Πώς να επανατοποθετήσετε εσωτερικά δεδομένα και καλώδια τροφοδοσίας

Πολλά καλώδια τροφοδοσίας και καλώδια δεδομένων υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή σας, παρέχοντας τροφοδοσία σε διάφορα εξαρτήματα και επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ συσκευών.

Η μητρική πλακέτα διαθέτει έναν ή περισσότερους συνδετήρες ισχύος, όπως και συσκευές όπως σκληρούς δίσκους , οπτικές μονάδες δίσκου και κάποιες κάρτες γραφικών . Όλες αυτές οι συσκευές συνδέονται στη μητρική πλακέτα μέσω της χρήσης καλωδίων διεπαφής δεδομένων (συνήθως καλώδια IDE ).

Μπορείτε να δείτε πώς συνδέονται όλες αυτές οι συσκευές ο ένας με τον άλλο κάνοντας μια περιήγηση στο εσωτερικό του υπολογιστή σας .

Σημείωση: Αυτές οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τα βήματα αυτού του οδηγού δείχνουν πώς να επανατοποθετήσετε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων μόνο σε σκληρό δίσκο. Ωστόσο, η λογική είναι η ίδια με τα άλλα καλώδια και τις συνδέσεις μέσα στον υπολογιστή σας.

01 από 08

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή και ανοίξτε την θήκη του υπολογιστή

Ανοίξτε την θήκη υπολογιστών. © Tim Fisher

Προτού μπορέσετε να επανατοποθετήσετε οποιαδήποτε εσωτερικά δεδομένα ή καλώδιο τροφοδοσίας, πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή και να ανοίξετε τη θήκη.

Για λεπτομερή βήματα σχετικά με το άνοιγμα της θήκης του υπολογιστή σας, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανοίγματος θήκης θωρακισμένου υπολογιστή με τυποποιημένες βίδες . Για βιδωτά πλαίσια, αναζητήστε κουμπιά ή μοχλούς στις πλευρές ή στο πίσω μέρος του υπολογιστή που χρησιμοποιούνται για την απελευθέρωση της θήκης.

Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες, ανατρέξτε στον υπολογιστή σας ή στο εγχειρίδιο περιπτώσεων για να καθορίσετε τον τρόπο ανοίγματος της υπόθεσης ή ανατρέξτε στη σελίδα μας Λήψη περισσότερης βοήθειας για περισσότερες ιδέες για βοήθεια.

02 από 08

Αφαιρέστε τα εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας και τα προσαρτήματα

Αφαιρέστε τα εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας και τα προσαρτήματα. © Tim Fisher

Προτού μπορέσετε να επανατοποθετήσετε τυχόν καλώδια στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, πρέπει να αποσυνδέσετε οποιαδήποτε εξωτερικά καλώδια τροφοδοσίας, για να είστε ασφαλείς. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν άλλα εξωτερικά καλώδια και συνημμένα που μπορεί να σας αρέσουν.

Αυτό είναι συνήθως ένα καλό βήμα για να ολοκληρωθεί κατά το άνοιγμα της υπόθεσης, αλλά αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, τώρα είναι η ώρα.

03 του 08

Αφαιρέστε και επανασυνδέστε τα καλώδια ισχύος της συσκευής και της μητρικής πλακέτας

Αφαιρέστε και επανασυνδέστε τα καλώδια τροφοδοσίας. © Tim Fisher

Μόλις ανοίξετε την θήκη του υπολογιστή σας, εντοπίστε, αποσυνδέστε και στη συνέχεια στερεώστε ξανά σταθερά κάθε καλώδιο τροφοδοσίας μέσα στον υπολογιστή σας.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές συνδετήρων ισχύος μέσα στον υπολογιστή σας, αλλά όλες αυτές, εκτός από τη μεγάλη που συνδέεται με τη μητρική πλακέτα, θα είναι μικρές και σχετικά επίπεδες. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ως προς το τι είναι ένας βύσμα τροφοδοσίας, ακολουθήστε το καλώδιο. Εάν μπορείτε να το εντοπίσετε πίσω στην τροφοδοσία τότε είναι μια υποδοχή τροφοδοσίας.

Όλες οι περιφερειακές συσκευές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας θα διαθέτουν υποδοχή τροφοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων σκληρών δίσκων, μονάδων οπτικών δίσκων (όπως CD / DVD / Blu-ray drives) και δισκέτας . Η ίδια η μητρική πλακέτα θα έχει επίσης ένα μεγάλο βύσμα τροφοδοσίας και πολύ συχνά επίσης έναν μικρό 4, 6 ή 8 ακροδέκτη ισχύος κοντά στην CPU.

Οι περισσότερες κάρτες γραφικών υψηλής τεχνολογίας απαιτούν επίσης ανεξάρτητη ισχύ και συνεπώς έχουν συνδετήρες ρεύματος.

Σημείωση: Εφόσον ο βύσμα τροφοδοσίας είναι του ίδιου τύπου, δεν έχει σημασία ποια είναι συνδεδεμένη στη συσκευή.

04 του 08

Αφαιρέστε το καλώδιο διεπαφής δεδομένων από την πρώτη συσκευή

Αφαιρέστε το καλώδιο διασύνδεσης δεδομένων. © Tim Fisher

Επιλέξτε μια συσκευή για την οποία συνεργάζεστε (για παράδειγμα, ένας από τους σκληρούς δίσκους σας) και αποσυνδέστε προσεκτικά το καλώδιο δεδομένων από το τέλος της συσκευής και από το τέλος της μητρικής πλακέτας.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε ολόκληρο το καλώδιο από τον υπολογιστή - απλώς ανοίξτε και τα δύο άκρα. Είστε ευπρόσδεκτοι να αφαιρέσετε ολόκληρο το καλώδιο αν σκοπεύετε να βελτιώσετε τη διαχείριση των καλωδίων μέσα στον υπολογιστή σας, αλλά δεν είναι απαραίτητο να επαναφέρετε τα καλώδια σας με επιτυχία.

05 του 08

Επανασυνδέστε το καλώδιο διασύνδεσης δεδομένων από την πρώτη συσκευή

Επανασυνδέστε το καλώδιο διασύνδεσης δεδομένων. © Tim Fisher

Αφού αποσυνδέσετε και τα δύο άκρα του καλωδίου δεδομένων, συνδέστε το κάθε άκρο πίσω, όπως τα βρήκατε.

Σημαντικό: Μην προσπαθήσετε να επανατοποθετήσετε κάθε καλώδιο δεδομένων ταυτόχρονα ή πιθανόν να πάρετε σύγχυση σχετικά με το καλώδιο που πήγε εκεί. Εάν επρόκειτο να συνδέσετε τυχαία μια συσκευή σε διαφορετική θύρα στη μητρική πλακέτα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να αλλάξετε τον τρόπο ρύθμισης που μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της σωστής εκκίνησης του υπολογιστή σας.

06 του 08

Αφαιρέστε και επανασυνδέστε τα υπόλοιπα καλώδια δεδομένων

Αφαιρέστε και επανασυνδέστε τα καλώδια δεδομένων. © Tim Fisher

Μια συσκευή τη φορά, επαναλάβετε το βήμα 4 και το βήμα 5 για κάθε συσκευή που απομένει με ένα καλώδιο δεδομένων που έχετε μέσα στον υπολογιστή σας.

Ορισμένες πρόσθετες συσκευές που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε που χρησιμοποιούν καλώδια δεδομένων περιλαμβάνουν σκληρούς δίσκους, μονάδες οπτικών δίσκων, κάρτες γραφικών υψηλής ποιότητας και κάρτες ήχου, δισκέτες και πολλά άλλα.

07 του 08

Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων είναι σωστά επανασυνδεδεμένα

Ελέγξτε τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων. © Tim Fisher

Ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε κάθε συσκευή και περιοχή της μητρικής πλακέτας με την οποία εργαστήκατε και βεβαιωθείτε ότι έχουν συνδεθεί τα σωστά καλώδια ισχύος και δεδομένων.

08 από 08

Κλείστε την θήκη του υπολογιστή

Κλείστε την θήκη του υπολογιστή. © Tim Fisher

Τώρα που έχετε επανατοποθετήσει όλα τα καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, θα πρέπει να κλείσετε την θήκη σας και να συνδέσετε τον υπολογιστή σας ξανά.

Όπως περιγράψαμε για λίγο στο βήμα 1, οι περιπτώσεις για επιτραπέζιους υπολογιστές έρχονται σε πολλές μορφές. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για το κλείσιμο της θήκης του υπολογιστή σας, ελέγξτε τον υπολογιστή σας ή το εγχειρίδιο του κιβωτίου.

Σημείωση: Εάν ο υπολογιστής σας τροφοδοτούσε σωστά, προτού επανατοποθετήσετε τα εσωτερικά καλώδια, αλλά δεν είναι μετά την επανεγκατάσταση, ακολουθήστε ξανά τα βήματα αυτού του οδηγού. Ενδεχομένως να έχετε ξεχάσει να συνδέσετε σωστά το καλώδιο τροφοδοσίας ή το καλώδιο δεδομένων.Αν έχετε επανατοποθετήσει τα εσωτερικά καλώδια τροφοδοσίας και δεδομένων ως μέρος ενός βήματος αντιμετώπισης προβλημάτων, θα πρέπει να ελέγξετε αν η επανεγκατάσταση διορθώνει το πρόβλημα. Αν όχι, συνεχίστε με ό, τι αντιμετώπισε.