Τα φώτα αισθητήρα της οθ νης πίεσης ελαστικών συνεχίζουν να λειτουργούν

Όταν ανάβει το σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών (TPMS) στην ταμπέλα σας, σημαίνει συνήθως ότι η πίεση του αέρα σε ένα ή περισσότερα από τα ελαστικά σας έχει πέσει κάτω από το αναμενόμενο επίπεδο. Το φως μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί λανθασμένα από έναν κακό αισθητήρα και μπορεί επίσης να ανάψει και να πάει πίσω, φαινομενικά τυχαία.

Εάν έχετε ένα φως TPMS, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αποτελεί αντικατάσταση για τακτική συντήρηση. Ενώ ένα φως TPMS έρχεται μπορεί να είναι μια μεγάλη προειδοποίηση μπροστά σε μια επικείμενη έκτακτη ανάγκη, δεν υπάρχει αντικατάσταση για φυσικό έλεγχο των ελαστικών σας με ένα μετρητή και συμπλήρωση τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Τι σημαίνει πραγματικά το φως TPMS;

Όταν έχετε ένα αυτοκίνητο που έχει ένα TPMS, αυτό σημαίνει ότι κάθε ελαστικό έχει έναν ασύρματο αισθητήρα μέσα του. Κάθε αισθητήρας μεταδίδει δεδομένα στον υπολογιστή και ο υπολογιστής ενεργοποιεί τη λυχνία TPMS εάν οποιοσδήποτε από τους αισθητήρες εμφανίζει τιμή πίεσης υψηλότερη ή χαμηλότερη από την ασφαλή περιοχή λειτουργίας.

Ενώ η καλύτερη ανταπόκριση σε ένα φως TPMS έρχεται για να ελέγξει την πίεση των ελαστικών με ένα χειροκίνητο μετρητή, το φως μπορεί πραγματικά να μεταφέρει ορισμένες πολύ σημαντικές πληροφορίες αν ξέρετε τι να ψάξετε.

Το φως TPMS ανάβει κατά την οδήγηση

Φως συμπεριφορά: Έρχεται και παραμένει σε λειτουργία.

Τι σημαίνει: Η πίεση αέρα είναι χαμηλή σε τουλάχιστον ένα ελαστικό.

Τι πρέπει να κάνετε: Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών με ένα χειροκίνητο περιτύπωμα το συντομότερο δυνατόν.

Μπορείτε ακόμα να οδηγήσετε: Ενώ μπορείτε να οδηγήσετε με το φως TPMS, να έχετε κατά νου ότι ένα ή περισσότερα από τα ελαστικά σας μπορεί να είναι πολύ χαμηλά στην πίεση του αέρα. Το όχημά σας μπορεί να μην χειρίζεται όπως περιμένετε και η οδήγηση σε ένα επίπεδο λάστιχο μπορεί να το καταστρέψει.

Το φως TPMS ανάβει και εξέρχεται

Φωτεινή Συμπεριφορά: Ανάβει και στη συνέχεια σβήνει φαινομενικά τυχαία.

Τι σημαίνει : Η πίεση των ελαστικών είναι τουλάχιστον ένα ελαστικό είναι πιθανώς πολύ κοντά στον ελάχιστο ή τον μέγιστο ονομαστικό πληθωρισμό. Καθώς ο αέρας συστέλλεται λόγω κρύου ή θερμαίνεται, ο αισθητήρας ενεργοποιείται .

Τι πρέπει να κάνετε : Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών και ρυθμίστε την.

Μπορείτε ακόμα να οδηγήσετε: Η πίεση του αέρα είναι πιθανώς κοντά στο σημείο που πρέπει να είναι, έτσι είναι συνήθως ασφαλές να οδηγείτε. Λάβετε υπόψη ότι το όχημα μπορεί να μην χειρίζεται τον τρόπο που το περιμένετε.

Το φως TPMS αναβοσβήνει πριν την ενεργοποίηση

Φως Συμπεριφορά: Αναβοσβήνει για ένα λεπτό περίπου κάθε φορά που ξεκινάτε τον κινητήρα και στη συνέχεια παραμένει αναμμένο.

Τι σημαίνει : Το TPMS πιθανώς δεν λειτουργεί σωστά και δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε αυτό.

Τι πρέπει να κάνετε : Πάρτε το αυτοκίνητό σας σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό το συντομότερο δυνατόν. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας χειροκίνητα στο μεταξύ.

Μπορείτε ακόμα να οδηγήσετε: Αν ελέγξετε την πίεση του αέρα στα λάστιχά σας, και είναι εντάξει, τότε είστε ασφαλείς να οδηγείτε. Απλά μην υπολογίζετε στο TPMS για να σας προειδοποιήσει για κάποιο πρόβλημα.

Πίεση ελαστικών και αλλαγή θερμοκρασίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ελαστικά σας θα είναι γεμάτα με αέρα που είναι πανομοιότυπος με τον ατμοσφαιρικό αέρα στην ατμόσφαιρα. Η μόνη πραγματική εξαίρεση είναι εάν είναι γεμάτες με άζωτο, αλλά οι ίδιοι κανόνες θερμοδυναμικής ισχύουν τόσο για το στοιχειακό άζωτο όσο και για το μείγμα αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου και άλλων στοιχείων που συνθέτουν τον αέρα που αναπνέουμε και αντλούμε στα ελαστικά.

Σύμφωνα με τον ιδανικό νόμο για το αέριο, αν μειωθεί η θερμοκρασία ενός δεδομένου όγκου αερίου, μειώνεται επίσης η πίεση. Δεδομένου ότι τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου είναι περισσότερο ή λιγότερο κλειστό σύστημα, αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όταν η θερμοκρασία του αέρα σε ένα ελαστικό πέσει κάτω, η πίεση του αέρα στο ελαστικό επίσης μειώνεται.

Το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια, δεδομένου ότι η πίεση του αέρα σε ένα ελαστικό θα αυξηθεί εάν η θερμοκρασία του αέρα ανεβαίνει. Το αέριο επεκτείνεται καθώς θερμαίνεται, δεν έχει να πάει πουθενά καθώς είναι παγιδευμένο στο ελαστικό, και η πίεση αυξάνεται.

Το ακριβές ποσό που αυξάνει ή μειώνεται η πίεση των ελαστικών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι ότι μπορείτε να περιμένετε ένα ελαστικό να χάσει περίπου 1 PSI ανά 10 βαθμούς Φαρενάιτ στη μείωση της θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα και αντιστρόφως να κερδίσει 1 PSI ανά 10 βαθμούς Φαρενάιτ καθώς το περιβάλλον θερμαίνεται.

Κρύα χειμερινά συστήματα παρακολούθησης της θερμοκρασίας του καιρού και των ελαστικών

Σε περιπτώσεις όπου ένα πρόβλημα TPMS εμφανίζεται μόνο το χειμώνα, είναι δίκαιο να ποντάρετε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουν κάτι να κάνουν με αυτό, ειδικά σε περιοχές όπου οι χειμώνες είναι εξαιρετικά κρύο. Για παράδειγμα, εάν τα ελαστικά ενός οχήματος πληρώνονταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν 80 μοίρες και δεν έγινε τίποτα καθώς ο χειμώνας έλασης και οι εξωτερικές θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το πάγωμα, αυτό μόνο θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια 5 PSI αιώρηση στο ελαστικό πίεση.

Εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα όπου η λυχνία TPMS ανάβει το πρωί, αλλά σβήνει αργότερα την ημέρα ή εάν η πίεση των ελαστικών φαίνεται ωραία με ένα μετρητή μετά από μια οδήγηση λίγο, ένα παρόμοιο ζήτημα θα μπορούσε να είναι δουλειά.

Όταν οδηγείτε ένα αυτοκίνητο, η τριβή προκαλεί τη θέρμανση των ελαστικών, γεγονός που προκαλεί επίσης τον ζέσταμα του αέρα μέσα στα ελαστικά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι κατασκευαστές συστήνουν να γεμίζουν τα ελαστικά όταν είναι κρύα, αντί όταν είναι καυτά από το να οδηγούνται. Υπάρχει λοιπόν μια πολύ μεγάλη πιθανότητα τα ελαστικά σας να είναι υπό προδιαγραφή το πρωί και στη συνέχεια να φαίνονται καλά αργότερα την ημέρα που ένας μηχανικός τους ελέγχει.

Έλεγχος της πίεσης ελαστικών απέναντι στην εμπλοκή του TPMS Light

Εάν ελέγξετε τα ελαστικά το πρωί, προτού να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας καθόλου και η πίεση δεν είναι χαμηλή, αλλά το φως εξακολουθεί να αναβοσβήνει όταν οδηγείτε, τότε πιθανότατα έχετε έναν κακό αισθητήρα TPMS. Δεν είναι τρομερά συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει και μερικά προϊόντα, όπως τα ενέσιμα μίγματα fix-a-flat μπορούν να επιταχύνουν την κατάρρευση ενός αισθητήρα TPMS υπό ορισμένες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, αν διαπιστώσετε ότι η πίεση είναι χαμηλή όταν τα ελαστικά είναι πετρώματα, τότε αυτό είναι το πρόβλημα. Η πλήρωση των ελαστικών με τις ψυχρές προδιαγραφές, όταν είναι πραγματικά κρύες, σχεδόν σίγουρα θα απαλλαγούμε από το θέμα του φωτός TPMS που εμφανίζεται επανειλημμένα στους ψυχρούς χειμερινούς καιρούς.

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλή ιδέα να ελέγξετε και να προσαρμόσετε την πίεση των ελαστικών καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η ιδέα να τοποθετηθούν τα ελαστικά "πτώση αέρα" ή "άνοιξη αέρα" μπορεί να φαίνεται σαν ένα αστείο, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές πίεσης λόγω της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, όπως αλλαγές εποχές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τα φώτα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών.