Τι είναι τα WEP, WPA και WPA2; Ποια είναι η καλύτερη;

WEP vs WPA vs WPA2 - Ξέρτε γιατί οι διαφορές έχουν σημασία

Τα ακρωνύμια WEP, WPA και WPA2 αναφέρονται σε διαφορετικά ασύρματα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης που προορίζονται για την προστασία των πληροφοριών που στέλνετε και λαμβάνετε μέσω ασύρματου δικτύου. Επιλέγοντας το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιήσετε για το δικό σας δίκτυο μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένο αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις διαφορές τους.

Ακολουθεί μια ματιά στην ιστορία και τη σύγκριση αυτών των πρωτοκόλλων, ώστε να καταλήξετε σε ένα συμπερασματικό συμπέρασμα σχετικά με το οποίο ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε για το δικό σας σπίτι ή επιχείρηση.

Τι σημαίνουν και ποια να χρησιμοποιηθούν

Αυτά τα ασύρματα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης δημιουργήθηκαν από την Wi-Fi Alliance, μια ένωση περισσότερων από 300 εταιρειών στον κλάδο των ασύρματων δικτύων. Το πρώτο πρωτόκολλο που δημιούργησε η Συμμαχία Wi-Fi ήταν το WEP ( Wired Equivalent Privacy ), το οποίο εισήχθη στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το WEP, ωστόσο, είχε σοβαρές αδυναμίες ασφάλειας και έχει αντικατασταθεί από το WPA ( Wi-Fi Protected Access ). Παρά το γεγονός ότι είναι εύκολα hacked, εντούτοις, οι συνδέσεις WEP εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως και μπορεί να παρέχουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στους πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν το WEP ως πρωτόκολλο κρυπτογράφησης για τα ασύρματα δίκτυά τους.

Ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται το WEP είναι πιθανό είτε επειδή δεν έχουν αλλάξει την προεπιλεγμένη ασφάλεια στα σημεία ασύρματης πρόσβασης / δρομολογητές τους είτε επειδή αυτές οι συσκευές είναι παλαιότερες και δεν έχουν δυνατότητα WPA ή υψηλότερης ασφάλειας.

Ακριβώς όπως η WPA αντικατέστησε το WEP, το WPA2 αντικατέστησε το WPA ως το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο ασφαλείας. Το WPA2 υλοποιεί τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης δεδομένων "κυβερνητικής ποιότητας". Από το 2006, όλα τα προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί με Wi-Fi πρέπει να χρησιμοποιούν ασφάλεια WPA2.

Αν ψάχνετε για μια νέα ασύρματη κάρτα ή συσκευή, βεβαιωθείτε ότι είναι επισημασμένη ως Wi-Fi CERTIFIED ™, ώστε να γνωρίζετε ότι συμμορφώνεται με τα πιο πρόσφατα πρότυπα ασφαλείας. Για υπάρχουσες συνδέσεις, βεβαιωθείτε ότι το ασύρματο δίκτυό σας χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο WPA2, ιδιαίτερα όταν μεταδίδει εμπιστευτικές προσωπικές ή επιχειρηματικές πληροφορίες.

Εφαρμογή ασύρματης ασφάλειας

Για να μεταβείτε απευθείας στην κρυπτογράφηση του δικτύου σας, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος κρυπτογράφησης του ασύρματου δικτύου σας . Ωστόσο, συνεχίστε να διαβάζετε εδώ για να μάθετε πώς ισχύει η ασφάλεια για το δρομολογητή και τον πελάτη που συνδέεται με αυτόν.

Χρήση του WEP / WPA / WPA2 στο ασύρματο σημείο πρόσβασης ή στο δρομολογητή

Κατά τη διάρκεια της αρχικής ρύθμισης, τα περισσότερα ασύρματα σημεία πρόσβασης και δρομολογητές σας επιτρέπουν σήμερα να επιλέξετε το πρωτόκολλο ασφαλείας που θα χρησιμοποιήσετε. Αν και αυτό είναι φυσικά καλό, κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να το αλλάξουν.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η συσκευή μπορεί να ρυθμιστεί με WEP από προεπιλογή, κάτι που τώρα γνωρίζουμε ότι δεν είναι ασφαλές. Ή, ακόμη χειρότερα, ο δρομολογητής μπορεί να είναι εντελώς ανοικτός χωρίς κρυπτογράφηση και κωδικό πρόσβασης καθόλου.

Εάν ρυθμίζετε το δικό σας δίκτυο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το WPA2 ή, στο ελάχιστο, το WPA.

Χρησιμοποιώντας το WEP / WPA / WPA2 στην πλευρά του πελάτη

Η πλευρά του πελάτη είναι ο φορητός υπολογιστής, ο επιτραπέζιος υπολογιστής, το smartphone κ.λπ.

Όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε για πρώτη φορά σύνδεση σε ένα ασύρματο δίκτυο με δυνατότητα ασφαλείας, θα σας ζητηθεί να εισαγάγετε το κλειδί ασφαλείας ή τη φράση πρόσβασης για να συνδεθείτε με επιτυχία στο δίκτυο. Αυτό το κλειδί ή φράση πρόσβασης είναι ο κώδικας WEP / WPA / WPA2 που εισήγατε στο δρομολογητή σας όταν ρυθμίσατε την ασφάλεια.

Αν συνδέεστε σε ένα επιχειρηματικό δίκτυο, το πιθανότερο είναι να παρέχεται από το διαχειριστή του δικτύου.