Τα καλύτερα παιχνίδια Arcade του 1978 - Κλασικό έτος στην κριτική

Μέχρι το 1978 τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονταν ακόμα σε ημέρες σαλάτας. Από τότε που κυκλοφόρησαν τα πρώτα βιντεοπαιχνίδια κερμάτων που ξεκίνησαν το 1971, η δημοτικότητα αυξανόταν συνεχώς, καθώς τα μηχανικά παιχνίδια εξελίσσονται σιγά σιγά και αντικαθίστανται από τους Pong . Μέχρι τα τέλη του '78 τα βιντεοπαιχνίδια εξερράγησαν στην τρελή ποπ κουλτούρα, κυρίως χάρη στην πρώτη επιλογή στη λίστα μας, Space Invaders . Αυτό ήταν και το έτος που εισήγαγε τον κόσμο στο πρώτο παιχνίδι τράκ-μπάλα, το πρώτο παιχνίδι συνεχούς κύλισης και το πρώτο παιχνίδι οδήγησης POV. Αυτοί είναι οι πιο δημοφιλείς, πρωτοποριακοί και πρωτοποριακοί τίτλοι από έναν από τους μεγαλύτερους χρόνους στην arcade.

01 από 10

Space Invaders - Taito (Ιαπωνία) Bally Midway (Ηνωμένες Πολιτείες)

Το πιο σημαντικό παιχνίδι του '78 ήταν ένα λουρίδα που έριξε στοές βίντεο από τη μέτρια επιτυχία στο φαινόμενο της ποπ κουλτούρας, καθώς οι φανατικοί ευθυγραμμίζονταν γύρω από τον κνησμό για την ευκαιρία να πυροβολήσουν σε ένα συγχρονισμένο στόλο ξένων πλοίων. Το πρώτο μοντέλο ήταν ασπρόμαυρο με έγχρωμη επικάλυψη στην οθόνη, ενώ τα πιό πρόσφατα μοντέλα παρουσίαζαν έγχρωμα γραφικά και παραλλαγές στους εξωγήινους σχηματισμούς. Το παιχνίδι ήταν τόσο δημοφιλές που αποδίδεται ότι προκάλεσε έλλειψη νομισμάτων στην Ιαπωνία. Σχεδόν αμέσως άλλοι εκδότες άρχισαν να το ξεδιπλώνουν με πάνω από 12 κλώνους που κυκλοφόρησαν το ίδιο έτος, όλα με πανομοιότυπα γραφικά, gameplay και παρόμοια ηχητικά ονόματα όπως Super Invaders , Super Space Stranger και Alien Invasion Part II .

Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία σε: Space Invaders - Alien Shooter που βάζουν Video Arcades και Atari 2600 στο χάρτη

02 από 10

Σούπερ ξεμπλοκάρισμα - Atari

Φυλλάδιο © Atari

Το sequel στο κλασικό Breakout του 1976 διαθέτει το ίδιο gameplay με το πρωτότυπο αλλά με 3 διαφορετικές λειτουργίες παιχνιδιών και έγχρωμες γραφικές παραστάσεις. Οι παίκτες ελέγχουν ένα κουπί στην βάση της οθόνης για να σπάσουν μια μπάλα σε μια σειρά από τοίχους, σπάζοντας τα τούβλα με κάθε χτύπημα. Για να νικήσουμε το παιχνίδι όλα τα τούβλα πρέπει να καθαριστούν. Τα χειριστήρια αποτελούνται από ένα κουμπί για να μετακινήσετε το κουπί, ένα κουμπί για την εκκίνηση της σφαίρας και ένα άλλο κουμπί για εναλλαγή μεταξύ τρόπων παιχνιδιού. Οι διαφορετικοί τρόποι περιλαμβάνουν Double - με δύο μπάλες για juggle, Cavity - οι παίκτες πρέπει να ελευθερώσουν δύο μπάλες παγιδευμένες πάνω από τους τοίχους, και Progressive όπου ο τοίχος αργά κατεβαίνει στον παίκτη. Το Breakout εξακολουθεί να είναι το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι όλων των εποχών, πιο πρόσφατα με το κινητό παιχνίδι Block Breaker .

03 από 10

Ποδόσφαιρο Atari - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Όχι μόνο το πρώτο video arcade παιχνίδι ποδοσφαίρου, αλλά και το πρώτο παιχνίδι τράκ-μπάλα, ένα σύστημα ελέγχου που κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του με το κλασικό Centipede arcade. Η τράκ-μπάλα αντικαθιστά το joystick με μια μεγάλη μπάλα που περιστρέφεται για να ελέγχει τους παίκτες στο γήπεδο. Κυκλοφορούν μόνο σε μορφή καμπίνας κοκτέιλ, οι παίκτες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον στις αντίθετες πλευρές της οθόνης / πεδίου. Τα γραφικά ήταν μονότονα σε χρώμα με τους παίκτες που εκπροσωπούνται από τους Χ και τους Ο για να διαφοροποιήσουν το αδίκημα από την άμυνα. Για να επιταχύνουν την κίνηση της ομάδας τους, οι παίκτες έπρεπε να γυρίσουν το trac-ball όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

04 από 10

Πυροσβεστικό όχημα - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Ένα παιχνίδι του οποίου η σχεδίαση του ντουλαπιού είναι τόσο μοναδική όσο το παιχνίδι του. Ιδανικό για δύο ταυτόχρονους παίκτες, η μονάδα είναι ένα τροποποιημένο καταψύκτη με ορθοστάτες ενσωματωμένο στο πίσω μέρος του καθίσματος. Τόσο το μπροστινό όσο και το πίσω τιμόνι διαθέτουν τα τιμόνια που επιτρέπουν στους παίκτες να οδηγούν το πυροσβεστικό όχημά τους μέσα από ένα λαβύρινθο δρόμων της πόλης, καθώς αγωνίζονται να βγάλουν φωτιά. Τα γραφικά είναι ένα πράσινο μονότονο χρώμα από την κορυφή προς τα κάτω. Ο παίκτης στο μπροστινό κάθισμα κατευθύνει την εξέδρα του οχήματος καθώς ο παίκτης που στέκεται ψηλά ελέγχει το ρυμουλκούμενο στο πίσω μέρος. Το Φορτηγό Πυρκαγιάς διαθέτει επίσης λειτουργία ενός παίκτη, όπου οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ποιο μέρος του φορτηγού θέλουν να ελέγξουν με βάση το ποια τιμόνι επέλεξαν να καθίσουν / να σταθμεύσουν.

05 από 10

Avalanche - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Όταν ο Πονγκ έφτασε σε μεγάλο βαθμό στις στοές του, ο Atari πήγε γρήγορα στην δουλειά κάνοντας κάθε παραλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένως να σκεφτεί στο θέμα του κουπί / σφαίρα, το καλύτερο από το οποίο κατέληξε να είναι Breakout και Avalanche . Ενώ Breakout είχε χτυπήσει μια μπάλα σε έναν τοίχο για να σπάσει μακριά, Avalanche ήταν το αντίστροφο. Οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν έναν πύργο έξι κουπιών για να πιάσουν πέτρες που "χιονοστιβάδα" κάτω από μια οροφή έξι στρώματα βαθιά. Μόλις εκκαθαριστεί κάθε στρώμα της οροφής, ένα από τα πτερύγια σπάει. Τα χειριστήρια είναι πανομοιότυπα με το Pong και το Breakout , χρησιμοποιώντας ένα κουμπί για να μετακινήσετε τα πτερύγια από τη μία πλευρά στην άλλη.

06 από 10

Βίντεο Pinball - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Ένας από τους λίγους τίτλους των arcade νομισμάτων που ξεκίνησαν ως ένα παιχνίδι παιχνιδιών κονσόλας αποκλειστικά για το σπίτι. Το Video Pinball παίζεται ακριβώς όπως ένα μηχάνημα φλίπερ παλιού σχολείου, πλήρες με τα κουμπιά στο πλάι, ένα ελατηριωτό έμβολο Plunger για να ξεκινήσει η μπάλα στο παιχνίδι και ακόμη και ένα κουμπί ώθησης για να αντικαταστήσει φυσικά το χτύπημα του μηχανήματος. Το πεδίο παιχνιδιού εκτυπώνεται σε μια πλάκα από γυαλί που αντανακλάται σε μια οθόνη που εμφανίζει επίσης τα ψηφιακά γραφικά, δίνοντας στο παιχνίδι μια εμφάνιση 3-D. Τα γραφικά αποτελούνται από τη σφαίρα και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το χτύπημα των προφυλακτήρων και όλων των λαμπερών ντίσκο-στυλ παιχνιδιών φλίπερ.

07 από 10

Orbit - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από το Star Trek, όπου δύο σκάφη πολεμούν καθώς περιστρέφονται συνεχώς γύρω από την τροχιά ενός πλανήτη. Εκτός από το να ανατινάξουν ο ένας τον άλλον, πρέπει επίσης να αποφύγουν ή να καταστρέψουν διάφορα συντρίμμια ή να συντρίψουν τον κίνδυνο. Ένα βασικό, αλλά διασκεδαστικό και εθιστικό παιχνίδι.

08 από 10

Speed ​​Freak - Vectorbeam

Φυλλάδιο © Vectorbeam
Ένα σημαντικό ορόσημο, το Speed ​​Freek είναι το πρώτο παιχνίδι οδήγησης για να χρησιμοποιήσετε ένα POV πρώτου προσώπου. Φοβούμενοι ασπρόμαυρα διανυσματικά γραφικά, ο στόχος είναι να οδηγείτε κατά μήκος ενός ερήμου δρόμου χωρίς να συντρίβετε. Για να γίνει αυτό, ο παίκτης πρέπει να αποφύγει τα άλλα αυτοκίνητα, τα οδοφράγματα της αστυνομίας και τους περιπλανώμενους. Παρόλο που τα γραφικά γραμμής τέχνης είναι ακατέργαστα, το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από έντονη ένταση καθώς προσπαθείτε να περάσετε κάτω από το ρολόι. Υπάρχει ένα χρονικό όριο μετά το οποίο υπολογίζονται οι συνολικοί αριθμοί.

09 από 10

Sea Wolf ΙΙ - Bally Midway

Φυλλάδιο © Midway Games
Αντί για μια παραδοσιακή οθόνη για να αποδείξει το gameplay, αυτό το υποβρύχιο shooter με μια συστροφή έχει σας peeking σε periscopes για να δείτε την πλήρη δράση χρώμα. Σχεδιασμένο για έναν ή δύο ταυτόχρονους παίκτες, το ερμάριο είναι εφοδιασμένο με δύο παράλληλες προβολείς σε σχήμα περικόπωσης, όπου πρέπει να παρατάξουμε τα crosshairs για να προσπαθήσουμε να τορπιλίσουμε τα εχθρικά πλοία.

10 από 10

Sky Raider - Atari

Φυλλάδιο © Atari
Το πρώτο συνεχώς μεταβαλλόμενο βιντεοπαιχνίδι έχει τους παίκτες που χρησιμοποιούν ένα ελεγκτή κρόκου για να ανθίσουν ένα πλοίο σε όλη την εχθρική επικράτεια, ανατινάσσοντας όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους. Η οθόνη τοποθετείται στο επάνω μέρος του παραθύρου του ντουλαπιού, αντανακλώντας τα ασπρόμαυρα γραφικά σε έναν γωνιακό καθρέφτη τοποθετημένο στη βάση. Αυτό δημιουργεί ένα φαινόμενο 3-D όπου το πλοίο φαίνεται να αιωρείται πάνω από το έδαφος.