Χρήση της εντολής του Mount Linux

Ένας γρήγορος οδηγός για τη χρήση των εντολών mount Linux και umount

Η εντολή Linux Mount χρησιμοποιείται για την συναρμολόγηση USB, DVD, κάρτες SD και άλλων τύπων συσκευών αποθήκευσης σε έναν υπολογιστή Linux. Το Linux χρησιμοποιεί μια δομή δέντρου καταλόγου . Εκτός εάν η συσκευή αποθήκευσης είναι τοποθετημένη στη δομή του δέντρου, ο χρήστης δεν μπορεί να ανοίξει κανένα από τα αρχεία στη συσκευή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις εντολές Mount και Umount στο Linux

Το ακόλουθο παράδειγμα απεικονίζει την τυπική χρήση της εντολής Mount για την επισύναψη του καταλόγου αρχείων μιας συσκευής στο δέντρο καταλόγου αρχείων του συστήματος Linux . Οι εξωτερικές συσκευές μέσων αποθήκευσης συνήθως τοποθετούνται σε υποκαταλόγους του καταλόγου "/ mnt", αλλά μπορούν να τοποθετηθούν από προεπιλογή σε οποιονδήποτε άλλο κατάλογο δημιουργήθηκε από τον χρήστη. Σε αυτό το παράδειγμα, έχει εισαχθεί ένα CD στη μονάδα CD του υπολογιστή. Για να δείτε τα αρχεία στο CD, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού στο Linux και πληκτρολογήστε:

mount / dev / cdrom / mnt / cdrom

Αυτή η εντολή συνδέει τη συσκευή "/ dev / cdrom" (μονάδα δίσκου CD ROM) με τον κατάλογο "/ mnt / cdrom", ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία και τους καταλόγους στο δίσκο CD ROM κάτω από τον κατάλογο "/ mnt / cdrom". Ο κατάλογος "/ mnt / cdrom" ονομάζεται σημείο προσάρτησης και πρέπει να υπάρχει ήδη όταν εκτελείται αυτή η εντολή. Το σημείο προσάρτησης γίνεται ο ριζικός κατάλογος του συστήματος αρχείων της συσκευής.

umount / mnt / cdrom

Αυτή η εντολή αποσυνδέει τη μονάδα CD ROM. Αφού εκτελεστεί αυτή η εντολή, τα αρχεία και οι κατάλογοι στο CD ROM είναι πλέον προσβάσιμα από την δέντρο καταλόγου του συστήματος Linux.

umount / dev / cdrom

Αυτό έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την προηγούμενη εντολή - αποσυνδέει το CD ROM.

Κάθε τύπος συσκευής έχει διαφορετικό σημείο προσάρτησης. Στα παραδείγματα αυτά, το σημείο προσάρτησης είναι ο κατάλογος "/ mnt / cdrom". Τα προεπιλεγμένα σημεία συναρμολόγησης για τις διάφορες συσκευές ορίζονται στο αρχείο "/ etc / fstab".

Ορισμένες διανομές Linux χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται automount, το οποίο τοποθετεί αυτόματα όλα τα διαμερίσματα και τις συσκευές που αναφέρονται στο / etc / fstab.

Πώς να κάνετε ένα Mount Point

Εάν η συσκευή στην οποία προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση δεν έχει προεπιλεγμένο σημείο τοποθέτησης που αναφέρεται στο "/ etc / fstab", πρέπει πρώτα να κάνετε ένα σημείο συναρμολόγησης. Για παράδειγμα, αν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια κάρτα SD από μια φωτογραφική μηχανή, αλλά η κάρτα SD δεν περιλαμβάνεται στο "/ etc / fstab", μπορείτε να το κάνετε από το παράθυρο του τερματικού:

Τοποθετήστε την κάρτα SD στη συσκευή ανάγνωσης SD, είτε ενσωματωμένη είτε εξωτερική.

Πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή για να ορίσετε τις συσκευές που είναι προσβάσιμες στον υπολογιστή:

/ fdisk -l

Καταγράψτε το όνομα της συσκευής που έχει αντιστοιχιστεί στην κάρτα SD. Θα είναι σε μορφή παρόμοια με "/ dev / sdc1" και θα εμφανίζεται στην αρχή μιας από τις γραμμές.

Χρησιμοποιώντας την εντολή mkdir , πληκτρολογήστε:

mkdir / mnt / SD

Αυτό δημιουργεί ένα νέο σημείο σύνδεσης για την κάρτα SD της φωτογραφικής μηχανής. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το "/ mnt / SD" στην εντολή mount μαζί με το όνομα της συσκευής που γράψατε για να τοποθετήσετε την κάρτα SD.

mount / dev / sdc1 / mnt / SD