δεν είναι ευαίσθητο σε περίπτωση.

Εάν δεν έχουν οριστεί επιλογές, το δάχτυλο προεπιλογεί την έξοδο στυλ - l εάν παρέχονται τελεστές, διαφορετικά στο στυλ του - s . Σημειώστε ότι ορισμένα πεδία μπορεί να λείπουν, σε οποιαδήποτε μορφή, εάν δεν είναι διαθέσιμες πληροφορίες γι 'αυτές.

Εάν δεν έχουν οριστεί παραμέτρους, το δάκτυλο θα εκτυπώσει μια καταχώρηση για κάθε χρήστη που είναι συνδεδεμένος στο σύστημα.

Το δάκτυλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση χρηστών σε απομακρυσμένο μηχάνημα. Η μορφή είναι να καθορίσετε έναν χρήστη ως `` host @ host '' ή '' @host '' όπου η προεπιλεγμένη μορφή εξόδου για το πρώτο είναι το στυλ - l και η προεπιλεγμένη μορφή εξόδου για το τελευταίο είναι το ύφος - s . Η επιλογή - l είναι η μόνη που μπορεί να μεταφερθεί σε απομακρυσμένο μηχάνημα.

Εάν η τυπική έξοδος είναι μια πρίζα, το δάκτυλο θα εκπέμψει μια επιστροφή μεταφοράς (^ M) πριν από κάθε γραμμή τροφοδοσίας (^ J). Αυτό γίνεται για την επεξεργασία των απομακρυσμένων αιτημάτων των δακτύλων όταν ενεργοποιούνται από το fingerd (8).

Δείτε επίσης

w (1)

Σημαντικό: Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας.