Η Ιστορία του Συστήματος Παιχνιδιών ColecoVision

Ενώ οι μαζικές μνήμες θυμούνται το σύστημα ψυχαγωγίας Nintendo Entertainment ως την πρώτη κονσόλα home arcade quality, οι ρετρό ενθουσιώδες και οι σκληροπυρηνικοί παίκτες συμφωνούν ότι υπήρχε ένα σύστημα που απείλησε το NES και στις δύο κρίσιμες επιτυχίες, επιπτώσεις και νοσταλγία, στο ColecoVision .

Στο σύντομο διάρκειας ζωής του, το ColecoVision έσπασε τις προσδοκίες, τα αρχεία των πωλήσεων και ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει η πιο επιτυχημένη κονσόλα στην ιστορία, αν δεν ήταν η κατάρρευση της βιομηχανίας το 1983/84 και ένα επικίνδυνο στοίχημα για να μετατρέψει την κονσόλα σε οικιακού υπολογιστή.

Η Προϊστορία

Από ορισμένες απόψεις, το όνομα αυτού του άρθρου θα μπορούσε να είχε τίτλο, Coleco: Το Σπίτι που χτίστηκε Atari , καθώς η Coleco δημιούργησε μια ολόκληρη επιχείρηση για την κλωνοποίηση και την προώθηση της τεχνολογίας Atari .

Το 1975, το Atari's Pong ήταν ένα μεγάλο χτύπημα τόσο στις στοές όσο και στις αυτόνομες οικιστικές μονάδες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις πωλήσεις του μοναδικού ανταγωνισμού τους, την Odyssey Magnavox . Με τη διανυκτέρευση της Pong , όλα τα είδη των εταιρειών προσπαθούσαν να κάνουν το άλμα σε βιντεοπαιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του Co nnecticut Le ather Co mpany (γνωστού και ως Coleco ), ο οποίος είχε ξεκινήσει τις δραστηριότητές του σε δερμάτινα είδη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην κατασκευή πλαστικών πισίνων .

Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση του Pong, ο Coleco εισήλθε στην κατάρα του video game με τον πρώτο κλώνο Pong , το Telstar . Εκτός από το ότι περιέχει το Pong (που ονομάζεται Τένις εδώ), το τσιπ έχει τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει δύο παραλλαγές του παιχνιδιού, χόκεϊ και χάντμπολ . Έχοντας περισσότερα από ένα παιχνίδια, η Telstar ήταν η πρώτη αποκλειστική κονσόλα στον κόσμο.

Παρόλο που η Atari ανήκε στα δικαιώματα του Pong , νόμιμα δεν μπορούσαν να πολεμήσουν το παλιρροιακό κύμα των κλώνων που έπληξε την αγορά. Ήταν ήδη μια γκρίζα περιοχή που περιβάλλει το παιχνίδι καθώς οι ίδιοι οι Atari "δανείστηκαν" την έννοια και το σχέδιο από το Tennis for Two , κάτι που υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο video game, καθώς και το παιχνίδι τένις του Magnavox Odyssey που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν Πονγκ .

Αρχικά, ο Telstar ήταν ένας μεγάλος πωλητής και τα επόμενα δύο χρόνια, η Coleco κυκλοφόρησε διάφορα μοντέλα, καθένα με περισσότερες παραλλαγές Pong και αύξηση της ποιότητας. Ο μικροεπεξεργαστής που χρησιμοποίησε η Telstar κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από τη General Electric. Δεδομένου ότι η GE δεν δεσμεύεται από αποκλειστική συμφωνία, οποιαδήποτε εταιρεία επιδιώκει να μπει στην επιχείρηση παιχνιδιών βιντεοπαιχνιδιών θα μπορούσε να αποκτήσει τον δικό της κλώνο Pong χρησιμοποιώντας τα τσιπ GE. Τελικά, ακόμη και ο Atari γύρισε στη GE, καθώς ήταν μια φθηνότερη λύση από την κατασκευή των ίδιων των μαρκών. Σύντομα η αγορά πλημμύρισε με εκατοντάδες διαφορετικές αποκρούσεις Pong και οι πωλήσεις άρχισαν να φθάνουν.

Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να κουράζονται από το Pong , ο Atari είδε τις δυνατότητες δημιουργίας ενός συστήματος με μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών σε εναλλάξιμες κασέτες και το 1977 κυκλοφόρησαν το Atari 2600 (γνωστό και ως Atari VCS ) . Το 2600 έγινε γρήγορα μια μεγάλη επιτυχία, κυριαρχώντας στην αγορά μέχρι το 1982, όταν ο Coleco αποφάσισε να επιστρέψει στο πηγάδι του Atari tech για το ColecoVision .

Σώμα μιας κονσόλας - Καρδιά υπολογιστή

Το 1982 η εγχώρια αγορά κυριαρχείται από το Atari 2600 και την Intellivision του Mattel . Πολλοί προσπάθησαν να ανταγωνιστούν, αλλά απέτυχαν ... μέχρι να έρθει η ColecoVision .

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, η τεχνολογία των υπολογιστών καθίσταται λιγότερο δαπανηρή χάρη στο Commodore 64 και οι καταναλωτές επιθυμούσαν παιχνίδια υψηλότερης ποιότητας. Ο Coleco παρέδωσε το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που έβαλε έναν επεξεργαστή υπολογιστή σε μια κονσόλα παιχνιδιών βίντεο στο σπίτι. Παρόλο που αυτό αύξησε το κόστος κατά 50% υψηλότερα από τον ανταγωνισμό, επέτρεψε στην Coleco να παραδώσει σχεδόν την ποιότητα των arcade.

Παρόλο που η προηγμένη τεχνολογία ήταν σημείο πώλησης, δεν ήταν αρκετό να απομακρυνθούν οι πελάτες από την καθιερωμένη, δεσπόζουσα δύναμη του Atari 2600 . Εκτός από το ότι χρειαζόταν ένα χτύπημα, για την Coleco να κλέψει τους πελάτες από το 2600 , θα χρειαζόταν και πάλι να κλέψει την τεχνολογία του Atari.

Η εταιρική σχέση ColecoVision / Nintendo και ο κλώνος Atari

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80, η Nintendo είχε βάλει μόνο ένα δάχτυλο στην οικιακή πισίνα παιχνιδιών βίντεο με δικό της Pong κλώνο, το Color Game Game System . Η κύρια επιχείρηση παιχνιδιών της Nintendo προερχόταν από στοές με το πρώτο μεγάλο χτύπημά τους, Donkey Kong . Την εποχή εκείνη υπήρξε ένας πόλεμος προσφοράς μεταξύ του Atari και του Mattel για τα δικαιώματα παιχνιδιού στο Donkey Kong , αλλά ο Coleco έπεσε με μια άμεση προσφορά και μια υπόσχεση να κάνει το παιχνίδι υψηλότερο σε ποιότητα από ό, τι μπορούσε να προσφέρει οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Η DK πήγε στον Coleco, ο οποίος έκανε σχεδόν τέλεια αναψυχή και το συσκευασμένο με το ColecoVision . Η ευκαιρία να παίξει το hit hit στο σπίτι οδήγησε τις πωλήσεις της κονσόλας σε μεγάλη επιτυχία.

Ο άλλος παράγοντας στην καταγραφή πωλήσεων της ColecoVision ήταν η πρώτη μονάδα επέκτασής τους. Δεδομένου ότι το ColecoVision κατασκευάστηκε με τεχνολογία υπολογιστών, όπως και ένας υπολογιστής, θα μπορούσε να τροποποιηθεί με πρόσθετα υλικού που επεκτείνουν τις δυνατότητές του. Η μονάδα επέκτασης # 1 ξεκίνησε δίπλα στο ColecoVision και περιείχε έναν εξομοιωτή που θα επέτρεπε στο σύστημα να αναπαράγει φυσίγγια Atari 2600 . Οι παίκτες είχαν τώρα ένα ενιαίο σύστημα που θα μπορούσε να διασχίζει πλατφόρμες, δίνοντας τη ColecoVision τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιχνιδιών από οποιαδήποτε άλλη κονσόλα. Αυτό ώθησε το ColecoVision πάνω από την κορυφή, καθώς σύντομα ξεπέρασε τόσο το Atari όσο και το Intellivision σε λίγους μήνες.

Ο Atari προσπάθησε να παρέμβει ασκώντας δίωξη στον Coleco για παραβίαση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας 2600 , αλλά εκείνη τη στιγμή τα βιντεοπαιχνίδια ήταν μια τόσο νέα αντίληψη ότι υπήρχαν ελάχιστοι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ο Atari είχε κερδίσει την προσπάθειά του να προστατεύσει την τεχνολογία του με τα χρόνια, όχι μόνο με κλώνους Pong, αλλά με τα δικαστήρια που επιτρέπουν να γίνουν μη εξουσιοδοτημένα παιχνίδια για το 2600 . Ο Coleco ήταν σε θέση να συμπιέσει τα δικαστήρια αποδεικνύοντας ότι είχαν κατασκευάσει τον εξομοιωτή τους με εξαρτήματα εκτός του ράφι. Επειδή κανένα από τα μεμονωμένα στοιχεία δεν ανήκε στο Atari, τα δικαστήρια δεν θεωρούσαν ότι υπήρξε παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Με την απόφαση αυτή, η Coleco συνέχισε όχι μόνο τις πωλήσεις της, αλλά έκανε ξεχωριστό αυτόνομο κλώνο 2600 που ονομάζεται Coleco Gemini .

Τα παιχνίδια

Το ColecoVision χαρακτήριζε τα παιχνίδια με arcade quality σε ένα σύστημα στο σπίτι και παρόλο που αυτά δεν ήταν απευθείας λιμάνια των τίτλων coin-op arcade, επαναπροσδιορίστηκαν οι δυνατότητες του ColecoVision, οι οποίες ήταν ακόμα πιο προηγμένες από ό, τι είχε δει προηγουμένως σε ένα οικιακό σύστημα.

Το παιχνίδι Donkey Kong που ήρθε με το σύστημα δεν είναι μόνο το πλησιέστερο Το ColecoVision ήρθε να αναδημιουργήσει ένα πρωτότυπο παιχνίδι arcade, αλλά είναι η πιο ολοκληρωμένη έκδοση του Donkey Kong που κυκλοφόρησε ποτέ για ένα οικιακό σύστημα. Ακόμη και η έκδοση της Nintendo κυκλοφόρησε για το Nintendo Entertainment System , και πιο πρόσφατα το Nintendo Wii , δεν περιέχει όλα τα επίπεδα arcade.

Ενώ πολλοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι οι τίτλοι εκτόξευσης, ειδικά το Donkey Kong , είναι εξαιρετικά κοντά στην arcade ποιότητα, πολλά από τα συστήματα που ακολούθησαν τα παιχνίδια δεν έδειξαν τόσο χρόνο ή φροντίδα. Οπτικά και παιχνιδιάρικα υπήρχαν πολυάριθμοι τίτλοι ColecoVision που δεν μπορούσαν να κρατήσουν φλόγα στους ομολόγους τους, όπως οι Galaga και Popeye .

Το Giveth της Μονάδας επέκτασης και παίρνει μακριά

Αν και η επέκταση της μονάδας # 1 ήταν μέρος του τι έκανε το κομβικό σημείο του ColecoVision , οι άλλες μονάδες θα οδηγούσαν τελικά στην εγκατάλειψη του συστήματος.

Η πρόβλεψη ήταν υψηλή με την ανακοίνωση των μονάδων επέκτασης # 2 και # 3 , από τις οποίες καμία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των παικτών. Το μοντέλο επέκτασης # 2 κατέληξε να είναι ένας προηγμένος περιφερειακός ελεγκτής τιμονιού. Παρόλο που τότε ήταν το πιο εξελιγμένο περιφερειακό του είδους του, με ένα πεντάλ αερίου και το παιχνίδι Turbo , δεν ήταν ένας μεγάλος πωλητής και μόνο μια χούφτα συμβατών παιχνιδιών σχεδιάστηκαν ποτέ γι 'αυτό.

Από την κυκλοφορία του ColecoVision , τα σχέδια είχαν ήδη δρομολογηθεί δημοσίως για το τρίτο μοντέλο επέκτασής τους που ονομάζεται Super Game Module . Το SGM προοριζόταν να επεκτείνει τη μνήμη και τη δύναμη του ColecoVision , επιτρέποντας πιο προηγμένα παιχνίδια με καλύτερα γραφικά, gameplay και επιπλέον επίπεδα. Αντί για φυσίγγια, το SGM επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ένα "Super Wafers" τύπου δισκέτας το οποίο αποθηκεύει αποθηκεύει, στατιστικά και υψηλές βαθμολογίες στη μαγνητική ταινία. Πολλά παιχνίδια αναπτύχθηκαν για την ενότητα και αποτυπώθηκαν στο 1983 Show Show της Νέας Υόρκης , λαμβάνοντας ένα μεγάλο ποσό έπαινο και buzz. Όλοι ήταν τόσο σίγουροι ότι το SGM θα ήταν ένα χτύπημα που ο Coleco άρχισε να δουλεύει με τον RCA και τον δημιουργό της κονσόλας παιχνιδιών Ralph Baer (Magnavox Odyssey) σε μια δεύτερη Super Game Module , μία που θα μπορούσε να παίξει παιχνίδια και ταινίες σε δίσκο παρόμοιο με τους CED VideoDisk Players RAC , πρόδρομος για Laserdiscs και DVDs.

Εκείνος τον Ιούνιο, ο Coleco απροσδόκητα καθυστέρησε την απελευθέρωση του SGM και δύο μήνες αργότερα το έργο ακυρώθηκε εντελώς, και απ 'όλα κυκλοφόρησε μια διαφορετική μονάδα επέκτασης # 3 , τον Adam Computer .

Το Adam Computer Gamble

Εκείνη την εποχή, ο Commodore 64 ήταν ο οικιακός υπολογιστής της επιλογής του και άρχισε να κόβει στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών. Ο Coleco έλαβε την ιδέα ότι αντί να κατασκευάσει έναν υπολογιστή που παίζει βιντεοπαιχνίδια, γιατί να μην έχει μια κονσόλα παιχνιδιών που να διπλασιάζεται ως ηλεκτρονικός υπολογιστής; Εξ ου και ο Αδάμ γεννήθηκε.

Ο δανεισμός πολλών από τα εξαρτήματά του από την ακυρωμένη μονάδα παιχνιδιού Super Game , ο Adam αποτελούσε ένα πρόσθετο πληκτρολόγιο, το ψηφιακό πακέτο δεδομένων - ένα σύστημα αποθήκευσης δεδομένων ταινίας κασέτας παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για το Commodore 64 , ένας εκτυπωτής που ονομάζεται SmartWriter Electronic Typewriter , λογισμικό συστήματος και ένα παιχνίδι εντός συσκευασίας.

Αν και η Coleco κατείχε τα δικαιώματα της κονσόλας στο Donkey Kong , η Nintendo οριστικοποιούσε μια συμφωνία για το Atari να παράγει αποκλειστικά DK για την αγορά υπολογιστών, οπότε ένα παιχνίδι που σχεδιάστηκε αρχικά για το SGM Buck Rodgers: Plant of Zoom , πακέτο παιχνιδιών.

Αν και ένα σύστημα εκ των προτέρων, ο Αδάμ είχε μολύνει σφάλματα και δυσλειτουργίες υλικού. Οι πιο αξιοσημείωτες από αυτές περιλάμβαναν έναν τεράστιο αριθμό ελαττωματικών ψηφιακών πακέτων δεδομένων που θα σπάσουν σχεδόν αμέσως μετά τη χρήση και μια μαγνητική έξαρση που εκπέμπεται από τον υπολογιστή κατά την πρώτη εκκίνηση, που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη / διαγραφή οποιωνδήποτε κασετών αποθήκευσης δεδομένων κοντά σε αυτό.

Οι τεχνικές θλίψεις του Adam που παντρεύτηκαν με την τιμή των 750 δολαρίων, ένα κόστος υψηλότερο από την αγορά ενός συνδυασμού ColecoVision και Commodore 64 , σφράγισαν τη μοίρα των συστημάτων. Ο Coleco έχασε το πουκάμισό του στον Αδάμ ακριβώς όπως χτυπήθηκε το Video Game Market Crash. Αν και η Coleco είχε καταρτίσει σχέδια για μια τέταρτη μονάδα επέκτασης, η οποία θα επέτρεπε την αναπαραγωγή κασετών Intellivision στο σύστημα, όλα τα μελλοντικά έργα ακυρώθηκαν αμέσως.

Το ColecoVision τελειώνει

Το ColecoVision κρατήθηκε στην αγορά μέχρι το 1984, όταν ο Coleco εξήλθε από το ηλεκτρονικό biz για να επικεντρωθεί κυρίως στις γραμμές παιχνιδιών του, όπως τα παιδιά Patch Patch .

Ένα χρόνο μετά την αποχώρηση του ColecoVision από την αγορά, ο πρώην συνεργάτης της για τη χορήγηση αδειών Nintendo ήρθε στη Βόρεια Αμερική και επανέφερε τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών με το σύστημα ψυχαγωγίας Nintendo Entertainment System.

Ανεξάρτητα από την επιτυχία, ο Coleco βρήκε στα παιχνίδια, η οικονομική επιβάρυνση που προκάλεσε ο Adam Computer προκάλεσε ζημιά στην εταιρεία χωρίς καμία επιδιόρθωση. Από το 1988 η εταιρεία άρχισε να πωλεί τα περιουσιακά της στοιχεία και έκλεισε τις πόρτες της ένα χρόνο αργότερα.

Παρόλο που η εταιρεία όπως την ξέρουμε δεν υπάρχει πια, το εμπορικό σήμα πωλήθηκε και το 2005 δημιουργήθηκε μια νέα συλλογή Coleco, που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στα ειδικά παιχνίδια χειρός.

Στη σύντομη διετή διάρκεια ζωής του, το ColecoVision πούλησε πάνω από έξι εκατομμύρια μονάδες και έκανε ένα μόνιμο σήμα ως μια από τις κορυφαίες κονσόλες παιχνιδιών βιντεοπαιχνιδιών της υψηλότερης ποιότητας και της δεκαετίας του '80.