Πού πρέπει να ξεκινήσω ως συλλέκτης ρετρό;

Οι φορητές συσκευές τυχερών παιχνιδιών μπορεί να είναι μια καλή αρχή.

Όταν πρόκειται για ρετρό τυχερό παιχνίδι, πολύ συχνά χειροκίνητα επισκιάζονται από τους αδελφούς κονσόλας τους. Με το να γίνεται όλο και πιο ακριβό να ξεκινήσει μια συλλογή κλασικών τυχερών παιχνιδιών, ένας νεαρός ρετρό ίσως είναι καλύτερος για να στοχεύσει τα βλέμματά τους στο φθηνότερο, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα κόσμο του φορητού παιχνιδιού. Με τη μεγαλύτερη προσοχή στη ρετρό σκηνή που ισοπεδώνει τις απελευθερώσεις της κονσόλας, μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε ακριβώς από πού να αρχίσετε την εμμονή σας με το παλιό τυχερό παιχνίδι εν κινήσει. Ποτέ μην φοβηθείς! Θα σας δείξουμε μερικές από τις αγαπημένες μας φορητές φορητές συσκευές που κυμαίνονται από γνωστά κλασικά μέχρι σκοτεινά και παραμελημένα αλλά εντυπωσιακά μηχανήματα.

Nintendo Game Boy

Δημοσιεύθηκε: 1989

Αριθμός Παιχνιδιών: 1,200+

Σχεδιασμένο από τον Gunpei Yokoi και κυκλοφόρησε από τη γιγαντιαία εταιρεία Nintendo, το επιφανές Game Boy δεν απαιτεί καμία εισαγωγή. Μέσα από διάφορα handhelds απελευθερώθηκαν πριν από το Game Boy, μερικά από τα οποία θα καλύψουμε αργότερα, η συσκευή ήταν η πρώτη που πραγματικά διείσδυσε την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών σοβαρά. Οι τεράστιες πωλήσεις των 120 εκατομμυρίων μονάδων διάρκειας ζωής τείνουν στη Nintendo ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά των φορητών παιχνιδιών, ένα στέμμα που εξακολουθεί να φοράει μέχρι σήμερα.

Καλύτερο για να συλλέξετε εάν: Το Game Boy προσφέρει μια ευκαιρία να συγκεντρώσει στο φθηνό. Με τόσες πολλές μονάδες που επιπλέουν γύρω σας μπορείτε να μαζέψετε ένα πρωτότυπο Game Boy στο φθηνό. Τα περισσότερα παιχνίδια του Game Boy είναι επίσης φθηνά, αν και τα πρωταγωνιστούν τα fan-favorite χαρακτήρες μπορούν να εξακολουθούν να είναι ακριβά. Δυστυχώς για τους ολοκληρωτές, η Nintendo παγιδεύτηκε τα παιχνίδια Game Boy με τον ίδιο τρόπο που έκαναν τα παιχνίδια κονσόλας μέχρι το Gamecube. Τα χαρτοκιβώτια που περιέχουν τις κασέτες παιχνιδιών και το εγχειρίδιο συνήθως εξαφανίστηκαν γρήγορα στην άβυσσο μετά την αγορά, έτσι ώστε να βρεθούν οι πλήρεις εκδόσεις του παιχνιδιού Game Boy μπορεί να είναι δύσκολη.

Sega Game Gear

Δημοσιεύθηκε: 1990

Αριθμός παιχνιδιών: 300+ (600+ με μετατροπέα Master System)

Ακόμη και πριν από την περίφημη διαφήμιση "Sega does what Nintendon't", που υπογράμμισε τον ανταγωνισμό μεταξύ της Sega Genesis και της Super Nintendo, η Sega αντιμετώπισε τη Nintendo σε μια άλλη μάχη. Η κυριαρχία της Nintendo στην αγορά χειρός δεν έρχεται χωρίς μάχη. Μέσα σε ένα χρόνο από το ντεμπούτο του εικονικού Game Boy της Nintendo, ο Sega απάντησε με το Game Gear. Το Sega Game Gear ήταν τεχνικά πιο προηγμένο από το Game Boy. Διαθέτοντας οπίσθιο φωτισμό πλήρους έγχρωμης οθόνης και εσωτερικό ισοδύναμο με σύστημα Sega Master, το Game Gear έσπασε το Game Boy έξω από το νερό, στο βαθμό που οι πρώτες προδιαγραφές πηγαίνουν.

Ωστόσο, η ισχύς του Gear του παιχνιδιού ήρθε σε μια τιμή. Δεν ήταν μόνο το Game Gear δύο φορές τόσο ακριβό όσο το Game Boy κατά την εκτόξευση, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του σε 6 έως 8 ώρες σε 6 μπαταρίες AA έναντι των 10+ ωρών του Game Boy σε 4 AAs σήμαινε παίκτες που επέλεξαν τη συσκευή της Sega ξοδεύουν σχεδόν διπλάσια από τις μπαταρίες.

Στοίχημα ενάντια στο Game Boy, το παιχνίδι Gear εξακολουθούσε να μετακινεί ένα αξιοσέβαστο ποσό μονάδων. Όταν η παραγωγή σταμάτησε το 1996, πωλήθηκαν 30 εκατομμύρια μονάδες. Αν και αυτή θα ήταν η μόνη αληθινή εισβολή της Sega στην αγορά χειρός, το Game Gear ήρθε το πλησιέστερο στην αντιστοίχιση της επιτυχίας του Nintendo Game Boy από οποιοδήποτε άλλο handheld μέχρι το PSP.

Καλύτερα να συλλέξετε εάν: Το Sega Game Gear δείχνει την άλλη πλευρά της χειροκίνητης αγοράς των αρχών της δεκαετίας του 1990. Ενώ το Game Boy έχει αφήσει μια υγιή κληρονομιά με τη μορφή τίτλων όπως Pokemon, Link's Awakening, και Tetris, πολλά παιχνίδια Gear έχουν ξεχαστεί. Για εκείνους τους Sega diehards ή αυτούς που ποτέ δεν είχαν προϊόν Sega, αλλά είναι περίεργοι να δουν τι πρέπει να προσφέρουν, το Game Gear είναι μια εξαιρετική αρχή για μια νέα συλλογή. Παρόλο που είναι λίγο πιο σπάνιο από το Game Boy, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα να βρείτε ένα φορητό παιχνίδι Game Gear αρκετά φθηνό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μετατροπέας Master System που σας επιτρέπει να παίζετε παιχνίδια Sega Master System και διπλασιάζει αποτελεσματικά το φάσμα των τίτλων για το φορητό σας.

Tiger Game.com

Κυκλοφόρησε: 1997

Αριθμός Παιχνιδιών: 20

Το Tiger Electronics ήταν διάσημο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τα φοβερά φτηνά LCD παιχνίδια που έκαναν νέοι παίκτες ότι η Granny θα είχε αντ 'αυτού τους πήρε ένα Game Boy για τα Χριστούγεννα. Το 1997, βλέποντας ένα κενό για να γεμίσει την αγορά χειρός, ο Tiger αξιοποίησε την εμπειρία χειρός LCD για να παράγει ένα πλήρες φορητό: το Game.com.

Ονομάστηκε για να επωφεληθεί από το εντυπωσιακό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του World Wide Web, το Game.com ήταν ένα ιδιόμορφο μηχάνημα που ήταν μπροστά από το χρόνο του με πολλούς τρόπους. Παρουσιάστηκε μια γραφίδα και οθόνη αφής, 7 χρόνια πριν από το Nintendo DS, και ήχο και εσωτερικά στοιχεία που ξεπέρασαν τον ανταγωνισμό Nintendo Game Boy.

Δυστυχώς, το Game.com υπέφερε από τρεις τρομερές αποφάσεις που έγιναν ποτέ. Η οθόνη, ενώ είχε υψηλή πιστότητα με μη κινούμενα στοιχεία, είχε έναν τρομερό ρυθμό ανανέωσης που έκανε την ενέργεια στην οθόνη να μοιάζει με ένα θολές χάος. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, που χρησιμοποιούνται για την εμπορία μικρότερων ανεξάρτητων παιχνιδιών της Tiger, αγόρασαν το Game.com με τον ίδιο τρόπο. Το Game.com βρισκόταν συχνά ανάμεσα σε παιχνίδια αντί για άλλες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και τα αξεσουάρ και τα κασέτα συχνά διατασσόταν σε μικρότερους αριθμούς από ό, τι ζητούσε η ζήτηση.

Η απόφαση του Tiger να αναπτύξει όλο το λογισμικό του Game.com στο σπίτι ήταν επίσης μια καταστροφή. Παρόλο που η Tiger ήταν σε θέση να χορηγήσει άδειες IP, η έλλειψη παιχνιδιών, ειδικά των καλών παιχνιδιών, έχασε την Tiger από την κάλυψη τύπου του στόματος και του ενθουσιώδους τύπου που θα βοήθησε περισσότερες μονάδες. Η ανάπτυξη παιχνιδιών για το Game.com ολοκληρώθηκε το 1999 και η νέα χειροκίνητη παραγωγή σταμάτησε το 2000.

Καλύτερο για να συλλέξετε εάν: Αν ψάχνετε για ένα φορητό μπορείτε να συλλέξετε βρώμικο φτηνό, το Game.com είναι για σας. Τα κουτιωμένα συστήματα, το αρχικό Game.com, και το βελτιωμένο Pocket Pro, και τα σφραγισμένα παιχνίδια είναι φημισμένα φθηνά. Τα αξεσουάρ όπως το Καλάθι Διαδικτύου και η Αναζήτηση Ιστού είναι λίγο πιο σπάνια, αλλά κανένας δεν έχει μεγάλη ζήτηση.

Gamate

Δημοσιεύθηκε: 1991

Αριθμός παιχνιδιών: 60-71 (ακριβής αριθμός άγνωστος)

Το Gamate θα μπορούσε αρχικά να είναι κλώνος παιχνιδιών του Χονγκ Κονγκ, αλλά είναι μόνο του ως ανεξάρτητο, αν και σκοτεινό, φορητό σύστημα. Ταϊβανέζικα εταιρία βιντεοπαιχνιδιών BitCorp παρήγαγε παιχνίδια για το Famicom και τους κλώνους του συστήματος Atari 2600, Colecovision και Sega Master System στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και με την απελευθέρωση του Game Boy από τη Nintendo αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τη φορητή αγορά με δικό τους προϋπολογισμό το σύστημα, το Gamate.

Αν και το Gamate βρήκε τον τρόπο του σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές (εκτός από την Ιαπωνία) εκπληκτικά λίγα είναι γνωστά για το σύστημα. Παρόλο που η διαμόρφωση του ελέγχου RAM και οι δυνατότητες οπτικής και ήχου είναι παρόμοιες με το Nintendo Game Boy, το Gamate διαθέτει μια προσαρμοσμένη και χωρίς χαρτογράφηση CPU. Τα παιχνίδια για το Gamate έρχονται σε κάρτες πολύ παρόμοιες με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται από το Turbografx 16 της NEC, αλλά έχουν πρωτότυπο σχέδιο.

Το Gamate δεν είναι προπύργιο για τα υπέροχα παιχνίδια και η πολύ θολή του κάνει κάποια παιχνίδια ανούσια. Η Bit Corp ανέπτυξε όλα τα παιχνίδια είτε εσωτερικά είτε μέσω συμβολαίων σε μικρότερες εταιρείες, οπότε η υποστήριξη τρίτου μέρους είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο, για μια μικρή ταϊλανδέζικη εταιρεία, 60-71 παιχνίδια, τα οποία, παρόλο που τα γενικά είναι πολύ διαδραστικά, είναι μια τεράστια ποσότητα κυκλοφοριών. Στην πραγματικότητα, αρκετά παράξενα για μια τέτοια σκοτεινή συσκευή, η βιβλιοθήκη Gamate περιέχει περισσότερα παιχνίδια όπως το N-Gage, το Game.com ή το Gizmondo. Ενώ οι λεπτομέρειες είναι σπάνιες, φαίνεται ότι η Bit Corp ξεκίνησε το 1992 και η UMC, η οποία προμήθευσε τις μάρκες στο Gamate, ανέλαβε την κατασκευή της φορητής, που έκλεισε την παραγωγή το 1993.

Καλύτερα να συλλέξετε εάν: Έχετε χρήματα και θέλετε μια πρόκληση. Το Gamate είναι μία από τις πιο μυστηριώδεις μηχανές βιντεοπαιχνιδιών που έχει δει μεγάλη απελευθέρωση. Λόγω της κακής τήρησης αρχείων και του γεγονότος ότι η φορητή συσκευή είχε διαφορετικό διανομέα σε κάθε περιοχή, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός απελευθερώσεων παιχνιδιών ή ακόμη και ακριβώς ποια εδάφη κυκλοφόρησε το φορητό.

Οι συλλέκτες του Gamate θα πρέπει να προσβλέπουν σε ώρες έρευνας, καθώς πολλά έγγραφα σχετικά με το σύστημα παραμένουν κερδοσκοπικά ή ελλιπή. Επίσης, σε αντίθεση με το Nintendo Game Boy, αυτά τα handhelds δεν ήταν συνηθισμένα ακόμη και όταν κατασκευάζονταν ακόμα, έτσι ώστε να φτάνουν τις υψηλές τιμές σήμερα, αν μπορείτε να βρείτε και ένα για πώληση.

Milton Bradley Microvision

Δημοσιεύθηκε: 1979

Αριθμός παιχνιδιών: 12

Το Milton Bradley Microvision είναι ο παππούς όλων των φορητών φορητών συσκευών με αφαιρούμενα μέσα. Παρόλο που δεν είναι ένα σύστημα βιντεοπαιχνιδιών εξ ορισμού, η Microvision πρωτοστάτησε στην ιδέα μιας φορητής συσκευής που θα μπορούσε να παίξει πολλαπλά παιχνίδια μέσω της αγοράς και της ανταλλαγής "κασετών". Εντούτοις, σε αντίθεση με το αργότερο Game Boy, κάθε φυσίγγιο περιείχε τον μικροελεγκτή και το ROM ROM, με τη βάση να περιέχει μόνο την οθόνη LCD, το διακόπτη ενεργοποίησης / απενεργοποίησης και το κουμπί αντίθεσης.

Αν και η Microvision έδωσε πραγματικά την ψευδαίσθηση της ανταλλαγής παιχνιδιών, αφού κάθε φυσίγγιο ήταν σχεδόν ένα ανεξάρτητο σύστημα παιχνιδιών μείον την οθόνη, έδειξε ότι η ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα για τους γονείς και τα παιδιά. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις πρώιμες οθόνες LCD υποφέρουν από ευαισθησία στα στοιχεία που προκαλούν το ξεχωριστό αυτό στοιχείο, καθιστώντας τις μονάδες άχρηστες.

Καλύτερο για να συλλέξετε εάν: Το Milton Bradley Microvision είναι περισσότερο ένα ιστορικό τεχνούργημα από μια φορητή κονσόλα χειρός. Τα γραφικά και το gameplay είναι ακατέργαστα, ακόμα και για τα πρότυπα του Nintendo Game Boy. Αυτοί που συλλέγουν το Microvision θα πρέπει να το κάνουν επειδή θέλουν να έχουν δικά τους σπάνια κομμάτια της ιστορίας των βιντεοπαιχνιδιών σε αντίθεση με την κατοχή μιας συλλογής που πραγματικά παίζουν.

Αν και οι ίδιες οι κασέτες δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, τα κουτιά είναι. Όπως και τα περισσότερα ηλεκτρονικά που απευθύνονται σε παιδιά, η συσκευασία για τις κασέτες Microvision τυπικά απορρίφθηκε αμέσως μετά την αγορά. Συνδέοντας αυτό με τα θέματα LCD των μονάδων βάσης, θα διαπιστώσετε ότι η ολοκλήρωση μιας συλλογής Microvision στο κιβώτιο μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή προσπάθεια.

συμπέρασμα

Μόλις αγγίξαμε την άκρη του παγόβουνου όταν πρόκειται για τον κόσμο των ρετρό χειρός. Ελέγξτε ξανά σύντομα και διαβάστε το μέρος 2 του καταλόγου συλλεκτικών φορητών συσκευών.