Ιστορία της Sega Genesis - Αυγή της 16-bit εποχής

Όπως μας λέει το βιβλίο του ρετρό, στα τέλη της δεκαετίας του '80 συνέβη ένα μεγάλο κτύπημα που έκανε την αυγή μιας νέας εποχής στα βιντεοπαιχνίδια στο σπίτι. Ένα γεγονός τέτοιων βιβλικών αναλογιών που ώθησε τα τυχερά παιχνίδια από το 8-bit περιορισμένο και σε μια δίκαιη πορεία που θα εξελίχθηκε στα βιντεοπαιχνίδια του σήμερα. Μια κονσόλα που δημιουργήθηκε από την πλευρά (ή τουλάχιστον τεχνολογία) του προκάτοχού της. SEGA Genesis, αυγή της 16-bit εποχής.

Βασικά γεγονότα:

Πριν από την αρχή:

Με το 8-bit σύστημα ψυχαγωγίας Nintendo που κυριάρχησε στην αγορά των video games από το 1984 έως το 1989, ο συνάδελφος Sega κατασκευαστής arcade-op έριξε το καπέλο τους στην κονσόλα home console με το Sega Master System.

Σχεδιασμένο για να προχωρήσει κατά του NES, το Master System κυκλοφόρησε πολλά χρόνια μετά το NES και ενώ ήταν λίγο πιο προωθημένος από τον ανταγωνισμό, ποτέ δεν πιάστηκε στη Βόρεια Αμερική. Ενώ το Master System ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στην Ευρώπη και έγινε το κυρίαρχο σύστημα στη Βραζιλία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, θεωρήθηκε πάντοτε ότι ήταν το NES του φτωχού, χωρίς ιδιοκτήτες Master System "δολοφόνος" που επικαλούνταν τους φίλους τους που ήταν όλοι παίζοντας το Super Mario Bros. 3 στα συστήματα Nintendo .

Μετά από χρόνια μάχης για ένα κομμάτι της αγοράς, η Sega επινόησε μια νέα στρατηγική. Αντί να απομακρυνθούν από την τρέχουσα αγορά παιχνιδιών 8-bit, θα ήταν η πρώτη πραγματική κονσόλα 16-bit στην αγορά με ένα σύστημα που δεν ήταν μόνο ανώτερο αλλά επέκτεινε τη δύναμή της με τη χρήση μιας σειράς περιφερειακών.

Από το Mega Drive έρχεται η Γένεση:

Το όνομα του συστήματος ονομάστηκε Sega Mega Drive, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα δικαιώματα για το όνομα Mega Drive ήταν ήδη ιδιοκτησία άλλης εταιρείας, οπότε μετά από μια διαμάχη για το εμπορικό σήμα η Sega επέλεξε να χρησιμοποιήσει διαφορετικό όνομα για το σύστημα στη Βόρεια Αμερική. Το Mega Drive έγινε γνωστό ως Sega Genesis στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, καθιστώντας την την πρώτη κονσόλα που κατονομάστηκε μετά από ένα βιβλίο της Βίβλου, υποδεικνύοντας ότι έβγαζε μια νέα εποχή στα βιντεοπαιχνίδια και πράγματι.

Η ερχόμενη γέννηση

Το Sega Genesis είναι το πρώτο σύστημα 16-bit κονσόλας. Ενώ το TurboGrafx-16 προηγήθηκε της έκδοσης Genesis / Mega Drive, δεν είναι πραγματικά ένα σύστημα 16 bit. η ίδια η κάρτα γραφικών ήταν 16-bit, αλλά η CPU ήταν ακόμα 8-bit. Επίσης, ενώ το TGX16 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία πριν από το Mega Drive, ο Sega έχασε το TGX16 στην αγορά της Βόρειας Αμερικής για μερικές εβδομάδες.

Το SEGA Mega Drive ξεκίνησε στην Ιαπωνία, τον Οκτώβριο του 1988, σε πολύ χαμηλές πωλήσεις. Η ιαπωνική αγορά κυριαρχείται από το TurboGrafx-16 (που ονομάζεται PC Engine στην Ιαπωνία), το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει το προηγούμενο έτος και υπερισχύει του Famicom (ιαπωνική έκδοση του NES) και κατέχει μερίδιο αγοράς που η Sega δεν μπορούσε να σπάσει αν και.

Δέκα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1989, η SEGA κυκλοφόρησε το SEGA Genesis στη Βόρεια Αμερική, συνοδευόμενο από ένα λιμάνι της στοάς τους, που έπληξε το Altered Beast. Την εποχή εκείνη ο διευθύνων σύμβουλος της Sega της Αμερικής Μάικλ Κάτς είχε βάλει μαζί μια επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ και έβαλε την προσοχή στα παιχνίδια ειδικά προσανατολισμένα προς μια αμερικανική αγορά χρησιμοποιώντας ονόματα διασημοτήτων για να πουλήσουν τα παιχνίδια, όπως.

Οι πόλεμοι της κονσόλας:

Ενώ η Genesis πωλούσε καλά, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80 δεν είχε ακόμα ανατρέψει το μερίδιο αγοράς της Nintendo, το οποίο εξακολουθούσε να κυριαρχεί στη Βόρεια Αμερική, και ήταν ισχυρή χάρη στην κυκλοφορία του Super Mario Bros. 3 το 1988.

Αυτό οδήγησε στους πολέμους της κονσόλας με το Sega και τη Nintendo να αγωνίζονται δημόσια. Κονσόλες που προσπάθησαν επίσης να εκμεταλλευτούν την αγορά της Βόρειας Αμερικής, όπως το TGX-16 και το Neo-Geo, έπεσαν στην άκρη του δρόμου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρικής έδρας της Sega στην Ιαπωνία αποφάσισε να αλλάξει τη διοίκηση της Sega της Αμερικής από τον Michael Katz στον Tom Kalinske. Οι νέες εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ ξεκίνησαν επιθετικές, εστιάζοντας πέρα ​​από το μάρκετινγκ και τη διασημότητα των επωνύμων για να πουλήσουν παιχνίδια, αλλά αντ 'αυτού για την ίδρυση ενός δικαιώματος χρήσης δολοφόνων ειδικά για τη Γένεση.

Ο σκαντζόχοιρος που τσαγιούσε τις κλίμακες:

Το 1991 άρχισε να συμβαίνει το σημείο ανατροπής. Με τη Nintendo που κατέχει το μερίδιο των λιονταριών στην αγορά χάρη στο franchise της Super Mario Bros. , η Sega βρήκε τελικά ένα παιχνίδι που αντήχθη εξίσου καλά, Sonic the Hedgehog. Σχεδιασμένο πρωτίστως για αμερικανικά ακροατήρια, ο Sonic ήταν γρήγορος και καινοτόμος πλατφόρμας και ένα στιγμιαίο χτύπημα. Οι παίκτες άρχισαν να διαμαρτύρονται για να εξαντληθούν και να αποκτήσουν την ήδη 2 ετών κονσόλα Genesis για να παίξουν το ζεστό νέο παιχνίδι.

Ωστόσο, η Nintendo είχε το δικό της όπλο στον πόλεμο της κονσόλας, το ίδιο έτος που κυκλοφόρησε η Sonic στις ακτές της Βόρειας Αμερικής, όπως και η ίδια η είσοδος της Nintendo στην εποχή 16-bit, το Super Nintendo . Το SNES ήταν ένα juggernaut στην επιχείρηση και παρόλο που οι πωλήσεις Genesis αυξάνονταν σταθερά χάρη στην Sonic , ξεπέρασαν γρήγορα το SNES.

Στη συνέχεια, ο Kalinske έγινε ακόμα πιο επιθετικός, πέταξε το Altered Beast καθώς παίζει το πακέτο με το Genesis και το αντικατέστησε με Sonic και έριξε την τιμή της κονσόλας κατά $ 10, καθιστώντας το το λιγότερο δαπανηρό σύστημα 16-bit στην αγορά. Σίγουρα θα σήμαινε λιγότερα κέρδη για το υλικό, αλλά μόλις οι παίκτες αγόραζαν ένα Genesis, η SEGA θα έκανε περισσότερα από τα χρήματά τους πίσω στις ατομικές πωλήσεις παιχνιδιών.

Το παίγνιο δούλεψε και η Genesis άρχισε να κυριαρχεί στις πωλήσεις. Μέχρι το τέλος του 1993, η Sega κατείχε το 60% της αγοράς 16-bit κονσόλας στη Βόρεια Αμερική, με τις πωλήσεις της Nintendo να μειώνονται στο 37%.

Το Διεθνές Mega Drive:

Η επιτυχία της Sega στη δεκαετία του '90 συνέχισε να αυξάνεται διεθνώς. Παρόλο που ποτέ δεν πιάστηκε πραγματικά στην Ιαπωνία, χτύπησε την επιτυχία του Master System στην Ευρώπη και τη Βραζιλία, μετατρέποντας γρήγορα τα καλύτερα 16-bit συστήματα σε αυτά τα εδάφη.

Σήμερα η Genesis είναι ακόμα γνωστή ως μία από τις καλύτερες κονσόλες ποτέ, με τα δημοφιλή λιμάνια των παιχνιδιών τους να κυκλοφορούν σε κονσόλες Next-Gen, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας συλλογής Ultimate Collection Genesis της Sonic (με τίτλο Sega Mega Drive Ultimate Collection διεθνώς). Στη Βραζιλία παραμένει μια δεσπόζουσα δύναμη, με το Mega Drive να κατασκευάζεται ακόμα από το Tec Toy με νέα παιχνίδια που κυκλοφορούν ειδικά για τη Βραζιλία.