Η ζωή του Jack Tramiel Μέρος 4 - Ο πόλεμος Commodore Atari

Αυτό είναι το Μέρος 4 σε μια τετραετή βιογραφία του ιδρυτή Commodore Jack Tramiel.

Μετά την αποπλάνησή του από την εξαναγκαστική έξοδο από την Commodore , την εταιρεία που ίδρυσε και με μοναδικό χέρι ενσωματωμένη σε μια αυτοκρατορία, ο Jack Tramiel ήταν τώρα ο ιδιοκτήτης του Atari , με τα σχέδια να είναι ο πρώτος που θα κυκλοφορήσει έναν οικιακό υπολογιστή 32 bit. Στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την τσέπη τους στην αγορά, ο Commodore αγόρασε την Amiga και ανέβηκε κατά του πρώην ιδιοκτήτη τους σε μια κούρσα για να είναι ο πρώτος που έφτασε στην εποχή των 32-bit υπολογιστών στο σπίτι.

Tramiel Ενεργοποιεί τους πίνακες

Για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την απελευθέρωση του επερχόμενου υπολογιστή του Tramiel, ο Commodore μήνυσε τρεις από τους βασικούς μηχανικούς που έφυγαν για να συνεργαστούν με το παλιό τους αφεντικό, παρατηρώντας ότι έκλεψαν την τεχνολογία Commodore και την έφεραν στο Tramiel.

Όχι ένας που άφησε την παλιά του εταιρεία να τον ταιριάζει καλύτερα ή η ομάδα του, ο Tramiel ανακάλυψε τη συμφωνία του Amiga με τον Atari και γνωρίζοντας ότι ο Commodore ανήκει τώρα στην Amiga, τον απαράδεψε για ζημιές και παραβίασε την αρχική συμφωνία Amiga.

Η δικαστική μάχη συνεχίστηκε για χρόνια, και τελικά, και οι δύο εταιρείες κυκλοφόρησαν τους 32-bit υπολογιστές τους - το Atari ST και τον Amiga Computer.

Τελικά, η δίκη εκκαθαρίστηκε εκτός δικαστηρίου και, ως μέρος του οικισμού, ο Commodore απέσυρε τη μακρόχρονη δίκη τους εναντίον των πρώην μηχανικών που εργάστηκαν τώρα στο Atari.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η Atari και η Commodore είχαν μια πολύ δημόσια μάχη στην αγορά, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τόσο η Apple όσο και η Microsoft πήραν ένα φρούριο στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και δεν άφηναν αρκετό περιθώριο για τον ανταγωνισμό.

Το τέλος του Commodore και του Atari;

Τελικά, ο Commodore υπέβαλε πτώχευση το 1994 με την κατάτριψή του. Σήμερα, η Amiga και η Commodore ανήκουν σε δύο ξεχωριστές εταιρείες που σήμερα αισθάνονται μια αναβίωση λόγω της νοσταλγίας και της αξίας αναγνώρισης ονόματος.

Μετά την αποχώρηση από την αγορά υπολογιστών, ο Atari είδε λίγο περισσότερη ζωή με την απελευθέρωση της κονσόλας Atari 7800 και ανασυσκευάστηκε το πιο δημοφιλές σύστημα τους όπως το Atari 2600 Jr.

Η Tramiel αναλαμβάνει τη Nintendo

1989 Το Atari πήγε επικεφαλής εναντίον της Nintendo στην αγορά παιχνιδιών χειρός, απελευθερώνοντας το Atari Lynx, ένα χρωματικό σύστημα χρώματος 8 bit το οποίο χρησιμοποίησε στην πραγματικότητα τεχνολογία chip από την τεχνολογία MOS που ανήκει στην Commodore. Ενώ το Atari Lynx ήταν ανώτερο από το Game Boy με πολλούς τρόπους και κυκλοφόρησε το ίδιο έτος, δεν θα μπορούσε να νικήσει την αναγνώριση της μάρκας της Nintendo και των franchises της ναυαρχίδας όπως ο Super Mario Bros. , ο Donkey Kong και ο Tetris .

Στη συνέχεια, η Atari προσπάθησε να μηνύσει τη Nintendo για τη χρήση μονοπωλιακής τακτικής για να αναγκάσει τους εμπόρους λιανικής πώλησης να προωθήσουν τα προϊόντα της Nintendo στους ανταγωνιστές τους και ενώ η Nintendo αργότερα κρίθηκε ένοχη για τον καθορισμό των τιμών και αρνήθηκε να πουλήσει τα προϊόντα τους στους εμπόρους λιανικής πώλησης που επίσης πωλούσαν ανταγωνιστικά προϊόντα, .

Σε μια τελική προσπάθεια να ανακτήσει την πρώην δόξα της κονσόλας Atari, το 1993 υπό την ηγεσία της οικογένειας Tramiel, η Atari κυκλοφόρησε την τελική κονσόλα παιχνιδιών βίντεο στο σπίτι, το Atari Jaguar. Η Jaguar ήταν η πρώτη κονσόλα παιχνιδιών για οικιακή κονσόλα παιχνιδιών 64-bit και πολύ πιο ισχυρή από οποιοδήποτε άλλο σύστημα οικιακού παιχνιδιού βίντεο στην αγορά.

Ενώ ο Jaguar ήταν καταπληκτικός και είχε μια πιστή βάση ανεμιστήρων, κυκλοφόρησε σε μια πλημμυρισμένη αγορά, ανταγωνιζόμενη όχι μόνο το Sega Genesis και το Super Nintendo, αλλά και το Sony PlayStation , το Sega Saturn και το 3DO. Στο τέλος, η Jaguar ήταν εμπορική αποτυχία.

Παρά την αποτυχία του Lynx και της Jaguar, ο Atari εξακολουθούσε να κάνει οικονομικά καλά κάτω από την ηγεσία του Tramiel, ωστόσο, ο Tramiel έπεσε κουρασμένος από τη βιομηχανία κονσόλας στο σπίτι και κανένα άλλο σύστημα στον ορίζοντα, αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία σε μια αντίστροφη συγχώνευση με το σκληρό δίσκο κατασκευαστής αποθήκευσης JT. Η συγχώνευση δημιούργησε την εταιρεία JTS Corporation, της οποίας ο Jack Tramiel παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο.

Ποτέ μην ξεχνάς

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Atari, το 1993, ο Tramiel συνέβαλε στη συνύπαρξη του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσινγκτον και συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στο μουσείο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του από τη βιομηχανία υπολογιστών.

Όταν ο Vernon Tott, ένας από τους αμερικανούς στρατιώτες που βοήθησαν στην απελευθέρωση του Tramiel από τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Ahlem, αποθάρρυνε το 2005 από τον καρκίνο, ο Jack Tramiel αποτίει φόρο τιμής στον Τότ με χάραξη στο μνημείο " To Vernon W. Tott, και ο ήρωας ".

Σε μια συνέντευξη στο NPR Tramiel εξήγησε: "Πρέπει να βεβαιωθώ ότι αυτός ο άνθρωπος θα θυμηθεί για το τι έχει κάνει, η οικογένειά του πρέπει να γνωρίζει ότι είναι για εμάς, ήρωας, είναι ο άγγελος μου".

Η οικογένεια Tramel είναι τώρα εκτός της βιομηχανίας υπολογιστών, αντίθετα κατέχει μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και επενδύσεων Tramiel Capital, Inc.

Στις 8 Απριλίου 2012, ο Jack Tramiel πέθανε στην ηλικία των 83 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα από τα μεγαλύτερα βιντεοπαιχνίδια και κληροδοτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών όλων των εποχών.