Ελέγξτε το χώρο του αρχείου σας Linux Με την εντολή "ποσόστωση"

Η εντολή ποσόστωσης Linux εμφανίζει τη χρήση και τα όρια του δίσκου των χρηστών. Από προεπιλογή, εκτυπώνονται μόνο οι ποσοστώσεις χρηστών. Η ποσόστωση αναφέρει τις ποσοστώσεις όλων των συστημάτων αρχείων που αναφέρονται στο / etc / mtab . Για συστήματα αρχείων που είναι τοποθετημένα σε NFS, μια κλήση προς το rpc.rquotad στο μηχάνημα διακομιστή λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σύνοψη

ποσόστωση [ -F σχήμα-όνομα ] [ -guvs | q ]
ποσόστωση [ -F σχήμα-όνομα ] [ -vs | q ] χρήστη
ποσόστωση [ -F σχήμα-όνομα ] [ -gvs | q ]

Διακόπτες

Η εντολή ποσόστωσης υποστηρίζει διάφορους διακόπτες που επεκτείνουν τη λειτουργικότητα της εντολής βάσης:

-F σχήμα-όνομα

Εμφάνιση της ποσόστωσης για συγκεκριμένη μορφή (δηλ. Να μην εκτελέσετε αυτόματη ανίχνευση μορφής). Τα πιθανά ονόματα μορφοτύπων είναι: vfsold (ποσόστωση έκδοσης 1), vfsv0 (ποσόστωση έκδοσης 2), rpc (ποσόστωση μέσω NFS), xfs (ποσόστωση στο σύστημα αρχείων XFS)

-σολ

Εκτυπώστε τις ποσοστώσεις ομάδας για την ομάδα στην οποία είναι μέλος ο χρήστης.

-u

Μια προαιρετική σημαία ισοδύναμη με την προεπιλεγμένη συμπεριφορά της εντολής.

-v

Εμφάνιση ποσοστώσεων σε συστήματα αρχείων όπου δεν έχει κατανεμηθεί χώρος αποθήκευσης.

-μικρό

Αυτή η σημαία θα κάνει την ποσόστωση (1) να προσπαθήσει να επιλέξει μονάδες για την εμφάνιση ορίων, το χρησιμοποιούμενο διάστημα και τις χρησιμοποιούμενες inodes.

-q

Εκτυπώστε ένα πιο χτυπητό μήνυμα, το οποίο περιέχει μόνο πληροφορίες σχετικά με συστήματα αρχείων όπου η χρήση υπερβαίνει την ποσόστωση.

Σημειώσεις χρήσης

Ο καθορισμός και των δύο -g και -u εμφανίζει τόσο τις ποσοστώσεις χρηστών όσο και τις ποσοστώσεις ομάδας (για τον χρήστη).

Μόνο ο υπερ-χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σημαία -u και το προαιρετικό όρισμα χρήστη για να δει τα όρια άλλων χρηστών. Οι μη σούπερ χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όριο -g και το προαιρετικό όρισμα ομάδας για να δουν μόνο τα όρια των ομάδων από τις οποίες είναι μέλη.

Η σημαία -q υπερισχύει της σημαίας -v .

Ανατρέξτε στην αντίστοιχη παραπομπή (2) για πρόσθετη λειτουργικότητα. Χρησιμοποιήστε την εντολή man ( % man ) για να δείτε πώς χρησιμοποιείται μια εντολή στον υπολογιστή σας . Διαφορετικές διανομές και εκδόσεις πυρήνα εκτελούνται με διαφορετικούς τρόπους, οπότε ελέγξτε τις σελίδες ανθρώπου για πληροφορίες που αφορούν το λειτουργικό σύστημα και την αρχιτεκτονική σας.