Επιλέγοντας μεταξύ ενός ATA ή ενός δρομολογητή για VoIP

Επιλέγοντας μεταξύ ενός ATA και ενός δρομολογητή για το δίκτυό σας VoIP

Πολλοί άνθρωποι που εξετάζουν το VoIP ως λύση επικοινωνίας μπερδεύονται για το αν θα χρησιμοποιήσουν έναν προσαρμογέα ATA ( Αναλογικό τηλεφωνικό προσαρμογέα ) ή έναν δρομολογητή για την ανάπτυξη VoIP στο σπίτι ή στο γραφείο τους. Ας δούμε πού να χρησιμοποιήσουμε τι.

Πρώτον, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ATA και ο δρομολογητής διαφέρουν ως προς τις λειτουργίες και τις δυνατότητές τους.

Ένα ATA δεν σας παρέχει πρόσβαση στο Internet. Παρέχει τη φωνή σας έτοιμη να μεταδοθεί μέσω του Διαδικτύου, μετατρέποντας τα αναλογικά φωνητικά σήματα σε ψηφιακά σήματα δεδομένων και εν συνεχεία κατάτμηση αυτών των δεδομένων σε πακέτα . Το πακέτο περιέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό του, μαζί με τα φωνητικά δεδομένα. Όταν ένα ΑΤΑ λαμβάνει πακέτα, το κάνει το αντίθετο: επανασυναρμολογεί τα πακέτα και τα μετατρέπει σε αναλογικά φωνητικά σήματα που τροφοδοτούνται στο τηλέφωνό σας.

Ένας δρομολογητής, από την άλλη πλευρά, σας συνδέει κυρίως με το Διαδίκτυο . Ένας δρομολογητής κάνει επίσης κατακερματισμό και επανασυναρμολόγηση με πακέτα. Μια άλλη κύρια λειτουργία ενός δρομολογητή, από τον οποίο παίρνει το όνομά του, είναι η δρομολόγηση των πακέτων στους προορισμούς τους. Σε αντίθεση με την ATA, ένας δρομολογητής επικοινωνεί με άλλους δρομολογητές στο Διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η φωνή που στέλνετε μέσω του Διαδικτύου περνά μέσα από πολλούς δρομολογητές πριν φτάσουν στον προορισμό.

Έτσι, εάν αναπτύσσετε VoIP στο σπίτι ή στην επιχείρησή σας χωρίς να χρειάζεστε πραγματικά πρόσβαση στο Internet, αρκεί μια απλή ATA. Εάν, ωστόσο, χρειάζεστε σύνδεση στο Internet με την υπηρεσία VoIP, τότε απαιτείται δρομολογητής. Για παράδειγμα, αν έχετε LAN και θέλετε να το συνδέσετε στο Internet, χρησιμοποιήστε έναν δρομολογητή.

Είναι πολύ πιθανό ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν συσκευές οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο τη λειτουργικότητα ενός δρομολογητή όσο και τη λειτουργία ενός ATA και ίσως ακόμη και τις λειτουργίες άλλων συσκευών, όπως πύλες και διακόπτες. Εν τω μεταξύ, βεβαιωθείτε ότι το υλικό που επιλέγετε είναι συμβατό με την υπηρεσία που προσφέρει ο παροχέας υπηρεσιών σας.