Πώς να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε πρότυπα WordPerfect

Τα πρότυπα είναι πολύτιμα αν δημιουργείτε έγγραφα με τα ίδια στοιχεία.

Η δυνατότητα δημιουργίας προτύπων στο WordPerfect είναι μία από τις καλύτερες δυνατότητες του προγράμματος. Τα πρότυπα εξοικονομούν χρόνο για τη μορφοποίηση και την εισαγωγή κειμένου, όπως η διεύθυνσή σας, που θα παραμείνει σταθερή σε παρόμοια έγγραφα.

Επιπλέον, μπορείτε να προσαρμόσετε τα εργαλεία και τις επιλογές για τα πρότυπα που θα σας διευκολύνουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο περιεχόμενο του εγγράφου και να αφήσετε τα υπόλοιπα στο πρότυπο.

Τι είναι ένα πρότυπο;

Ένα πρότυπο είναι ένας τύπος αρχείου ο οποίος, όταν ανοίξει, δημιουργεί ένα αντίγραφο του ίδιου του που περιλαμβάνει όλη τη μορφοποίηση και το κείμενο του προτύπου, αλλά μπορεί να επεξεργαστεί και να αποθηκευτεί ως τυπικό αρχείο εγγράφου χωρίς να αλλάξει το αρχικό αρχείο προτύπου.

Ένα πρότυπο WordPerfect μπορεί να περιέχει μορφοποίηση, στυλ, κείμενο λέξεων-κλειδιών, κεφαλίδες, υποσέλιδα και μακροεντολές, εκτός από άλλες προσαρμοσμένες ρυθμίσεις. Υπάρχουν προ-κατασκευασμένα πρότυπα διαθέσιμα και μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας πρότυπα.

Σχεδιάστε το πρότυπό σας WordPerfect

Πριν δημιουργήσετε το πρότυπό σας WordPerfect, είναι καλή ιδέα να περιγράψετε τι θέλετε να συμπεριλάβετε σε αυτό. Μπορείτε πάντα να επιστρέψετε και να επεξεργαστείτε το πρότυπό σας ή να κάνετε αλλαγές στα στοιχεία των εγγράφων που δημιουργούνται από ένα πρότυπο, αλλά το μικρό κομμάτι του χρόνου που προγραμματίζετε ξοδεύετε θα σας εξοικονομήσει πολύ μακροπρόθεσμα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να συμπεριλάβετε:

Μόλις έχετε μια περιγραφή του τι θέλετε να συμπεριλάβετε στο πρότυπο WordPerfect, είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Δημιουργία του προτύπου WordPerfect

Αφού περιγράψατε το πρότυπό σας, ήρθε η ώρα να ενεργοποιήσετε το σχέδιό σας και να δημιουργήσετε το πρότυπο.

Ξεκινήστε να εργάζεστε στο πρότυπό σας WordPerfect ανοίγοντας ένα κενό αρχείο προτύπου:

  1. Από το μενού Αρχείο , επιλέξτε Νέο από το Έργο .
  2. Στην καρτέλα Δημιουργία νέας στο παράθυρο διαλόγου PerfectExpert, κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογές .
  3. Στην αναδυόμενη λίστα, επιλέξτε Δημιουργία προτύπου WP .

Θα ανοίξει ένα νέο έγγραφο. Εμφανίζεται και λειτουργεί όμοια με οποιοδήποτε άλλο έγγραφο του WordPerfect, με την εξαίρεση ότι η γραμμή εργαλείων Πρότυπα θα είναι διαθέσιμη και όταν την αποθηκεύετε, θα έχει διαφορετική επέκταση αρχείου.

Μόλις επεξεργαστείτε το αρχείο, προσθέτοντας όλα τα στοιχεία από το σχέδιό σας, αποθηκεύστε το έγγραφο χρησιμοποιώντας το πλήκτρο συντόμευσης Ctrl + S. Θα εμφανιστεί το παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση προτύπου:

  1. Στο πλαίσιο κάτω από την ετικέτα "Περιγραφή", πληκτρολογήστε μια περιγραφή του προτύπου που μπορεί να σας βοηθήσει ή άλλους να γνωρίζουν το σκοπό του.
  2. Καταχωρίστε ένα όνομα για το πρότυπό σας στο πλαίσιο με τίτλο "Όνομα προτύπου".
  3. Κάτω από την ετικέτα "Κατηγορία προτύπου", επιλέξτε μια κατηγορία από τη λίστα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε την καλύτερη κατηγορία για το έγγραφό σας, διότι θα σας βοηθήσει να επιστρέψετε γρήγορα στην επόμενη φορά που την χρειάζεστε.
  4. Όταν έχετε κάνει τις επιλογές σας, κάντε κλικ στο OK .

Συγχαρητήρια, έχετε δημιουργήσει με επιτυχία ένα πρότυπο το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά!