Δημόσιες διευθύνσεις IP: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μια δημόσια διεύθυνση IP είναι μια διεύθυνση IP που ο οικιακός σας ή ο επιχειρησιακός δρομολογητής σας λαμβάνει από τον ISP σας. Απαιτούνται δημόσιες διευθύνσεις IP για κάθε υλικό δικτύου που είναι προσβάσιμο από το κοινό, όπως για τον οικιακό σας δρομολογητή καθώς και για τους διακομιστές που φιλοξενούν ιστότοπους.

Οι δημόσιες διευθύνσεις IP είναι αυτό που διαφοροποιεί όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δημόσιο διαδίκτυο. Κάθε συσκευή που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιεί μια μοναδική διεύθυνση IP. Στην πραγματικότητα, μια δημόσια διεύθυνση IP ονομάζεται μερικές φορές IP διαδικτύου .

Αυτή είναι η διεύθυνση που κάθε πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου χρησιμοποιεί για την προώθηση αιτημάτων στο διαδίκτυο σε ένα συγκεκριμένο σπίτι ή επιχείρηση, όπως και το πώς ένα αυτοκίνητο παράδοσης χρησιμοποιεί τη φυσική σας διεύθυνση για να προωθήσει πακέτα στο σπίτι σας.

Σκεφτείτε τη δημόσια διεύθυνση IP σας ως οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση έχετε. Για παράδειγμα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και η διεύθυνση κατοικίας σας είναι και οι δύο εντελώς μοναδικές για εσάς, γι 'αυτό και η αποστολή αλληλογραφίας στις διευθύνσεις αυτές εξασφαλίζει ότι πραγματικά φτάνουν σε εσάς και όχι σε κάποιον άλλο.

Η ίδια αποκλειστικότητα εφαρμόζεται στη διεύθυνση IP σας, ώστε τα ψηφιακά σας αιτήματα να αποστέλλονται στο δίκτυό σας ... και όχι σε κάποιον άλλο.

Ιδιωτικές έναντι δημόσιων διευθύνσεων IP

Μια ιδιωτική διεύθυνση IP , με τους περισσότερους τρόπους, είναι το ίδιο με μια δημόσια διεύθυνση IP. Είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό για όλες τις συσκευές πίσω από ένα δρομολογητή ή άλλη συσκευή που εξυπηρετεί διευθύνσεις IP.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις δημόσιες διευθύνσεις IP, οι συσκευές στο σπίτι σας μπορούν να έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιωτικές διευθύνσεις IP με τις συσκευές του πλησίον σας ή με οποιονδήποτε άλλον σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές διευθύνσεις είναι μη περιστρεφόμενες - οι συσκευές υλικού στο διαδίκτυο προγραμματίζονται για να εμποδίσουν συσκευές με ιδιωτική διεύθυνση IP να επικοινωνούν απευθείας με οποιαδήποτε άλλη διεύθυνση IP πέρα ​​από το δρομολογητή στον οποίο είναι συνδεδεμένοι.

Επειδή αυτές οι ιδιωτικές διευθύνσεις περιορίζονται από το να φτάσουν στο διαδίκτυο, χρειάζεστε μια διεύθυνση που μπορεί να φτάσει στον υπόλοιπο κόσμο, γι 'αυτό χρειάζεται μια δημόσια διεύθυνση IP. Αυτός ο τύπος ρύθμισης επιτρέπει σε όλες τις συσκευές του οικείου δικτύου να μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ του δρομολογητή και του ISP χρησιμοποιώντας μόνο μία διεύθυνση (δημόσια διεύθυνση IP).

Ένας άλλος τρόπος να εξετάσουμε αυτό είναι να σκεφτούμε το δρομολογητή στο σπίτι σας ως δική σας υπηρεσία παροχής Internet. Ενώ ο δρομολογητής σας εξυπηρετεί ιδιωτικές διευθύνσεις IP στις συσκευές που συνδέονται ιδιωτικά πίσω από το δρομολογητή σας, ο ISP σας παρέχει δημόσιες διευθύνσεις IP στις συσκευές που είναι δημόσια συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

Οι ιδιωτικές και δημόσιες διευθύνσεις χρησιμοποιούνται για επικοινωνία, αλλά το εύρος αυτής της επικοινωνίας είναι περιορισμένο με βάση τη διεύθυνση που χρησιμοποιείται.

Όταν προσπαθείτε να ανοίξετε έναν ιστότοπο από τον υπολογιστή σας, το αίτημα αποστέλλεται από τον υπολογιστή σας στο δρομολογητή σας ως ιδιωτική διεύθυνση IP, μετά από το οποίο ο δρομολογητής σας ζητά τον ιστότοπο από τον ISP σας χρησιμοποιώντας τη δημόσια διεύθυνση IP που έχει αντιστοιχιστεί στο δίκτυό σας. Μόλις γίνει η αίτηση, οι λειτουργίες αντιστρέφονται - ο ISP στέλνει τη διεύθυνση του ιστότοπου στον δρομολογητή σας, ο οποίος διαβιβάζει τη διεύθυνση στον υπολογιστή που το ζήτησε.

Εύρος δημόσιων διευθύνσεων IP

Ορισμένες διευθύνσεις IP προορίζονται για δημόσια χρήση και άλλες για ιδιωτική χρήση. Αυτό κάνει τις ιδιωτικές διευθύνσεις IP να μην μπορούν να φτάσουν στο δημόσιο διαδίκτυο - επειδή δεν μπορούν να επικοινωνούν σωστά αν δεν υπάρχουν πίσω από ένα δρομολογητή.

Οι ακόλουθες σειρές δεσμεύονται από την Αρχή Ηλεκτρονικών Αναγνωρισμένων Αριθμών (IANA) για χρήση ως ιδιωτικές διευθύνσεις IP:

Εξαιρουμένων των παραπάνω διευθύνσεων, οι δημόσιες διευθύνσεις IP κυμαίνονται από "1 ..." έως "191 ...".

Όλες οι διευθύνσεις "192 ..." δεν καταχωρούνται δημόσια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο πίσω από έναν δρομολογητή ως ιδιωτικές διευθύνσεις IP. Αυτή η περιοχή είναι όπου οι περισσότερες ιδιωτικές διευθύνσεις IP πέφτουν, γι 'αυτό και η προεπιλεγμένη διεύθυνση IP για τους περισσότερους δρομολογητές Linksys , D-Link , Cisco και NETGEAR είναι μια IP μέσα σε αυτό το σύνολο.

Πώς να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP σας

Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε την δημόσια διεύθυνση IP σας τις περισσότερες φορές, αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου η ύπαρξή της είναι σημαντική ή ακόμα και απαραίτητη, όπως όταν χρειάζεται να αποκτήσετε πρόσβαση στο δίκτυό σας ή έναν υπολογιστή μέσα σε αυτό, μακριά από το σπίτι ή από το σπίτι σας επιχείρηση.

Το πιο βασικό παράδειγμα θα ήταν όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης πρόσβασης . Έτσι, για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας στη Σαγκάη, αλλά πρέπει να "απομακρυνθείτε" στον υπολογιστή σας στο σπίτι σας, στο διαμέρισμά σας στο Ντένβερ, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διεύθυνση IP που είναι προσβάσιμη στο Διαδίκτυο Διεύθυνση IP που χρησιμοποιεί ο οικιακός σας δρομολογητής), ώστε να μπορείτε να δώσετε εντολή στο λογισμικό αυτό να συνδεθεί στη σωστή θέση.

Είναι εκπληκτικά εύκολο να βρείτε τη δημόσια διεύθυνση IP σας. Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε, απλά ανοίξτε έναν από αυτούς τους ιστότοπους στο smartphone, στο φορητό σας υπολογιστή, στον υπολογιστή σας ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Web: IP Chicken, WhatsMyIP.org, Who.is, WhatIsMyPublicIP.com ή WhatIsMyIPAddress .com.

Παρόλο που δεν είναι τόσο εύκολο όσο η χρήση ενός ιστότοπου, μπορεί επίσης συνήθως να βρει την δημόσια IP σας μέσω της σελίδας διαχείρισης του δρομολογητή σας. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό, είναι συνήθως η διεύθυνση IP της προεπιλεγμένης πύλης σας .

Το πιάσιμο? Θα πρέπει να το κάνετε αυτό από τον οικιακό σας υπολογιστή . Αν είστε ήδη μακριά, θα πρέπει να έχετε έναν φίλο ή συνεργάτη να το κάνει για σας. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία DDNS, κάποια από τα οποία είναι ακόμη δωρεάν. Το No-IP είναι ένα παράδειγμα, αλλά υπάρχουν και άλλα.

Γιατί αλλάζουν οι δημόσιες διευθύνσεις IP

Οι περισσότερες δημόσιες διευθύνσεις IP αλλάζουν και σχετικά συχνά. Οποιοσδήποτε τύπος διεύθυνσης IP που αλλάζει ονομάζεται δυναμική διεύθυνση IP .

Πίσω, όταν οι ISP ήταν ένα νέο πράγμα, οι χρήστες θα συνδεθούν στο διαδίκτυο για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα αποσυνδεθούν. Μια διεύθυνση IP που χρησιμοποιείται από έναν πελάτη θα ήταν στη συνέχεια ανοιχτή για χρήση από άλλη που χρειαζόταν για σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτός ο τρόπος εκχώρησης διευθύνσεων IP σήμαινε ότι ο ISP δεν θα χρειαζόταν να αγοράσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό από αυτούς. Αυτή η γενική διαδικασία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς είναι πάντα συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, τα περισσότερα δίκτυα που φιλοξενούν ιστότοπους θα έχουν στατικές διευθύνσεις IP επειδή θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν σταθερή πρόσβαση στο διακομιστή τους. Η κατοχή μιας διεύθυνσης IP που αλλάζει θα απέτρεπε τον σκοπό, καθώς οι εγγραφές DNS θα πρέπει να ενημερώνονται μόλις αλλάξει η IP, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητο χρόνο διακοπής.

Τα οικιακά δίκτυα, από την άλλη πλευρά, σχεδόν πάντα αποδίδονται δυναμικές διευθύνσεις IP για τον αντίθετο λόγο. Εάν ένας ISP έδωσε στο δίκτυο σας μια αμετάβλητη διεύθυνση, μπορεί να είναι πιο πιθανό να γίνει κατάχρηση από πελάτες που φιλοξενούν ιστότοπους από το σπίτι. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατοχή μιας στατικής διεύθυνσης IP είναι ακριβότερη από την κατοχή μιας δυναμικής διεύθυνσης IP. Οι υπηρεσίες DDNS, τις οποίες αναφέραμε προηγουμένως, είναι ένας τρόπος γύρω από αυτό ... σε κάποιο βαθμό.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα περισσότερα δίκτυα έχουν δημόσιες διευθύνσεις IP που αλλάζουν είναι επειδή οι στατικές διευθύνσεις IP απαιτούν περισσότερη διαχείριση και συνεπώς συνήθως κοστίζουν περισσότερο για έναν πελάτη παρά για έναν δυναμικό.

Για παράδειγμα, εάν μεταβαίνετε σε μια νέα τοποθεσία λίγα μίλια μακριά, αλλά χρησιμοποιείτε τον ίδιο ISP, έχοντας μια δυναμική αντιστοίχιση διεύθυνσης IP θα σήμαινε απλώς ότι θα λάβετε μια άλλη διεύθυνση IP που είναι διαθέσιμη από την ομάδα διευθύνσεων. Τα δίκτυα που χρησιμοποιούν στατικές διευθύνσεις θα πρέπει να επαναρυθμιστούν για να εφαρμοστούν στη νέα τους θέση.

Απόκρυψη της δημόσιας διεύθυνσης IP σας

Δεν μπορείτε να αποκρύψετε την δημόσια διεύθυνση IP από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, επειδή όλη η επισκεψιμότητά σας πρέπει να μετακινηθεί μέσω αυτών πριν φτάσετε σε οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο. Ωστόσο, μπορείτε να αποκρύψετε τη διεύθυνση IP σας από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε, καθώς και να κρυπτογραφήσετε όλες τις μεταφορές δεδομένων (αποκρύπτοντας έτσι την επισκεψιμότητα από τον ISP σας), φιλτράροντας πρώτα όλα τα δεδομένα σας μέσω ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN).

Πείτε, για παράδειγμα, ότι θέλετε να αποκρύπτεται η διεύθυνση IP σας από το Google.com . Κανονικά, κατά την πρόσβαση στον ιστότοπο της Google, θα μπορούν να δουν ότι η συγκεκριμένη δημόσια διεύθυνση IP σας έχει ζητήσει να προβάλετε τον ιστότοπό της. Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση σε έναν από τους ιστοτόπους εύρεσης IP από ψηλά θα τους έλεγαν ποιος είναι ο ISP σας. Δεδομένου ότι ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας γνωρίζει ποιες διευθύνσεις IP σας έχουν εκχωρηθεί, συγκεκριμένα, θα σήμαινε ότι η επίσκεψή σας στο Google θα μπορούσε να συνδεθεί απευθείας σε εσάς.

Χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία VPN, προσθέτετε άλλο ISP στο τέλος του αιτήματός σας πριν ανοίξετε τον ιστότοπο της Google.

Αφού συνδεθείτε σε ένα VPN, πραγματοποιείται η ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, μόνο αυτή τη φορά, αντί να βλέπει η διεύθυνση IP τη διεύθυνση IP που σας έχει αναθέσει ο ISP σας, βλέπουν τη διεύθυνση IP που έχει αντιστοιχίσει το VPN .

Έτσι, αν η Google ήθελε να σας εντοπίσει, θα έπρεπε να ζητήσει αυτές τις πληροφορίες από την υπηρεσία VPN αντί του ISP σας, γιατί και πάλι, αυτή είναι η διεύθυνση IP που είδαν πρόσβαση στον ιστότοπό τους.

Σε αυτό το σημείο, η ανωνυμία σας εξαρτάται από το αν η υπηρεσία VPN είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη διεύθυνση IP σας, η οποία φυσικά αποκαλύπτει την ταυτότητά σας. Η διαφορά μεταξύ των περισσότερων υπηρεσιών ISP και των περισσότερων υπηρεσιών VPN είναι ότι ένας ISP είναι πιο πιθανό να υποχρεωθεί από το νόμο να παραιτηθεί από το ποιος είναι αυτός που έχει πρόσβαση στον ιστότοπο, ενώ τα VPN υπάρχουν μερικές φορές σε χώρες που δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.

Υπάρχουν πολλές ελεύθερες και πληρωμένες υπηρεσίες VPN που προσφέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ψάχνετε για ένα που ποτέ δεν αποθηκεύει τα ημερολόγια κυκλοφορίας μπορεί να είναι μια καλή αρχή αν ανησυχείτε ότι ο ISP σας κατασκοπεύει.

Μερικές δωρεάν υπηρεσίες VPN περιλαμβάνουν το FreeVPN.me, το Hideman και το Faceless.ME. Ανατρέξτε στη λίστα προγραμμάτων του Free Software VPN για μερικές άλλες επιλογές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες διευθύνσεις IP

Οι δρομολογητές έχουν μια ιδιωτική διεύθυνση που ονομάζεται διεύθυνση IP προεπιλεγμένης πύλης . Με τρόπο παρόμοιο με το δίκτυό σας που διαθέτει μία διεύθυνση IP που επικοινωνεί με το δημόσιο διαδίκτυο, ο δρομολογητής σας διαθέτει μία διεύθυνση IP που επικοινωνεί με άλλα ιδιωτικά δίκτυα.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η εξουσιοδότηση για την κράτηση διευθύνσεων IP βασίζεται στο IANA, δεν αποτελούν κάποια κεντρική πηγή για όλη την διαδικτυακή κίνηση. Εάν μια εξωτερική συσκευή παραβιάζει το δίκτυό σας, δεν έχει καμία σχέση με το IANA.